Site_08-26_uaНаприкінці листопада 2019 року в Івано-Франківську двоє жінок заснували ексклюзивну компанію «Franko Snail», яка займається приготуванням страв із равликів і популяризує культуру їх споживання в Україні. За перші два місяці існування компанії в Івано-Франківську зʼїли 20 кг равликів. Це більш ніж 2 тисячі штук. Співзасновниці підприємства Алла Нагірна та Вікторія Козубаш наважилися запустити бізнес-проект і реалізувати свій задум завдяки участі в навчальному курсі «Успіх у бізнесі».

Навчальний курс для жінок, що відбувся у франківському Центрі розвитку підприємництва «Бізнес-Інкубатор», став одним із переможців конкурсу короткострокових гендерних ініціатив, який уже втретє провела Асоціація міст України за сприяння проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС). Ініціатива спрямована на активізацію та розвиток підприємницького потенціалу жінок Івано-Франківська задля посилення їхньої ролі в економічному житті громади.

Алла Нагірна розповіла, що, реєструючись на участь у проекті, мала кілька підприємницьких ідей, які сподівалася розвинути, набувши знань і впевненості у своїх силах. Утім, у процесі навчання вона по-новому розставила пріоритети.

quot

«Навчатися ми пішли разом із моєю приятелькою Вікторією. Спочатку кожна мала персональні ідеї розвитку потенційного бізнесу. Уже під час навчання, вникаючи у специфіку ведення підприємництва, ми вирішили обʼєднатись і разом готувати равликів. Чесно кажучи, я думала про це й раніше, але мені не вистачало натхнення і сміливості взятися за справу самій. Ми з Вікторією мали хорошу базу для старту: наші чоловіки уже більше ніж три роки займаються вирощуванням равликів на власних фермах, володіють знанням ринку, розуміють його специфіку й тісно співпрацюють між собою. А ми вирішили розвинути нову гілку в сімейному бізнесі й так заснували компанію «Franko Snail». Наразі активно набираємо обертів у франківському регіоні, а далі будемо розширювати географію діяльності», — поділилася Алла Нагірна, співзасновниця компанії «Franko Snail».

На цей час дівчата готують у домашніх умовах; на продаж пропонують равликів із соусами на основі томатів, горіхів, петрушки, хрону й буряка, а також соєвого соусу та кунжуту. Крім того, продають равликове філе, копчених і маринованих равликів. Поки що Franko Snail найінтенсивніше «годує» своєю продукцією Івано-Франківськ і Коломию, неподалік яких і розташовані равликові ферми. Зараз завершується ремонт приміщення в с. Підгайчики, тож невдовзі там облаштують повноцінний виробничий цех.

quot

«Успіхи компанії впродовж перших місяців роботи перевершили наші сподівання. Щоб утримувати надалі рівень, який ми взяли на старті, треба побудувати грамотну систему продажів. Нещодавно ми розпочали практику дегустацій на базі місцевих продуктових магазинів. Буквально за два місяці нам вдалося представити нашу продукцію в чотирьох магазинах Франківська та у двох — у Коломиї. Невдовзі оформимо повноцінний бізнес-план для Franko Snail, яким будемо надалі керуватись», — додала Алла Нагірна.

Упродовж січня – лютого 2020 року відбувся другий етап курсу «Успіх в бізнесі» — викладачі надавали індивідуальні та групові консультації на ті теми, які хвилювали учасниць групи. Засновниці Franko Snail поділилися, що на другому етапі їм стало ще цікавіше: коли вже є власна справа, то виникають конкретні практичні питання щодо ведення бізнесу. Вони мали можливість отримати справді дієві поради фахівців-практиків. Учасниці зауважили, що на курсі утворилося якісне коло спілкування: одні жінки розпочинають бізнес-карʼєру, інші вже роками успішно провадять підприємницьку діяльність. Так зорганізувався чудовий майданчик для обміну реальним досвідом і натхненням для розвитку.

