Муніципальні програми розвитку бізнес-середовища в м.Лондон

Грант Хопкрофт

Експерт з муніципальних питань, колишній Директор департаменту міжвідомчих зв’язків та зв'язків з населенням, Мерія міста Лондон (провінція Онтаріо, Канада)

Пане Хопкрофт, будь ласка, розкажіть про місто з якого Ви приїхали. Чим Ваш муніципалітет відрізняється від інших муніципалітетів в Канаді? Що можуть, або навіть повинні, органи місцевого самоврядування в Україні запозичити із практичного досвіду роботи Вашого муніципалітету?

Я приїхав із канадського міста Лондон. Це середнього розміру місто з кількістю населення 380 000 чоловік, що розташоване на південному заході Онтаріо, неподалік від Торонто та американського міста Детройт. Лондон є центром родючих сільськогосподарських земель, оточених Великими Озерами. Ми маємо дуже різноманітну економіку, значна частина якої засновується на географічних характеристиках регіону: три перетини кордону із США, до яких можна легко дістатися на автомобілі, багато високоякісної прісної води із Великих Озер. Наші трудові ресурси мають високий рівень освіти, яку вони здобули в Університеті Західного Онтаріо чи коледжі Феншоу, що розташований у нашому місті. Ми маємо чудову комбінацію безцінних ресурсів: природних та людських. Саме тому в Лондоні знаходяться багато регіональних центральних офісів різноманітних компаній, а також деякі канадські центральні офіси транснаціональних корпорацій. У нашому регіоні є агро-продовольче, агро-промислове та автотранспортне виробництво, кластер передових технологій, зростаючий сектор цифрових ігор, який завоював визнання в світі. У нас також дуже добре розвинений сектор охорони здоров’я. В нашій громаді знаходяться кілька регіональних лікарень, що обслуговують Південно-Західне Онтаріо.

Наша громада має хорошу репутацію в сфері надання послуг. Ми створили регіональний пункт прийому вторинної сировини, який використовується багатьма громадами Південно-Західного Онтаріо. Завдяки цьому ми можемо переробляти вторинну сировину на продукти з доданою вартістю, і таким чином створювати кращі ціни. Завдяки нашій гарній репутації в сфері надання послуг, у нас є багато позитивного практичного досвіду, яким ми можемо поділитися з українськими колегами. Ми постійно покращуємо методи роботи, аби бути впевненими, що ми розробляємо найкращий практичний досвід, а також вчимося на іншому досвіді, який здобували протягом багатьох років роботи.

Які муніципальні програми Ви розробляєте та реалізуєте для розвитку МСБ?

Як я вже казав, це наша ефективна діяльність у сфері надання послуг. Відповідно, у нас дуже конкурентна структура оподаткування не лише для наших жителів, але і для підприємств, що розташовані в громаді. Ми створили Корпорацію економічного розвитку міста Лондон, яка надає послуги з економічного розвитку від імені міста на основі Угоди про закупівлю послуг. Ми також перейшли до моделі інкубатора, яка є досить економічно вигідною і яка будується на спільних партнерствах з Торговою палатою, бізнес спільнотою та навчальними закладами. У нас є невеликі центри підтримки бізнесу, які підтримуються за рахунок провінційних та федеральних коштів, а також отримують підтримку місцевої влади для надання консультацій як новим, так й існуючим компаніям. Такі компанії отримують компетентні поради, якщо їм бракує досвіду, і певні ресурси, на які вони можуть розраховувати у разі виникнення проблем. Частиною цього процесу є наші взаємовідносини із бізнес-школами як в університеті, так і в коледжі, а також консультаційні послуги, які надають їх студенти малому бізнесу під керівництвом свого факультету. Ми також надаємо ряд адміністративних послуг в онлайн-режимі, щоб підприємці не витрачали частину свого робочого дня, який вони натомість можуть присвятити своїм клієнтам або керуванню бізнесом. Підприємцям не треба їхати в мерію або в центр надання послуг, щоб отримати те, що їм необхідно. Послуга доступна онлайн 24/7. Ми також надаємо певні ресурси, щоб було простіше користуватися веб-сайтом нашого міста та швидко знаходити необхідну інформацію щодо підтримки бізнесу. Наприклад, у нас є служба підтримки бізнесу, яка допомагає підприємствам розібратися із особливостями законодавства та бюрократичними питаннями, що є частиною будь-якого державної регуляторної політики, а також отримати підтримку при проходженні всіх необхідних бюрократичних процедур, наприклад, при відкритті ресторану чи магазину. Йдеться про покроковий опис процедури, який допомагає зрозуміти підприємцям, що необхідно зробити і до кого можна звернутися по допомогу у разі потреби. Існують інші послуги, які ми пропонуємо бізнесу в онлайн-режимі.

Що таке соціальне підприємство? Як місцева влада підтримує такі підприємства?

Соціальне підприємство – це організація, яка використовує бізнес-методи для сприяння створенню суспільних благ для людей, розвитку культурної сфери чи сфери охорони довкілля. Заробити гроші – не основна мета діяльності такого підприємства, хоча, звичайно, гроші допомагають залучати ресурси на здійснення діяльності та реалізації змін у місцевій громаді. Соціальне підприємство має на меті створити здорову громаду. Органи місцевого самоврядування в Канаді по-різному підтримують діяльність соціальних підприємств – як фінансово, так і за допомогою інших методів. Наприклад, мерія може підтримати соціальне підприємство, продемонструвавши іншим організаціям, які хочуть співпрацювати з цим соціальним підприємством, що таке підприємство має підтримку місцевої влади. У деяких випадках місто постійно надає базове фінансування для підприємств в рамках грантових програм на основі діяльності, яку вони здійснюють, підтвердження їхньої управлінської спроможності і бюджетної забезпеченості, а також досвіду виконання програм. Це допомагає підприємствам залучати ресурси та знаходити партнерів. Інколи використовуються Договори про закупівлю послуг, коли ми укладаємо із громадськими організаціями договори про закупівлю послуг, платимо організаціям за послуги, які вони можуть надати більш ефективно, ніж мерія, а громада у свою чергу теж отримує користь від такої співпраці.

Мерія може заохочувати своїх працівників надавати допомогу і консультації деяким із неприбуткових організацій, щоб підтримати їх у цій діяльності. Наприклад, Рада з працевлаштування іммігрантів міста Лондон, графство Мідлекс, допомагає в інтеграції нових громадян та нових жителів до нашої громади. Місто працює із неурядовими організаціями, зокрема United Way, яке є об’єднанням, що підтримує багато благодійних організацій в громаді. Мерія призначає своїх співробітників для участі у щорічному зборі коштів United Way. Співробітник мерії бере тимчасову оплачувану відпустку і присвячує свій робочий час підтримці діяльності цієї неприбуткової організації. А в інших випадках, мерія просто заохочує своїх співробітників брати участь в органах управління цих організацій та підтримувати їх діяльність, і у такий спосіб ділитися своїм досвідом і знаннями.

Як ви залучаєте та утримуєте бізнес? Які стимули має бізнес для того, аби залишатися працювати у Вашій громаді?

Одна з програм мерії називається “Відкриті для бізнесу”, яка демонструє достатньо очевидно, що мерія хоче, щоб люди приходили і розвивали бізнес в нашій громаді. Ми маємо сприятливу для бізнесу систему оподаткування, конкурентне середовище для здійснення діяльності, середовище, в якому вони можуть бути впевнені, що їх податки витрачаються ефективно. Якщо підприємству потрібно отримати ліцензію або дозвіл на ведення діяльності, ці документи будуть видані вчасно, щоб підприємство змогло швидко почати працювати. Це стосується служби підтримки бізнесу, на яку я посилався раніше, яка надає допомогу підприємствам стосовно певних бюрократичних процедур. Це також включає онлайн-доступ до послуг для бізнесу. Одна із таких послуг – це BizPal, що дозволяє поновити ліцензію онлайн, замість того, щоб поточну роботу та їхати в мерію.

Бізнес не любить несподіванок. Ми намагаємося розміщувати багато інформації про наші процедури і механізми затвердження на нашому веб-сайті, щоб процес прийняття рішень був прозорим для бізнесу. Отже, чим більше ми можемо розказати бізнесу заздалегідь, а потім вимагати дотримання процедур, тим краще враження у бізнесу від роботи у нашій громаді.

Я раніше згадував про спільні партнерства. Вони є у нашій громаді. Багато з того, що ми робимо для залучення та утримання бізнесу, реалізується через місцеву Корпорацію економічного розвитку м. Лондон (LEDC). LEDC, а також центри підтримки малого бізнесу, пропонують ряд секторальних семінарів та навчань протягом року, спрямованих на просування найкращого досвіду, щоб підприємства Лондона залишалися конкурентоспроможними та були поінформовані про можливості, які з’являються. Наприклад, наша Торгова палата пропонує семінари на тему торгівлі для людей, які поки що не займаються експортом, але можуть займатися експортом в майбутньому. Міська адміністрація і мер відкриті до діалогу і консультацій із бізнес-спільнотою. Керівництво Торгової палати регулярно зустрічається із мером, щоб поінформувати як адміністрацію, так і мерію про нагальні для бізнес-спільноти питання.

Будь ласка окресліть програми які Ви маєте чи плануєте розробити для заохочення бізнесу, інновації та розвиток Вашого муніципалітету. І чи має Ваша громада будь-яку муніципальну програму, спрямовану на залучення іноземних підприємств для ведення діяльності в Канаді?

