Site_2021-02-17_uaУ липні 2020 року в Ладижині відкрився Клуб підприємців, покликаний стимулювати й підтримувати розвиток малого та середнього бізнесу у громаді. Клуб створено з ініціативи Агенції місцевого економічного розвитку міста Ладижина за підтримки проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), ТОВ «ДТЕК Енерго» та ГО «Фундація підприємницьких ініціатив».

quot

«Упродовж останніх кількох років до мене неодноразово зверталися місцеві підприємці з проханням організувати місце для ефективної комунікації, де вони могли б черпати корисну інформацію щодо ведення бізнесу, ділитися досвідом, вирішувати свої питання. Уже зараз бачимо, що Клуб дійсно згуртував ладижинців, став простором якісного нетворкінгу й дієвим механізмом підтримки бізнесу», — розповіла Людмила Равлюк, керівниця проекту «Заснування та забезпечення ефективної діяльності Клубу підприємців у Ладижині».

Клуб працює в центрі міста за адресою: вул. Кравчика, 4. Тут створено комфортні умови для проведення зустрічей, навчальних заходів, виставок. За підтримки Проекту ПРОМІС приміщення облаштували необхідними меблями та якісним комп’ютерним обладнанням. Упродовж кількох місяців 2020 року за сприяння Проекту ПРОМІС у Клубі підприємців Ладижина було проведено серію тренінгів і семінарів для представників місцевого бізнесу. Фахівці розповіли учасникам заходів про ведення бізнесу онлайн, фінансову грамотність, упровадження енергозбережних технологій. Також підприємці навчалися складати бізнес-плани й знайомилися з успішними історіями бізнесу у сфері креативної економіки.

quot

«Освітня діяльність, спрямована на розвиток підприємництва, стала ключовим складником нашого проекту. Успішно провели шість тренінгів і 4-денну інтерактивну майстерню, де підприємці освоювали грамотну взаємодію з популярними електронними сервісами, відкритими джерелами інформації та реєстрами даних. Загалом до навчання долучилися близько 170 осіб. Для учасників не було жодних обмежень щодо досвіду ведення бізнесу чи сфери діяльності — запрошували всіх охочих. Тому навчалися як представники роздрібної торгівлі, так і керівники закладів громадського харчування, надавачі інжинірингових послуг, підприємці творчої галузі та багато інших. Обираючи теми заходів, ми керувалися Планом дій Програми розвитку малого й середнього підприємництва у місті Ладижин до 2021 року, яку було розроблено раніше за підтримки Проекту ПРОМІС. Втім, найбільш популярним став тренінг про застосування реєстраторів розрахункових операцій: його організували, зважаючи на чисельні запити підприємців, які хотіли розібратися з актуальними законодавчими нововведеннями», — додала Людмила Равлюк.

Та крім цікавого навчання, протягом року у Клубі надавали індивідуальні консультації підприємцям. Через установлення карантину їх здійснювали, зокрема, в онлайн-форматі: підприємці залишали заявку зі своїми питаннями у спеціальній гугл-формі та вже впродовж доби отримували фахову відповідь від консультантів. Більшість запитів ладижинців стосувались укладення господарських і трудових договорів, оформлення актів виконаних робіт і наданих послуг, видаткових накладних. Також часто зверталися з труднощами стосовно формування й подання податкової звітності та з’ясовували деталі під час розроблення своїх бізнес-планів. Протягом року Клуб підприємців надав понад 200 консультацій і, зважаючи на високу затребуваність такого формату, продовжуватиме роботу в цьому руслі.

Одна з учасниць проекту — ладижинка Ольга Пазюченко — упродовж чотирьох років працювала в місцевій книгарні, а минулоріч [2020] стала її власницею. Будучи на старті підприємницької діяльності, Ольга відвідала всі навчальні заходи, організовані Клубом підприємців, й отримала цінні персональні консультації.

quot

«Мені хотілось здобути максимум актуальних знань і компетенцій у сфері підприємництва, тож вирішила, що задля розвитку моєї справи кожен тренінг зараз може бути корисним. Дуже сподобалися семінари про фінансову грамотність та використання реєстраторів розрахункових операцій, останній був особливо доречним. Я прийшла на цей захід спантеличена нерозумінням теми, а вийшла повністю озброєна необхідною на той час інформацією. Також я неодноразово зверталася до Клубу за консультаціями: мала питання стосовно отримання електронного ключа, здійснення розрахункових операцій, реєстрації в додатку ДІЯ. Мені з усім допомогли.

У Клубі дуже хороша й доброзичлива атмосфера: щоразу приходжу, як до себе додому, і не боюсь потурбувати черговим питанням. Уся робота організована на найвищому рівні. Раніше в Ладижині підприємцям не було до кого звернутись, і, як правило, шукали відповідей та порад в Інтернеті. У результаті нерідко покладались у своїх рішеннях на неповну чи недостовірну інформацію. Я не впевнена, чи наважилась би зараз розпочати свою бізнес-діяльність і чи змогла б усе правильно зробити без підтримки Клубу підприємців», — поділилася Ольга Пазюченко, власниця книгарні у Ладижині.

До заходів ладижинського Клубу підприємців долучаються й досвідчені бізнесмени, як-от Андрій Чепердак — член Національної спілки ковалів України, який провадить підприємницьку діяльність уже понад 20 років.

quot

«Я почав вивчати ковальське ремесло з 13 років. Зараз моє підприємство постачає ковані вироби для замовників зі всієї України. Здебільшого виготовляємо огорожі, ворота, балкони. Заснування Клубу підприємців вважаю дуже корисною ініціативою для зростання нашого міста. Я брав участь у кількох навчальних заходах, бо навіть попри мій великий досвід у бізнесі дотримуюсь думки, що вчитись потрібно завжди. До прикладу, тренінг із фінансової грамотності допоміг мені поглянути на певні звичні речі з нового ракурсу, а дещо взагалі дізнався вперше. Думаю, що для підприємців-початківців такі навчальні заходи — прекрасна нагода отримати структуровану інформацію, практичні поради, підтримку. Це дає хороший фундамент і поштовх до подальшої діяльності. У Клубі чудова атмосфера та справді професійний колектив. Дуже цікаво, як цей осередок розвиватиметься далі — з радістю буду долучатися до його проектів», — розповів Андрій Чепердак, власник підприємства з виробництва кованих виробів.

Ладижинський Клуб підприємців став не лише своєрідним хабом для місцевих бізнесменів і центром розвитку підприємництва, а й майданчиком для підтримки талановитих жителів громади. У приміщенні Клубу відбулись уже дві виставки місцевих митців — художників Олександра Шевчука та Тетяни Кари. Тут готові підтримувати й реалізовувати різноманітні підприємницькі ініціативи задля укріплення новоствореного об’єднання та сприяння розвитку бізнесу, особливо в доволі складний кризовий час.

quot

«У певному сенсі діяльність Клубу зараз важлива як ніколи раніше. Адже в цей час відбувається перехід на трохи інший рівень функціонування підприємництва, відтак у людей є більша потреба в консолідованій інформації, дієвих порадах, об’єднанні ресурсів. Тішить те, що підприємці Ладижинської громади тепер мають можливість разом вчитись, спільно обговорювати поточні питання. Сподіваємось, що до клубних ініціатив буде долучатися дедалі більше нових людей. Будемо продовжувати консультування підприємців і роботу над втіленням заходів місцевої Програми розвитку МСП», — додала Оксана Чорноморець, голова ГО «Фундація підприємницьких ініціатив».

Проект ПРОМІС заохочує створення локальних об’єднань для підтримки бізнесменів, бо такі структури підтверджують свою ефективність: підприємці нарощують компетенції та спроможності, встановлюють корисні контакти, налагоджують активну взаємодію, а це значно сприяє поліпшенню бізнес-клімату у громадах. Ладижинський Клуб підприємців розвиватиме бізнес-ініціативу серед місцевих жителів, тож його діяльність стане черговим кроком на шляху системного розвитку економіки як міста, так і регіону.


pdf Завантажити історію Ладижинський клуб підприємців — новий локальний центр розвитку бізнесу у pdf.