Джерело: офіційний сайт міста Івано-Франківськ

Прев_юЩиро дякуємо команді Проекту “Партнерство для розвитку міст” (ПРОМІС), який впроваджується Федерацією канадських муніципалітетів за фінансової підтримки Уряду Канади за 5-ти річну успішну, ефективну співпрацю.

11 лютого 2021 року, завершилася міжнародна конференція «#МістаТаЗміни: святкуємо успіхи», яку проводив українсько-канадський проект “Партнерство для розвитку міст” (Проект ПРОМІС), відбулись урочистості та відзначення партнерів Проекту ПРОМІС. Разом зроблено багато, здобуто величезний багаж знань та досвіду, знайдено нових друзів, партнерів.

Нагадаємо, з чого все почалося.

За результатами конкурсного відбору у вересні 2015 року місто Івано-Франківськ було визнане переможцем та стало партнером проекту міжнародної технічної допомоги “Партнерство для розвитку міст” (Проект ПРОМІС), який впроваджується Федерацією канадських муніципалітетів за фінансової підтримки Уряду Канади.

Партнерами проекту, окрім м.Івано-Франківська, стали 3 міста Івано-Франківської області: Яремче, Коломия, Долина.

Загалом Проект ПРОМІС співпрацює з 16 містами-партнерами з чотирьох областей України (Івано-Франківської, Вінницької, Запорізької, Полтавської).

Загальна мета Проекту ПРОМІС – це зміцнення муніципального сектору в Україні шляхом підвищення спроможності міст-партнерів у сфері просування демократії та економічного розвитку, на місцевому рівні – створення більш сприятливого середовища для малого та середнього бізнесу і місцевого економічного розвитку; підтримка процесу децентралізації та інтегрованого планування розвитку на місцевому, регіональному та національному рівнях.

У співпраці та за підтримки Проекту ПРОМІС в Івано-Франківську реалізовано 23 ініціативи/проекти.

Спільно з експертами Проекту ПРОМІС розроблено Стратегію розвитку Івано-Франківської МТГ на період до 2028 року, яка затверджена рішенням сесії міської ради від 27 жовтня 2017 року №276 (зі змінами згідно з рішенням міської ради від 08.11.2019р.  № 273-32).

Визначено чотири основні стратегічні напрями:

А.  Місто підтримки інвестицій та розвитку бізнесу.

  1. Місто комфортного проживання, енергоефективної та дружньої до довкілля інфраструктури.
  2. Місто відкритої влади і сучасного управління.
  3. Місто якісної освіти, медицини, різноформатного культурного середовища.

1614084141_2345678-3Проведено стратегічну екологічну оцінку Стратегії розвитку міста Івано-Франківська на період до 2028 року.

Проведено опитування представників бізнесу та онлайн опитування мешканців міста Івано-Франківська. Звіти про результати опитувань є однією із складових Стратегії розвитку міста.

Розроблено План реалізації Стратегії розвитку на період 2018-2020 роки, до якого увійшли 140 проектів. Сформовано Каталог проектів місцевого економічного розвитку та визначено джерела їх фінансування.

Щопівроку проводиться моніторинг виконання Плану реалізації (на 2018-2020 роки) Стратегії розвитку, результати моніторингу презентуються на засіданнях Комітету з управління впровадженням Стратегії розвитку Івано-Франківської МТГ на період до 2028 року.

Проведено тренінги з підготовки експертів з місцевого економічного розвитку, гендерно-орієнтованого бюджетування тощо. Організовано навчальні візити, тренінги для представників ЦНАПу, структурних підрозділів виконавчого комітету.

Також за сприяння ПРОМІС розроблено:

  • Програму посилення конкурентоспроможності малого і середнього підприємництва у м. Івано-Франківську на 2019-2021рр., яка затверджена рішенням сесії міської ради від 14.12.2018 р. №332-22. У Програмі включені гендерно орієнтовані показники і впроваджено гендерно орієнтоване бюджетування при формуванні бюджету програми.
  • Маркетингову стратегію міста Івано-Франківська, затверджену рішенням міської ради від 16.08.2019р. №180.
  • Бренд міста.
  • Комунікаційну стратегію.
  • Івано-Франківськ є учасником пілотного проекту, для якого розроблено новий електронний портал «Вітрина даних».
  • Програму розвитку соціального підприємництва на території Івано-Франківської міської ТГ на 2021-2023р.р., затверджену рішенням міської ради від 28.01.2021р. №52.

За кошти Проекту ПРОМІС реалізовано проект «Розумний туризм в Івано-Франківську (Smart Tourism)».

В рамках проекту розроблено інтерактивний мобільний додаток “Відвідай Івано-Франківськ”, за допомогою якого можна отримувати smart-повідомлення від об’єктів, що обладнані передавачами. Завдяки додатку відвідувачам стала доступна інформація про туристичні атракції міста, тепер можна заощадити час на пошук гідів, перекладачів та самостійно пізнати місто.

Випущено відеоролик, який закохує глядачів у місто, приваблює українців відвідати Івано-Франківськ.

1614084112_2345678-1Реалізовано проект «SheEmpowers – розширення можливостей жінок в економічному житті міста Івано-Франківська» – ГО «Центр муніципального та регіонального розвитку – ресурсний центр», партнер проекту – Управління економічного та інтеграційного розвитку.

Також за сприяння Проекту ПРОМІС реалізовано ще ряд ініціатив:

  1. Проект «B2B Creative Women Network: посилення спроможності жінок у креативних індустріях в м.Івано-Франківськ» – Туристична Асоціація Івано-Франківщини.
  2. «Розвиток середовища для навчання бізнесу у місті Івано-Франківську» – ГО «Тепле місто».
  3. «Lokky – комунікаційно-навігаційна система для з’єднання підприємців креативних економік» – БО «Промприлад».
  4. «Успіх в бізнесі» – Центр розвитку підприємництва «Бізнес-інкубатор» при ІФНТУНГ.

Крім того, Проектом ПРОМІС було підтримано проведення у 2018, 2019 роках Міжнародного інвестиційно-економічного форуму «Партнерство та перспектива».

Експертами Проекту ПРОМІС було здійснено:

  • аналіз місцевого бізнес-клімату;
  • індекс прозорості місцевих бюджетів;
  • індекс демократичності міст – Івано-Франківськ разом із містами Вінниця та Хмільник увійшов у трійку лідерів місцевої демократії (серед 16 міст-партнерів Проекту ПРОМІС).

За ефективне партнерство у зміцненні муніципального сектору в Україні, впровадженні відкритого демократичного врядування та прискорення економічного розвитку Проект ПРОМІС відзначив подякою Івано-Франківську міську раду, оскаром за зміцнення муніципального сектору міського голову Руслана Марцінківа та заступницю директора департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження Надію Кромкач, а також подякою відзначено начальницю відділу економічного аналізу департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження Любов Попович.

Реалізація Проекту ПРОМІС завершується, однак результати спільної діяльності у напрямках підвищення спроможності громади щодо впровадження ефективного демократичного врядування, створення сприятливого середовища для розвитку бізнесу, підтримки процесу децентралізації, усталення принципів гендерної рівності, прискорення місцевого економічного розвитку прискорили успішний розвиток Івано-Франківської громади.