У Миргороді вдосконалюють комунікацію з громадою:  у місті запрацювала локальна FM-радіостанція

В Україні, як і в усьому світі, відбувається невпинна трансформація традиційних засобів масової інформації: у структурі медіаспоживання щороку міцнішими стають позиції інтернет-ресурсів, зокрема соціальних мереж. Однак зберігає популярність і радіо: у 2019 році понад 90% українців дізнавалися новини через загальнонаціональні радіостанції, а 22% — через регіональні. Раніше вагома частка радіомовлення в Україні припадала на проводову мережу, але впродовж останнього десятиліття, зважаючи на стрімкий розвиток нових технологій, попит на дротове мовлення невідворотно знизився.

У Миргороді — місті обласного значення з населенням близько 40 тис. осіб — на сьогодні залишилося менш як 400 абонентів проводового радіо. У навколишніх селах можливість такого формату передання інформації вже повністю відключено. Тож мешканці сіл, особливо люди старшого віку, залишились без доступу до інформації, адже звикли її отримувати, власне, через радіо. Утім, ситуацію з локальним радіомовленням у Миргородському районі успішно вирішено за підтримки проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС): із червня 2020 року тут слухають «Миргород FM».

quot

«Дротове радіомовлення в Миргороді було пошкоджене та в досить застарілому стані. Протягом останніх пʼяти років радіо поступово відключили в усіх навколишніх селах. Але потреба в такому каналі комунікації залишилась: від громади регулярно надходили звернення з проханнями відновити радіомовлення. Також надходили аналогічні депутатські запити з наголосом на тому, що багато людей похилого віку не мають доступу до мережі Інтернет, і їхні інформаційні потреби не задоволені. Ми розуміли, що відновлення дротового радіомовлення вже не є актуальним, тож у 2018 році ухвалили рішення про перехід на FM-радіомовлення», — розповіла Оксана Голуб, начальниця відділу економічного прогнозування та туризму Миргородської міської ради.

TAR06571 copy

Втілення ідеї тривало два роки, з яких найбільше часу зайняло отримання відповідної ліцензії від Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Радіо запустили на базі міської телестудії «Миргород», для якої за підтримки Проекту ПРОМІС закупили необхідне технічне обладнання, зокрема сучасний твердотільний передавач потужністю 100 Вт, який успішно інтегрували в систему трансляції. Тепер почути «Миргород FM» можна щодня о 07:00, 12:00 та 17:00 на частоті 96,9 МГц.

quot

«FM-станція «Миргород» працює на території площею близько 314 км2 — цього достатньо, щоб охопити місто та 11 найближчих сільських рад, які зовсім скоро будуть офіційно об’єднані в єдину територіальну громаду. Ефіри маємо тричі на день, кожен із яких триває годину. Згідно з умовами отриманої ліцензії решту часу транслюємо радіостанцію Міністерства оборони України, яка називається «Армія FM». В ефірах радіо «Миргород» у рамках інформаційно-аналітичних програм розповідаємо місцеві новини, ділимось прогнозами погоди, ведемо передачу «Цей день в історії», вмикаємо сучасну українську музику», — поділився Євген Ошека, директор Міської телестудії «Миргород».

Запуск місцевої FM-станції не лише вирішив питання своєчасного та повноцінного інформування громадськості, а й заповнив прогалини в комунікації з місцевою владою. Тепер містяни та мешканці прилеглих громад Миргородського району можуть безкоштовно дізнаватися найсвіжіші новини та, зокрема, отримувати актуальну інформацію про важливі рішення міської ради.

quot

«Дуже тішуся нашою новою радіостанцією. Дізнався про неї від сусідів. Тепер щодня вмикаю послухати новини: хочу бути в курсі, що відбувається довкола. Подобається, що чітко розповідають основне та, власне, із фокусом на нашому регіоні», — поділився Володимир Бойко, мешканець Миргорода.

TAR06660 copy

Також радіостанція «Миргород» сприяє реалізації цілей Стратегії сталого розвитку Миргородського субрегіону, розробленої раніше за підтримки Проекту ПРОМІС. Чималу кількість активностей задля промоції ресурсного потенціалу регіону було делеговано міській телестудії. Тому виникла потреба в підготовці якісних маркетингових матеріалів, які б розкривали образ Миргорода як різнопланового комфортного міста, а не лише курорту та виробника води. За підтримки Проекту ПРОМІС цьогоріч було доповнено аеропанорамами Віртуальний тур Миргородом, а також знято серію відеороликів для міської телестудії, тож тепер, створюючи нові телесюжети, там використовуватимуть якісні фото- й відеоматеріали про місто.

quot

«Поетапно різними інструментами розкриваємо потенціал і розвиваємо імідж субрегіону. Що для нас завжди важливо: стараємось бути максимально відкритими перед громадою та шукаємо нових можливостей робити інформацію ще доступнішою. Постійно оновлюємо дані на сайті міської ради, оперативно оприлюднюємо проекти всіх рішень виконавчого комітету й сесій міської ради, засідання транслюємо онлайн. FM-станція «Миргород» стала ще одним ефективним помічником для нас у комунікації з громадянами», — додала Оксана Голуб.

Підтримка Проекту ПРОМІС у рамках Фонду підтримки ініціатив із демократичного врядування та розвитку дала змогу розширити інформаційний простір Миргородського субрегіону та підвищити рівень поінформованості населення про важливі питання місцевого розвитку й діяльність органів місцевого самоврядування. Урізноманітнення каналів доступу до публічної інформації оптимізує відкритість діяльності влади та сприяє налагодженню конструктивного діалогу з громадою.


pdf Завантажити історію У Миргороді вдосконалюють комунікацію з громадою: у місті запрацювала локальна FM-радіостанція у pdf.