Cover

За шість років шістнадцятьом українським містам у Вінницькій, Запорізькій, Полтавській та Івано-Франківській областях вдалось досягти суттєвих позитивних змін у зміцненні муніципального управління, впровадженні демократичного врядування та економічному розвитку. Для них були розроблені стратегічні документи, проведено десятки навчальних заходів та успішно реалізовано ряд ініціатив, які в комплексі створили міцну опору для якісних змін у громадах та розширили перспективу для їхнього зростання.

Все це стало можливим завдяки співпраці з проектом міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який у 2015-2021 рр. впроваджувала Федерація канадських муніципалітетів за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади.

Діяльність Проекту ПРОМІС відбувалась за постійної підтримки міських рад і обласних держадміністрацій, а також активної участі місцевого бізнесу та громадськості.

Велика команда експертів Проекту працювала за трьома ключовими напрямками: запровадження моделі «відкритого врядування», розвиток малого і середнього підприємництва та поліпшення співпраці між різними рівнями влади.

На Вінниччині було втілено десятки ініціатив, які започаткували або ж підсилили якісні зміни в житті громад. Зокрема, було підтримано створення і розвиток двох соціальних підприємств – кав’ярні «Кульбабка» та тепличного господарства у с. Дорожнє, у Ладижині було засновано клуб підприємців і підтримано розвиток кооперативу «Голден-Флора». У Хмільнику завдяки ефективному стратегуванню розвитку туризму і подальшій співпраці з Проектом ПРОМІС було комплексно оновлено місцеву туристичну галузь. Для зростання туризму у Вінниці було розроблено важливий візійний документ – «Вінницький стандарт гостинності». У Жмеринці з ініціативи Проекту була створена бізнес-асоціація «Жмеринський промисловий кластер» – учасники якої першими в Україні виготовляють «розумні» підземні смітники, що живляться від сонячної батареї.

На Запоріжчині у Мелітополі відбувся запуск швейного соціального підприємства «Зшито круто», де працевлаштовують жінок із вразливих груп: постраждалих від насильства, внутрішньо переміщених, безробітних, з інвалідністю та інших. Також Проект ПРОМІС долучився до розробки норм специфікації для мелітопольської черешні, що допомогло офіційно визнати місцеву ягоду міжнародним брендом. Тим часом у Запоріжжі створили навчальний центр перекваліфікації ветеранів АТО і ООС за спеціальністю «Газоелектрозварювальник» і обладнали виробничий цех, де вони можуть працювати. В Енергодарі було відкрито молодіжний бізнес-консалтинг-центр «Резидент» – креативний простір для роботи, розвитку та відпочинку молоді.

Для міст-партнерів на Полтавщині, були розроблені маркетингові стратегії та концепції брендів Миргорода та Горішніх Плавнів. Крім цього, за сприяння Проекту ПРОМІС для Полтавської області розробили ряд важливих інвестиційних інструментів, зокрема інвестиційний портал та паспорт області, інвестиційні паспорти Полтави та Горішніх Плавнів та гіди інвестора.

За участі Проекту було розширено діяльність соціального швейного підприємства, де працюють жінки з уразливих груп – внутрішньо переміщені, звільнені з місць позбавлення волі, колишні алко- і наркозалежні. У Миргороді відкрили унікальний ремісничий коворкінг «Миргородський центр кераміки» і запустили нову радіостанцію «Миргород FM» щоб вдосконалити комунікацію з громадою. За сприяння Проекту ПРОМІС підприємці Горішніх Плавнів заснували Спілку малих та середніх експортерів, яка об’єднує зусилля місцевого бізнесу у прагненні виходу на нові ринки збуту. Подбали про зовнішню торгівлю і в Полтаві, долучившись до посилення експортної діяльності місцевих товаровиробників. У Кременчуці створили студію креативних мистецтв ArtElf та перший в Україні Центр професійного навчання працівників ЦНАП.

У співпраці з містами Івано-Франківської області також втілили ряд важливих проектів. У Коломиї було створено соціальне підприємство, де працюють люди з інвалідністю – майстерню «Еко-сумка». У Долині була надана комплексна допомога місцевим пасічникам для потенційного виведення бджолопродукції на експорт. Для Яремчанщини не лише створили стратегію розвитку туризму, а й всебічно підтримували реалізацію ініціатив, що пов’язані з її впровадженням. В Івано-Франківську Проект ПРОМІС допоміг відкрити майстерню-студію Акселератора креативних жіночих стартапів, а також підтримав ініціативних франківчанок у заснуванні компанії «Franko Snail», яка займається приготуванням страв із равликів. Також зі сторони Проекту ПРОМІС було зроблено вагомий внесок у розвиток інноваційного простору Промприлад.Реновація.

Сміливо можна сказати, що результати, яких досяг Проект ПРОМІС, уже змінили світ місцевого самоврядування в Україні й надалі вони житимуть своїм життям, спираючись на передані представникам громад ресурси та знання.

Про весь спектр реалізованих ініціатив та ключові досягнення Проекту ПРОМІС читайте у звіті про результати впровадження Проекту ПРОМІС за посиланням