Марині Звєрьк14овій, підприємниці з м. Першотравенська, за рік вдалося реалізувати свою бізнес-ідею, налагодити екологічно дружнє виробництво пелет, а також зміцнити свою фінансову незалежність. Допомогли їй у цьому бізнес-навички та передові знання з підприємництва, здобуті під час участі в заходах гендерної ініціативи «Жіноче підприємництво – альтернатива розвитку монопрофільних міст», реалізація якої стала можливою завдяки фінансовій підтримці Уряду Канади.

Канадський проект міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС) спільно з Асоціацією міст України у 2017 році підтримали впровадження 8-ми гендерних ініціатив, метою яких було сприяння участі жінок у місцевому економічному розвитку, а також зменшення гендерної нерівності в доступі до економічних ресурсів і суспільних благ.

У м. Першотравенську ГО «Дніпропетровський інститут муніципального управління» у рамках ініціативи провела онлайн-навчання «Розпочни та розвивай свій бізнес» для 20-ти жінок. Не втратила свого шансу підвищити рівень знань і навичок у створенні та розвитку власної справи й Марина Звєрькова.

Питання самозайнятості залишається досить актуальним для м. Першотравенська. Серед безробітних у місті переважають жінки – 62 % у 2016 році.

Першотравенськ – монопрофільне місто, у якому основною галуззю економіки є вугільна промисловість. З огляду на це тут гостро постала проблема використання екологічно чистого палива. Дослідивши місцевий ринок та вивчивши потреби громади, Марина Звєрькова вирішила обрати і розвивати в місті екологічний бізнес. Саме ця ніша нині залишається вільною. А перспектив розвивати власну справу, на думку Марини, у цій галузі є чимало.

Жінка розробила бізнес-план «Створення виробництва пелет⃰ з деревини санітарних рубок». Виробництво пелет – це переробка відходів. Якщо раніше місцеві жителі опалювали свої оселі газом, то тепер вони віддають перевагу використанню твердопаливних котлів. А пелети – це гарна альтернатива дровам, яка, до того ж, ще й дешевша.

«Пелети – це своєрідна новинка, адже їх виробництвом у місті поки що ніхто не займається. Це – екологічний вид бізнесу, який дає змогу правильно використовувати вторинну сировину. Це – щепи, зрізані дерева, трава, лушпайки соняшника, відходи деревообробної промисловості. З усього можна робити пелети. Сміття брикетують, і його можна використовувати як паливо для твердопаливних котлів. Це все – екологічно чисто», – розповідає Марина.

Жінка упродовж п’яти років працює з місцевими підприємцями. Тож серед них вона знайшла однодумців, які також готові працювати з відходами. Бізнес-план, який розробила Марина, призначений саме для одного з таких підприємців-інвесторів.

Марина брала участь у навчанні в режимі відеоконференцій. На заняттях учасниці разом із тренерами не лише розробляли бізнес-плани, а й проводили аналіз ризиків проектів та бізнес-діяльності, а також аудит. Учасниці не тільки працювали з даними теоретично, а й прораховували різні варіанти на практиці.

«Мені було цікаво брати участь у проекті. Нас консультували фахівці, які допомагали нам обрати правильне спрямування для наших бізнес-планів. Ми не раз переписували, доповнювали та вдосконалювали свої проекти. Я сама переробляла свій проект тричі, аби він став досконалим», – зазначає Марина.

Бізнес-план Марини пропонує декілька послуг. Зокрема, підприємниця передбачила, де можна брати матеріали для виробництва пелет. А пелети можна виготовляти з деревини, трави та тонких гілок. Також матеріалами для виробництва пелет можуть слугувати сухі дерева, деревовідходи тощо. До того ж, у навколишньому районі вже давно ніхто не розчищає лісосмуг, а завдяки проекту Марини вже невдовзі має відновитися надання таких послуг. До цієї роботи планують залучити місцеву владу.

«Ми плануємо зв’язатись із сільрадами та РДА, щоб укласти з ними угоди і паралельно надавати послуги з розчищення лісосмуг», – повідомляє Марина.

У місті – теж чимало сухих аварійних дерев, які потрібно спилювати. Тож паралельно надаватимуться й послуги зі спилювання дерев. Сухостій – ще один матеріал, який можна використовувати для виробництва пелет. Також у пригоді може стати суха трава. Паралельно відбуватиметься і прибирання старих занедбаних промислових зон, які вже давно позаростали.

Аби налагодити виробництво пелет, потрібне нове, удосконалене обладнання. Його вартість і потенційну прибутковість також передбачено в бізнес-плані. Для реалізації ідеї Марини вже й знайшли промислову базу – цех на території закритої шахти. Нині там відновлюють і готують приміщення. Готовий втілити в життя ідею Марини й підприємець-інвестор.

___
⃰ Пелети – паливні гранули – біопаливо, яке отримують із торфу, деревних відходів і відходів сільського господарства або з вугілля.