quot

«До втілення проекту залучено близько 20 викладачів. Обовʼязковою умовою для них була наявність практичного досвіду з теми викладання. Перші два місяці роботи проекту ми оцінювали підприємницький потенціал серед жінок, визначали їхні потреби та відшліфовували навчальну програму. Особисто я спочатку не була цілком певна, що ця ініціатива буде такою затребуваною в місті. Виявилося навпаки: упродовж тижня після оголошення про набір нам надіслали понад 100 заявок на участь, і в результаті 47 жінок отримали можливість вивчати основи бізнесу. Дві групи займалися тричі на тиждень упродовж двох місяців, і відзначу, учасниці відвідували заняття дуже сумлінно, що мене приємно здивувало», — розповіла Уляна Бережницька, завідувачка кафедри прикладної економіки Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, координаторка Центру розвитку підприємництва «Бізнес-Інкубатор».

Навчальна програма курсу умовно поділена на шість блоків, під час яких учасниці вивчали основи підприємництва, аналізували ринок і шукали споживачів, знайомились із фінансовим плануванням та управлінням капіталом, вивчали юридичні аспекти організації власної справи, опановували основи ведення бухгалтерського обліку. Родзинкою курсу організатори називають блок «Психологія підприємця», який здобув хвилю схвальних відгуків, перевершивши всі очікування учасниць.

quot

«Надалі хочемо проводити бізнес-курс для жінок на постійній основі. Зараз аналізуємо й коригуємо навчальну програму, зокрема на основі відгуків учасниць щодо кожного навчального блоку, і будемо рухатися далі», — додала Уляна Бережницька.
 

Тим часом співзасновниці Franko Snails ставлять перед собою амбітні цілі. Хочуть, щоб покупці заходили до продуктових магазинів із запитанням: «Чи є у вас равлики?». Вважатимуть хорошим показником, якщо для початку так робитимуть жителі Івано-Франківська. Наступного року жінки планують відкрити невеликий ресторан, де до хорошого вина подаватимуть лише страви з равликів. А влітку цього року Franko Snail уже вийшли на новий виток росту: відкрили сезон гастротурів на фермі в с. Підгайчики.

quot

«Від середини липня за сприятливої погоди до нас на ферму майже щодня приїздять відвідувачі. На вихідних влаштовуємо особливу атмосферу: запрошуємо музикантів, партнери проводять дегустації вина. У вартість гастротуру входить дегустаційне меню, екскурсія, прогулянка равликовим полем і кукурудзяним лабіринтом, цікаві фотозони. Додатково любителі активного відпочинку можуть придбати можливість пройти захопливий квест і виграти набір продукції Franko Snail», — розповіла Алла Нагірна.

Курс «Успіх в бізнесі» покликаний формувати в жінок розуміння того, що їхня активна підприємницька діяльність позитивно впливає на розвиток економіки міста, регіону й держави. Наприклад, нове дослідження Boston Consulting Group засвідчило, що, якби жінки й чоловіки рівною мірою вели підприємницьку діяльність, глобальний рівень ВВП міг би зрости на 3-6%. Звісно, слухачок курсу багато й кожна перебуває на своєму рівні готовності до старту власної справи. Але здобута теоретична та практична база знань надає впевненості рухатися вперед. Організатори курсу зазначили, що жінки проявляють велику зацікавленість у спілкуванні, регулярно запрошують одна одну на тематичні заходи, спільно організовують і відвідують бізнес-події, ініціюють зустрічі, що свідчить про атмосферу взаємного інтересу й підтримки в групах.

Сьогодні в Україні немає гендерної збалансованості в багатьох сферах, зокрема й у бізнесі. На відміну від чоловіків, українки з різних причин часто обмежені в доступі до економічних можливостей. Проект ПРОМІС активно сприяє запровадженню принципів гендерної рівності в Україні, зокрема через підтримку регіональних гендерних ініціатив. Протягом останніх трьох років реалізовано понад 20 проектів, спрямованих на посилення участі жінок у політичному й економічному житті громад.


pdf Завантажити історію Як франківчанки створили успішний бізнес із приготування равликів у pdf