2020-10-23_0112-13 жовтня відбувся дводенний тренінг для самозайнятих жінок Франківщини від Проекту ПРОМІС. Участь у навчанні взяли, як підприємиці, які вже зробили перші кроки у бізнесі, так і ті, хто лише виходить на шлях власної справи.

Метою навчання основам бізнес-діяльності є розвиток необхідних професійних компетенцій та підвищення впевненості починаючих підприємиць у започаткуванні та веденні власної справи. Завдяки розкриттю особистісного потенціалу, подоланню пересторог і міфів щодо ведення бізнесу, систематизації знань, учасниці набувають необхідних навичок та натхнення для подальшої діяльності.

Переважна більшість учасниць тренінгу в Івано-Франківську займається виготовленням хенд-мейд виробів: авторського посуду, декоративної продукції, а є й такі що зосередились на екологічній складовій,наприклад, виготовлення бахил зі вживаних парасоль.

Учасниці відзначають дуже важливу практичну складову тренінгів та натхнення для подальших дій у підприємництві. Катерина Вороніна, тренерка курсу Проекту ПРОМІС для самозайнятих жінок, хенд-мейд підприємиця, ділиться враженнями:

“Учасниці тренінгів часто звертаються за порадою щодо промоції власного бренду, зокрема непокояться через відсутність ідей для просування у соціальних мережах. Під час навчання я пропоную складати власні розповіді про себе та свій бренд через історії про те, за що вдячні авторки брендів, що вони б хотіли змінити, свої провали та успіхи. Це цікаво як для самих підприємиць, так і для читачів соцмереж. Тим більше, що в кожній історії людина бере щось цінне для себе, досвід авторки може комусь допомогти діяти або розібратися в собі.”

Тренінг складається з декількох блоків, один з яких пояснює необхідні кроки для започаткування власної справи, обрання відповідної форми оподаткування, відкриття ФОП. Крім того, учасниці практикуються в розробці бізнес-плану, аби одразу розуміти ступінь прибутковості своєї справи.

Інший навчальний блок стосується сфер маркетингу і промоції товарів та послуг і відповідає на широке коло запитів учасниць.

Одна з учасниць тренінгу, Юлія Василик, кандидатка біологічних наук, вже тривалий час займається виготовленнями випічки. На тренінг прийшла аби розширити свої можливості по збуту та залученню нових клієнтів:

“Я давно збиралась посилити свої вміння у промоції, прокачати свою сторінку у Інстаграмі. Тренери дали дуже класні і зрозумілі інструменти для цього. Наприклад, тепер я знаю, що необхідно не тільки розповідати про свою продукцію, хоча і дуже її люблю. Зайшовши на сторінку, від візуального і текстового контенту людина повинна наче пережити власний досвід виготовлення тістечка чи торта — відчути його аромат, комбінацію текстур, насититись кольором і декором. З новими знаннями, завдяки Проекту ПРОМІС, я маю натхнення використовувати усі доступні можливості і виходити на нові рівні”.

Поєднання теоретичних знань з підприємництва, розгляду практичних кейсів, ознайомлення з міжнародними та українськими маркетплейсами та практикування у промоції надихає учасниць на розширення сфер своєї діяльності та допомогу іншим.

Юлія Пухта, підприємиця з Івано-Франківська розповідає:

“Я маю одночасно два напрямки зайнятості: безпосередньо виготовлення дизайнерських прикрас та консультування з питань ведення власної справи. Для мене важливо підтримувати інших жінок у їхньому бажанні бути незалежними та самореалізованими. Тож тренінг від Проекту ПРОМІС допоміг систематизувати ці дві сфери і вже запланувати наступний етап розвитку – створення в Івано-Франківську простору, який допомагатиме жінкам творчих професій змінити сферу професійного розвитку, розвинути власну справу і слідувати цим змінам”.

Підтримка реалізації потенціалу жінок у підприємництві, вихід ідей та продукції локальних майстринь на міжнародні ринки сприяє збалансуванню трудових ресурсів та соціально-економічному розвитку міста. Тож Проект ПРОМІС допомагає створювати умови для жіночого підприємництва, а результати тренінгів та відгуки самозайнятих жінок підтверджують актуальність та ефективність навчання.