WEB-2020-02-04У 2019 році Вінниця утримувала позицію одного з лідерів у Рейтингу прозорості інвестиційного сектору 100 найбільших міст України від українського представництва Transparency International. За даними Головного управління статистики у Вінницькій області, обсяг залучених прямих інвестицій в економіку міста на 1 жовтня 2019 року становив 143,2 млн дол. США. Інвестиції надійшли із 48 країн світу. Крім того, у 2018 році Вінниччину було визнано найкомфортнішим українським регіоном для ведення підприємницької діяльності згідно з рейтингом, презентованим Офісом ефективного регулювання (BRDO) і Спілкою українських підприємців. Утім поліпшення умов для ведення бізнесу відбувається постійно, зокрема й завдяки Проекту ПРОМІС. У рамках співпраці розроблено Програму сприяння залученню інвестицій у Вінницьку міську об’єднану територіальну громаду на 2018–2020 роки, Інвестиційний паспорт Вінниці, портал Invest in Vinnytsia, Гід інвестора, а також Маркетингову стратегію Вінниці – 2020 і бренд міста.

Вінниччина — сучасний регіон, економіка якого динамічно розвивається та має низку ринкових переваг: тривалі промислові традиції, розвинута інженерна і транспортна інфраструктура, потужна освітня база, наукові школи, які працюють у сфері інформаційних технологій, інженерії, медицини. Мережа автомобільного та залізничного сполучення поєднує обласний центр не лише зі всіма регіонами України та столицею, а й із морськими портами Чорного та Азовського морів. Крім того, Вінниця розташована на перетині двох європейських автомобільних маршрутів E50 і E583. Залучення інвестицій в область і місто щороку зростає: станом на початок 2019 року динаміка приросту інвестицій в основний капітал регіону становила 42% проти аналогічного періоду 2018 року. Саме задля цього міська влада впродовж останніх років активно працює над залученням інвесторів і розвитком промислового сектору.

Вінницька міська об’єднана територіальна громада системно й динамічно розвивається в галузі економіки. Це є результатом послідовної роботи, яку було закладено ще у Стратегії розвитку «Вінниця-2020». Сьогодні міська влада продовжує реалізовувати проекти, орієнтовані на створення комфортних умов для залучення інвестицій, а також запроваджує нові заходи, розробляє сучасні інструменти підтримки інвесторів.

quot

«Вінниця пропонує готові рішення для інвестування та бере на себе зобов’язання по супроводу інвестора від першого контакту до повноцінного запуску підприємства. Зручність співпраці обумовлюється синергічністю та злагодженістю роботи на різних рівнях. Міська рада ефективно співпрацює з обласною державною адміністрацією, комунальними підприємствами, представниками освітніх кіл, представниками громадськості. У Концепції інтегрованого розвитку міста Вінниці 2030 сформульовано, що «Вінниця – це місто, у якому хочеться залишитися молоді, фахівцям, науковцям, бізнесу та туристам», і ми працюємо в напрямку втілення цього бачення», – зазначив Віталій Погосян, директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради (2015-2019 роки).

У затвердженій Вінницькою міською радою наприкінці 2017 року Програмі сприяння залученню інвестицій у Вінницьку міську об’єднану територіальну громаду на 2018–2020 роки встановлено три пріоритетні завдання: розвиток Вінницького індустріального парку, індустріального парку «Вінницький кластер холодильного машинобудування» та інноваційно-технологічного парку «Кристал». Вінниця першою серед українських міст запроваджує методології та стандарти не лише залучення, а й супроводу інвесторів, що на сьогодні є необхідною умовою та успішною практикою багатьох країн світу. Робота над Програмою забезпечила формування системного підходу до управління інвестиційною діяльністю, а це, своєю чергою, сприяє реалізації наявного потенціалу міста та відповідає потребам сьогодення.

У рамках реалізації Програми задля просування міста та формування його позитивного інвестиційного іміджу Вінницька міська рада спільно з Проектом ПРОМІС розробила Інвестиційний паспорт Вінниці. Також експерти надали фахову допомогу в підготовці технічних вимог і розробці концепції інвестиційного порталу Invest in Vinnytsia – ключового маркетингового інструменту, що покликаний наочно розкривати можливості Вінниці, основні переваги й актуальні інвестиційні пропозиції. На цей час триває робота над наповненням порталу: планують, що він стане мобільним та інтерактивним механізмом взаємодії з потенційними та нинішніми інвесторами, зокрема, завдяки інтерактивній карті міста з відображенням пропозицій для інвестування та наявної інфраструктури.

quot

«Інвестиційний паспорт міста спрямований на потенційних українських та іноземних інвесторів, яких місто прагне залучити до співпраці. Ключове його завдання – показати привабливість регіону на початковому етапі відносин з інвестором. Далі в дію вступають інші інструменти: інвестиційний портал, «гід інвестора» тощо. При розробці паспорта експерти Проекту ПРОМІС допомогли нам сформувати структуру документа, потім надавали змістовні пропозиції стосовно стилю подання інформації та наповнення матеріалами – додає Віталій Погосян.

Упродовж останніх кількох років Вінниця продемонструвала потужну динаміку в залученні інвестицій. У 2017 році ДП «Електричні системи» у співпраці з американською корпорацією Delphi відкрили завод, де виробляють комплектуючі для автомобільного концерну Mercedes-Benz. Станом на сьогодні, на підприємстві офіційно працевлаштовано понад 1,5 тисячі працівників.

У 2015 році за ініціативи Вінницької міської ради створено «Вінницький індустріальний парк». Загальна площа парку 35,7 га. А вже в серпні 2017 року за відкритим конкурсом було обрано його керуючу компанію – КП «Вінницький муніципальний центр інновацій».

У квітні 2017 року для економіки міста відбулась інша важлива подія: з ініціативи Вінницької міської ради і ПрАТ «Українська пивна компанія» було створено індустріальний парк «Вінницький кластер холодильного машинобудування» площею 19,27 га. У серпні 2018 року за відкритим конкурсом було обрано його керуючу компанію – ТОВ «Промислово-інвестиційна компанія».

Першим підприємством, яке розгорнуло діяльність у межах індустріального парку «Вінницький кластер холодильного машинобудування», став завод Green Cool холдингу UBC Group. Його офіційне відкриття відбулося на початку вересня 2018 року. UBC Group – один із найбільших виробників промислового холодильного обладнання в Східній Європі, що працює на ринку понад 20 років і постачає продукцію до майже 120 країн світу для таких відомих торгових марок, як, наприклад, Coca-Cola, Pepsi, Carlsberg, Heineken, AB InBev, SABMiller, Molson Coors, Nestlé.

Завод Green Cool став додатковим чинником посилення іміджу міста. Холдинг UBC Group представлений майже на всіх континентах, тож про Вінницю як місто, комфортне для інвестування, дізнаються й інші компанії. На цей час на заводі працевлаштовано 500 осіб. Триває набір працівників, є потреба у кваліфікованих кадрах, інженерних фахівцях. Green Cool активно співпрацює з університетами та, долучаючись до Днів відкритих дверей і Днів кар’єри, залучає молодих працівників у свій колектив. Поруч із заводом є земельна ділянка, що також входить до індустріального парку «Вінницький кластер холодильного машинобудування», тому команда міської ради спільно з керуючою компанією займається пошуком інвесторів, які готові розмістити виробництва на цій території.

У травні 2018 року між Вінницькою міською радою, Вінницькою ОДА, Вінницьким муніципальним центром інновацій і HEAD International Holding, GmbH було підписано Меморандум про порозуміння щодо будівництва у Вінниці заводу з виробництва спортивного спорядження для зимових видів спорту. У 2019 році ТОВ «ХЕД Вінниця» ініціювало створення індустріального парку «Вінтер Спорт», який у жовтні 2019 року було внесено до Реєстру індустріальних парків України. Індустріальний парк займає територію 25 га та створений на термін 50 років. Роботи з будівництва заводу компанія HEAD планує розпочати у 2020 році. За попередніми оцінками це створить орієнтовно 1000 нових робочих місць.

Також на початку 2019 року у Вінниці відбулося відкриття найбільшого в Україні заводу з виготовлення сонячних панелей групи компаній KNESS, на якому вже працевлаштовано 200 осіб.

Серед головних цілей Вінницької міської ОТГ на 2020 рік — облаштування інженерних мереж та автомобільних доріг до індустріальних парків міста, залучення нових інвесторів на територію парків, перетворення їх на привабливі майданчики для створення нових і сучасних виробництв.

Одним із важливих проектів, над якими працює міська рада, є створення муніципального інноваційно-технологічного парку, на базі якого формуватиметься екосистема підтримки підприємництва, стартапів, наукових розробок. Для цього в жовтні 2019 року на сесії міської ради затверджено Концепцію розвитку інноваційно-технологічного парку «Кристал». Заплановано здійснити реконструкцію приміщень задля розміщення в них інноваційно-технологічного парку.

Для подальшого нарощування інвестиційної привабливості міська рада затвердила Маркетингову стратегію міста, яку також було розроблено за участі Проекту ПРОМІС. Її активне впровадження за рахунок комплексного підходу до просування бренду території, промоції Вінницької міської об’єднаної територіальної громади, розвитку туризму передбачено у 2020 році. Очікується, що завдяки цьому буде сформовано унікальний імідж Вінницької міської ОТГ як регіону стійкого лідерства: інноваційного, толерантного та збалансованого.

Проект ПРОМІС, підтримавши створення стратегічних програм і незамінних інструментів промоції міста й долучившись до запровадження нових стандартів залучення та супроводу інвесторів, зробив свій помітний вклад у зростання інвестиційної привабливості Вінниці. Імплементація та використання здобутих оновлень допомагають презентувати Вінницю як місто, у якому доцільно та комфортно інвестувати.


pdf Завантажити історію успіху