Про важливість стратегічного планування розвитку міст

Лариса Оленковська

Експерт місцевого економічного розвитку та стратегічного планування

Лариса Оленковська була залучена до розробки стратегічних планів для міст Дніпропетровськ та Кривий Ріг, розробки системи моніторингу Стратегій, працювала над планом дій на виконання Стратегії Дніпропетровської обл. Окрім того, пані Оленковська допомогла розробити стратегію соціального партнерства м. Енергодара і компанії ДТЕК, стратегію розвитку Зеленодольської об’єднаної територіальної громади, а також була консультантом робочої групи з розробки Стратегії розвитку Херсонської обл. та групи з впровадження адміністративно-територіальної реформи у Херсонській обл.

Про стратегічне планування

Планування – річ надзвичайно важлива. Бо перш, ніж ти чогось досягаєш, треба точно значи, а чого ж ти хочеш досягти. Але ще важливіше за стратегічне планування буде впровадження такої системи планування розвитку громади, яка забезпечить поступальний розвиток територіальних громад. На жаль, у нас в Україні стратегічні плани перетворюються на книжку, яку роздають, коли приїжджає гість. А наше завдання – зробити так, щоб розробка стратегій і її подальша реалізація були дійсно частиною життя громади. Щоб це перестало бути просто планом для плану. Наше завдання – зробити їх дієвими.

Про включення питань ґендерної рівності та екологічної збалансованості в стратегічні плани розвитку міст

Варто почати з того, що ґендер і фемінізм – це абсолютно різні речі. Маю надію, що всі це розуміють. І питання не в тому, що ми всі рівні. Ми всі різні: чоловіки і жінки, діти і люди похилого віку, люди з особливими потребам. У кожного з нас є свої потреби. Ґендерний підхід – це не всіх зрівняти, а якраз створити такі умови, щоб кожна група людей почувала себе комфортно в певній територіальній громаді. Погоджуюсь з нашими канадськими консультантами, які говорять про те, що вони чують від українців, що в Україні ґендерної проблеми немає. Немає саме з тієї причини, що в українців складається таке враження, що ґендер – це про рівність. Але насправді ґендерна рівність – це рівність можливостей реалізувати потреби кожного, і осіб похилого віку, і дітей, і молодих мам.

Щодо екологічної складової. Проект ПРОМІС працюватиме в різних областях. В кожній області є свої «родзинки». Наприклад, місто Миргород – місто-оздоровниця. Як можна говорити про місто-оздоровницю і не говорити про те, щоб зробити все, щоб стан довкілля там був найкращий? Або якщо ми говоримо про міста на півдні України, які є символами найкращих фруктів (мелітопольська черешня, наприклад), як ми можемо говорити, що вона вирощена в якихось неякісних умовах. Для людини є важливим середовище, в якому вона живе. Від цього залежить також і вартість нерухомості, і бажання бізнесу прийти, і бажання інвестувати в місто.



ІНШІ СТАТТІ РОЗДІЛУ: