Місцевий  економічний розвиток дозволяє створити сильну державу через сильні громади

Олександр Кобзарев

Директор Інституту міста, м.Львів

Пане Олександре, на вашу думку, чому місцевий економічний розвиток має таке важливе значення?

– Коли ми говоримо про економічний розвиток країни, ми забуваємо, що кожен регіон має свої відмінності. Дуже складно в межах однієї країни побудувати ефективну політику економічного розвитку, яка б відповідала всім регіональним потребам та враховувала всі регіональні особливості. Візьмемо, наприклад, Україну. На сході України знаходяться великі індустріальні підприємства, на заході – як правило, середні і малі підприємства, на півдні – агропромислові підприємства. Якщо ми хочемо побудувати ефективну і потужну економіку в кожному місті, населеному пункті, регіоні, і в цілому в країні, ми повинні враховувати місцеві особливості. Місцевий економічний розвиток дозволяє створити сильну державу через сильні громади.

Розкажіть про ініціативи, які Інститут реалізовував спільно з Проектом МЕРМ

– Ми реалізували кілька спільних проектів. Був окремий проект з ґендерних ініціатив. Ми запрошували жінок взяти участь у певних навчальних тренінгах. У нас є організація, яка з нами в той час співпрацювала і яка продовжує існувати і сьогодні. Вона називається «Жіночі перспективи». Я думаю, що така співпраця була дуже корисною. У нас були ще інші напрямки співпраці, зокрема, це робота над стратегією залучення інвестицій, яка сьогодні знаходиться на якісному рівні реалізації. Щоправда, у нас змінилась команда, яка займалась інвестиціями. І зараз нова команда обговорює те, чи зберігати теперішній вектор розвитку чи обрати інший.

Ми співпрацювали з МЕРМ в частині розвитку інноваційного середовища і побудови інноваційного бізнесу. Цей напрямок є абсолютно успішним і сталим. Зокрема, була завершена перша фаза мікропроектів, що були профінансовані Проектом. Також було створено Львівський центр інновацій (ЛЦІ), який став оператором першого в Україні муніципального інкубатора для IT-стартапів. Цей інкубатор був створений за сприяння Проекту МЕРМ. Сьогодні інкубатор працює: це вже такий собі spin-off. Він є незалежною організацією, яка не отримує жодного фінансування з міського бюджету, працює на самоокупність. І працює досить успішно. Зараз ми розширяємо площу інкубатора, майже вдвічі її збільшуємо, за рахунок ще одного партнерського проекту Міністерства закордонних справ Польщі.

У співпраці з МЕРМ була важлива не тільки фінансова підтримка, але і дуже корисними були навчальні поїздки, які організовувались в рамках Проекту. Наприклад, в канадському місті Едмонтон ми побачили ту модель бізнес-інкубатору, яку ми могли запровадити у Львові. Ми розглядали дуже багато різних моделей, які існують як в Канаді, так і Польщі та Україні. Модель Едмонтона виявилась для нас найбільш привабливою і реальною для реалізації у Львові.

Ще у нас були інші напрямки співпраці, пов’язані із прозорістю і легкістю ведення бізнесу. Наприклад, у Львові користується популярністю веб-сайт Управління комунальною власністю. Одного разу ми поставили собі питання, чому дуже багато підприємців не хочуть зв’язуватись з комунальною власністю. І знайшли відповідь – це відбувається тому, що комунальна власність вважається корумпованою і непрозорою. Ми вирішили творчо підійти до вирішення цієї проблеми: а чому б нам не подивитися на Управління комунальної власності як на найбільшу в місті девелоперську компанію, яка, власне, керує величезною кількістю об’єктів нерухомості. Відповідно, треба було застосовувати певні методи просування. Ми знайшли повне розуміння Голови Управління, яка взялась активно нам допомагати. І один з таких кроків для забезпечення прозорості був сайт, на якому ви можете побачити, які міські приміщення можуть бути передані в оренду чи викуплені. Також ви можете знайти фотографії та план таких приміщень. Тобто, отримати повну інформацію про об’єкт. Це прозоро. Це відкрито. Такі приклади дозволяють ефективно будувати політику місцевого економічного розвитку.



ІНШІ СТАТТІ РОЗДІЛУ: