У Полтаві пройшов IV Форум практиків партиципації17-18 січня в Полтаві пройшов IV Форум практиків партиципації. Щороку Форум об’єднує посадовців, експертів, активістів, міжнародних партнерів для того, аби обговорити актуальні виклики та дослідити кращі практики впровадження бюджету участі в містах.

Цього року подія відбулась у Полтаві – першій області, що впровадила громадський бюджет на регіональному рівні. До організації заходу долучились Полтавська міська рада, Проект ПРОМІС, Фундація ПАУСІ, німецьке товариство міжнародного співробітництва «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Фонд Східна Європа та Міжнародна громадська організація «Основи свободи».

В ході пленарних засідань учасники заслухали провідних міжнародних практиків та мали змогу доповнити свої знання у сфері партиципаторного бюджетування під час участі у воркшопах та дискусіях, що були, зокрема, присвячені участі громадян у різних етапах бюджетного процесу та нормативному регулюванню сфери.

«Громадський бюджет – відносно нове явище для України, що стрімко розповсюджується та до якого долучаються нові громади. Щоразу Форум збирає все більше учасників, що свідчить про зацікавленість як влади міст і ОТГ, так і громадськості у впровадженні такої практики. Використання цього інструменту сприяє більш активному муніципальному розвитку, адже дозволяє враховувати інтереси мешканців у процесі формування й використання місцевих бюджетів» – зазначив Ігор Лепьошкін головний експерт/керівник з програмної діяльності Проекту ПРОМІС.

Практика громадського бюджетування в Україні бере свій початок з 2015 року. За цей час сума, яку ОМС виділяють на реалізацію проектів мешканців, збільшилася майже в 60 разів, а кількість людей, які беруть участь у голосуванні за проекти – майже у 100 разів.

Громадський бюджет працює у 15 містах-партнерах Проекту ПРОМІС: Вінниця, Жмеринка, Хмільник, Івано-Франківськ, Долина, Коломия, Полтава, Миргород, Кременчук, Горішні Плавні, Запоріжжя, Енергодар, Мелітополь, Бердянськ, Яремче. Загальна сума бюджетів участі у цих містах становить 59 млн грн — рівно стільки міста щорічно витрачають на реалізацію громадських проектів – переможців голосувань. Цей інструмент відкриває для громадськості доступ до управління міськими коштами й водночас символізує готовність місцевої влади бути відкритою та прозоро ухвалювати рішення.