Site_12-08_uaУ Ладижині на Вінниччині було створено унікальний для України кооператив з назвою «Голден Флора», де заготовляють лікарську рослинну сировину для подальшої реалізації. Співзасновницею кооперативу є Асоціація культурного підприємництва «Пік-Арт», яка вже близько 4 років працює в напрямі розвитку місцевого бізнесу та комплексного впровадження інновацій у підприємницьку діяльність.

За ініціативи Асоціації «Пік-Арт» та за підтримки проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС) упродовж 2020 року на базі кооперативу «Голден Флора» було втілено ініціативу «Від спільних дій до добробуту кожного!», що мала на меті підвищити добробут жителів Ладижина завдяки залученню їх до спільної підприємницької діяльності.

Спершу до кооперативу ввійшли 10 заготівельників: підприємці та фермери, які займаються вирощуванням, заготівлею, переробкою лікарської рослинної сировини. Кожен із них окремо не міг підготувати великих обсягів сировини чи придбати для себе високотехнологічне сучасне обладнання, а в «Голден Флора» це стало для них доступним. Крім цього, кооператив залучив до співпраці багатьох ладижинців і мешканців прилеглих громад, надавши їм таким чином можливість додаткового заробітку.

quot

«Ладижин — невелике місто, де більшість людей живуть у приватних будинках і мають власні земельні ділянки. Ми запропонували мешканцям переглянути свої потреби у вирощуванні «традиційної» городини та зайнятися натомість високорентабельними культурами: ефіроолійною лавандою, п’ятипалом, бузиною чорною. Розробили вигідну схему співпраці: кооператив «Голден Флора» продає ладижинцям саджанці, вони вирощують їх, а тоді продають рослини тому ж кооперативу за ринковою ціною. Є навіть опція товарного кредиту на саджанці, який покривається зі здавання першого врожаю. Надалі вже не виникає додаткових витрат, адже лаванда чи бузина на одному й тому ж місці можуть рости впродовж 20 років — лиш встигай збирати врожай», — розповіла Тетяна Турченкова, голова ГС «Асоціація культурного підприємництва «Пік-Арт».

Також «Голден Флора» приймає у населення сезонні ягоди та фрукти, насіння, дикорослі трави і квіти. Оброблену та висушену рослинну сировину продають українським підприємствам, які займаються її подальшою переробкою та продажем, зокрема й за кордон. Упродовж першого року діяльності кооператив продав близько 20 тонн сушених ягід бузини, 4 тонни сушеної горобини, близько 100 кг квітів лаванди.

quot

«До співпраці з «Голден Флора» на сьогодні залучені ладижинці і мешканці навколишніх містечок та сіл. Цифра може коливатися зважаючи на сезонність збору дикоросів. За підтримки Проекту ПРОМІС придбали для кооперативу фотосепаратор, який дає змогу ретельно очищати зібрану сировину. Триває придбання спеціального пакувального обладнання й апарату для парової дистиляції трав’яної та квіткової сировини на ефірні олії. Тож із пахучих рослин — наприклад, лаванди, полину чи ялівця — будемо виготовляти ефірні олії», — поділився Станіслав Розсоха, співзасновник кооперативу «Голден Флора».

Задля залучення до кооперації якомога більшої кількості людей, проведено інтенсивну промоцію ініціативи в соцмережах і місцевих ЗМІ. Для того щоб докладно розповісти про грамотне вирощування рослин, актуальні послуги кооперативу та переваги співпраці з «Голден Флора», провели спеціальні вебінари, до яких долучилися індивідуальні заготівельники, власники садиб і підприємці, задіяні в галузі лікарської рослинної сировини.

quot

«Коли почали інформувати про запуск проекту, проводили навчання, розповідали ладижинцям про способи ефективного використання їхніх присадибних ділянок — побачили велику зацікавленість та ентузіазм містян. Радіємо, що люди отримують додаткові доходи безпосередньо у своїй громаді, адже саме такою була наша основна мета. Хоча процес становлення й розширення виробничої бази кооперативу ще триває, уже зараз спостерігаємо відчутний позитивний ефект від її використання. Надалі робота кооперативу буде масштабуватись, і сподіваємось, що «Голден Флора» стане прикладом для інших громад у контексті дієвої та економічно вигідної кооперації з місцевим населенням», — зазначила Тетяна Турченкова.

Жителі ближніх сіл долучаються до співпраці з кооперативом — саджанці купують також мешканці інших районів Вінниччини. Наприклад, Віталій Ревацький із сім’єю проживає в селі Липовецького району. Чоловік ніколи раніше не займався рослинами, та цьогоріч біля його дому з’явилася ціла плантація лаванди.

quot

«У 2020 році наше з дружиною бажання займатися власною справою співпало з відкриттям ладижинського кооперативу «Голден Флора». Тож ми вирішили придбати саджанці лаванди й тепер ними засаджено 40 соток землі біля нашого будинку — там, де раніше росла городина. Наступного року очікуємо на великий урожай квітів, які здамо в кооператив. Лаванда не потребує особливого догляду, тож не маємо пов’язаних із цим додаткових витрат: посадили, удобрили, час від часу розчищаємо бур’яни. Якщо все піде добре, навесні візьмемо саджанці ще й інших рослин і будемо мати гарні доходи», — поділився Віталій Ревацький.

Надалі спільно з командою кооперативу асоціація «Пік-Арт» працюватиме над запуском повного циклу виробництва готових продуктів, які згодом продаватимуть під брендом «Голден Флора»: сухофрукти, чаї, ефірні олії, натуральне мило. Комплексна робота вже тепер націлена на те, щоб перелічені товари можна було побачити на прилавках українських крамниць у 2021 році. Також для роздрібного продажу товарів планують створити онлайн-магазин. Після повноцінного налагодження виробничої бази асоціація «Пік-Арт» перейде до наступного етапу зростання виробництва й долучатиме до справи митців Ладижина та Вінницької області. У спілці мають різні ідеї щодо того, як створити додану вартість для виготовлених продуктів за допомогою мистецького складника.

quot

«Передусім думаємо про розробку креативних упаковок. Або ж у стандартну упаковку будемо класти якийсь невеликий мистецький виріб, що символізує ладижинський край. Крім цього, є ідея щодо виготовлення екоторбинок або полотняних упаковок із принтами картин місцевих художників. Цим будемо займатися після запуску виробництва власних продуктів. Розуміємо, що становлення бізнесу у пріоритеті, особливо в умовах економічної кризи», — додала Тетяна Турченкова.

Отже, за підтримки Проекту ПРОМІС у містах-партнерах розвивається інфраструктура для зростання малого й середнього бізнесу, а завдяки диверсифікації місцевої економіки зменшується залежність від великих промислових підприємств, формується більша адаптивність невеликих міст до нових економічних умов і викликів. Допомога Проекту ПРОМІС щодо посилення економіки в регіонах завжди є комплексною та послідовною. Приклад ладижинського кооперативу «Голден Флора» показує, як розвиток підприємницької ініціативи та спільна взаємовигідна діяльність сприяють підвищенню рівня добробуту мешканців зокрема та громади загалом.


pdf Завантажити історію Ладижин: підприємці вирощують і збирають рослини для кооперативу «Голден Флора» у pdf.