WEB-ua

Перед нашим суспільством уже кілька років поспіль стоїть важливе завдання: знайти ефективні методи допомоги людям, які пройшли війну. Крім юридичної допомоги, медичної, психологічної та соціальної реабілітації, невід’ємною частиною повноцінної адаптації ветеранів АТО до мирного життя є економічна складова — тож особлива увага приділяється створенню можливостей для їх працевлаштування.

Проект ПРОМІС не стоїть осторонь проблем ветеранів і в рамках Фонду сприяння розвитку малих і середніх підприємств спрямовує свої ресурси на підтримку ініціатив, що допомагають учасникам АТО отримати потрібну кваліфікацію та роботу. Одним із переможців конкурсу спеціальних грантів цього Фонду став проект «Створення умов для професійної перекваліфікації учасників АТО в Запоріжжі», ініційований ГО «Товариство ветеранів АТО Запоріжжя». Проект запоріжців націлений на те, щоб допомогти демобілізованим повернутися до звичного й повноцінного життя та, зокрема, отримувати стабільний заробіток.

Утілення проекту передбачало створення пілотного навчального центру перекваліфікації ветеранів АТО за спеціальністю «Газоелектрозварювальник». Фахівці дочірнього підприємства «Запорізький навчально-курсовий комбінат», на базі якого відбулося навчання, адаптували навчальну програму до способу й термінів реалізації проекту: дві групи ветеранів навчалися по 2,5 місяці. За підсумком 42 ветерани АТО могли похвалитися сертифікатами про успішне завершення перекваліфікації.

quot

«За кошти Проекту ПРОМІС ми орендували приміщення, де досі все працює разом із придбаним зварювальним і допоміжним обладнанням. Для того, щоб ветерани АТО дізналися про нашу ініціативу, ми розгорнули досить потужну інформаційну кампанію. Передусім залучили до інформування ветеранські організації, обласний, міський і районні військкомати. Дуже допомогла міська влада, надавши можливість транслювати по муніципальному телебаченню декілька відеосюжетів. Також допоміг 112 канал — на всю Україну транслювали сюжет про нас. Паралельно активно використовували наш сайт і Фейсбук для розповсюдження інформації. У результаті охочих навчатися виявилось приблизно в 5 разів більше, ніж ми могли прийняти в групи, — брали тих, хто зареєструвався швидше.» — розповів Богдан Прищенко, координатор проекту «Створення умов для професійної перекваліфікації учасників АТО в Запоріжжі».

Для більшості демобілізованих питання працевлаштування й подальшої адаптації до мирного життя все ж залишилися гострими та невирішеними. Основними чинниками, що гальмують вирішення цієї проблеми, є нестача інформації щодо наявних вакансій у секторі малого й середнього підприємництва (МСП) і невідповідність кваліфікації актуальним вимогам ринку праці.

Ігор Процишин перебував у зоні АТО з лютого 2015 року до квітня 2016 року. За його словами, він багато років працює з металом і любить цю справу. Але офіційно працювати зварювальником на підприємствах раніше не доводилося — не мав відповідного диплому для підтвердження своїх умінь.

quot

«Я більше ніж 10 років займаюсь зварюванням. Поступово опановував цю спеціальність самостійно. Самоуків у цій сфері, як правило, офіційно не працевлаштовують — потрібні документи, які б підтвердили кваліфікацію. На словах роботодавець не повірить твоєму досвіду. До свого перебування в АТО і по поверненні звідти я працював оператором автоматичних і напівавтоматичних ліній верстатів на підприємстві «Еліз» у Запоріжжі. Про проект професійної перекваліфікації дізнався від знайомих із Запорізької міської ради — вони рекомендували ветеранам АТО взяти участь. У результаті від нашої Широківської ОТГ близько 20 осіб скористалися навчанням у рамках проекту й отримали відповідні сертифікати. Я вчився в першій групі. У нас був чудовий учитель, який доступно й цікаво вмів усе роз’яснити: усі ми здобули знання й навички, яких раніше не мали. По завершенні навчальної програми в мене з’явилися шанси офіційно працевлаштуватися зварювальником на хороших умовах на кількох підприємствах водночас. Але був змушений відмовитися тільки через те, що всі вони розташовані далеко від місця мого проживання, оскільки я живу в селі неподалік Запоріжжя. Не хотів би нівелювати інвестовані в мене зусилля й підводити роботодавця ситуаціями, коли не зможу виконувати свої зобов’язання, скажімо, через складні погодні умови, що трапляється нерідко. Тож зараз продовжую пошук роботи зварювальником у Запоріжжі чи поблизу й тим часом можу їздити на тимчасову роботу за кордон. Також завдяки отриманому сертифікату, який і там засвідчує мою кваліфікацію», — розповів Ігор Процишин, ветеран АТО, учасник проекту «Створення умов для професійної перекваліфікації учасників АТО в м. Запоріжжі».

Іншу історію має учасник бойових дій під час АТО Руслан Пейдановський. Він ніколи раніше не мав справи з металом і не займався зварюванням. Чоловік розповів, що проходив військову службу за контрактом у Збройних силах України та у 2016–2018 роках був у зоні АТО. Після повернення не міг знайти роботe в Запоріжжі, тож став на облік у Центрі зайнятості.

quot

«Власне, у Центрі зайнятості я дізнався про проект професійної перекваліфікації учасників АТО. Тішило те, що навчання можна пройти абсолютно безкоштовно. Я долучився до другої групи учасників восени. Ні разу не пошкодував: завдяки проекту я здобув нову спеціальність і отримав документальне тому підтвердження. За кілька тижнів по завершенні проекту я знайшов роботу та успішно працюю на Метінвест-Промсервіс. Задоволений і маю стабільний заробіток. Набута кваліфікація дає певну опору в житті, і знаю, що переді мною відкрилися нові перспективи», — поділився Руслан Пейдановський, ветеран АТО, учасник проекту «Створення умов для професійної перекваліфікації учасників АТО в м. Запоріжжі».

Навчальний центр перекваліфікації продовжує свою роботу. За час утілення проекту вдалось напрацювати навчальний досвід і створити позитивний імідж ініціативи. Завдяки набутим партнерствам із запорізькими бізнес-асоціаціями та приватними підприємцями координатори проекту допомагають випускникам, пропонуючи варіанти для працевлаштування.

Проект ПРОМІС комплексно й різносторонньо сприяє зростанню потенціалу сектору МСП для забезпечення місцевого економічного розвитку. У 2017 році Запорізька міська рада спільно з Проектом ПРОМІС розробила Програму розвитку МСП в м. Запоріжжі на 2017–2021 роки. Утілення проекту перекваліфікації ветеранів АТО сприяє досягненню однієї зі стратегічних цілей Програми, а саме: посилення спроможності посадовців органів місцевого самоврядування та представників МСП розвивати підприємництво. Проект для ветеранів є лише одним із ряду інших соціальних ініціатив, які підтримує Проект ПРОМІС. Наприклад, водночас з ним у Запоріжжі, було створено Business Women`s Space — коворкінг-центр підтримки соціальних інновацій, жіночого підприємництва та стартап-компаній. Про цю ініціативу читайте у наших наступних історіях успіху.


pdf Завантажити історію успіху