Підхід міста Лондон заснований на стратегічному плані нашого міста. Стратегічний план базується на стратегіях, однією із яких є «Розвиток нашої економіки». Є ще «Стала громада». В рамках кожної стратегії розроблені мета і цілі. Одна із стратегій, яка виникла в результаті процесу стратегічного планування, – це розробка Економічної дорожньої карти для громади, що розроблялася на основі консультацій із бізнес-спільнотою. Економічна дорожня карта визначає, що нам потрібно зробити для покращення нашої репутації як міста, що відкрите до бізнесу та конкурентоспроможне як громада.

Кількість населення в Канаді зменшується. Єдиний спосіб підтримання чисельності населення – це імміграція. Ми визнаємо, що імміграція є важливою складовою майбутньої сталості нашої громади. Лондон має портал для іммігрантів, що є нашими веб-воротами для виходу в світ. Через веб-сайт порталу, іммігранти можуть познайомитися із Лондоном, вирішити, чи хочуть вони сюди приїхати, започаткувати бізнес та жити в нашій громаді. Зазвичай, спочатку приймається рішення про бажане місце проживання та громаду, в якій людина воліла б жити, перш ніж мова піде про те, що треба зробити аби відкрити бізнес чи знайти перспективну роботу. Портал для іммігрантів допомагає зробити це таким чином, щоб мігранти могли ставити запитання онлайн своєю рідною мовою, якщо вони не можуть вільно спілкуватися англійською. Лондон надає інформацію на порталі 20 мовами. Інший важливий елемент – це акцент на залученні міжнародних студентів до наших навчальних закладів не лише для отримання вищої, але і середньої освіти. Тому що ці студенти можуть повернутися працювати додому, і в такому випадку ми хочемо, щоб вони стали нашими посланцями в своїх містах, та розповідали про позитивний досвід, отриманий в нашій громаді. Але багато хто з них залишаються і роблять кар’єру в Канаді.

Як Ви співпрацюєте та підтримуєте бізнес-інкубатори?

Я вже говорив про центри підтримки малого бізнесу, які надають консультації і проводять навчання. Вони не надають площі як такої для інкубатора. У нас є соціальні підприємства, які надають можливість для запровадження соціальних інновацій, що, в багатьох випадках, створює цю здатність до зростання. У нас був інкубатор, який надавав приміщення для нових компаній, і на той час він був ефективним. Але ми змінили спрямованість своєї діяльності. На сьогодні більша частина приміщень інкубатора є бізнес-парком нашого університету, де надаються консультації та доступ до ресурсів університету, ресурсів бізнес-школи та проводиться навчання. Ми також маємо партнерство із коледжем та університетом, в рамках якого ми надали їм облаштовані території у передовому Виробничому парку міста. Університет та коледж залучили федеральне та провінційне фінансування для створення простору, де бізнеси можуть співпрацювати із ними, для отримання підтвердження вірності розроблених ними процесів і тестування продуктів. Основний акцент робився на автомобільній галузі, але новий Канадський центр оцінки якості продуктів коледжу Феншоу допомагатиме бізнесам виводити на ринок продукти або продовжувати продавати продукти, які пройшли оцінку якості, з тим щоб вони були впевнені в тому, що відповідають стандартам, яких вимагають їх клієнти.

Чи є у Вашій громаді будь-які програми захисту довкілля? І як Ви підтримуєте екологічно дружній бізнес?

Їх чимало у нашій громаді. Деякі з них започатковуються на рівні керівництва. Наприклад, декілька каденцій у нас працює Рада з питань сталої енергетики при офісі Мера. Ця ініціатива координується мерією за підтримки Департаменту екологічної служби. Вона сприяє розвитку методів та підходів у сфері сталої енергетики. Я раніше згадував про пункт прийому вторинної сировини, який ми вважаємо діяльністю із захисту довкілля. Це допомагає збільшити кількість вторинних матеріалів, які ми збираємо і переробляємо за допомогою договорів із приватним сектором. У нас є програми, спрямовані на розвиток енергоефективності, і зараз ми розглядаємо можливість надання допомоги громадянам у використанні міського фінансування на оплату заходів з енергоефективності для їх домівок, а потім у виплаті позик за рахунок податку на нерухомість. Отже, це механізм фінансування для людей, які не можуть отримати позику на прийнятних умовах. Місто підтримує ряд таких програм за допомогою енергопостачальних підприємств та екологічних служб. Ми створили відео ролик на YouTube, який був відмічений нагородою. Він допомагає досягти цілей, що ми встановили щодо скорочення вуглецевих викидів в нашому місті. У декількох місцях Лондона були встановлені станції для зарядки електромобілів. Лондон є позитивним прикладом для громади завдяки Зеленому автопарку, який складається із міського гібридного та енерго-ефективного транспорту. Наше місто демонструє екологічно безпечні види бізнес-діяльності в нашій громаді. Також Лондон запровадив нормативно-правові акти, які спрямовані на зменшення кількості утворення відходів. Наприклад, була запроваджена Програма встановлення тарифів на утилізацію відходів. Тариф на утилізацію відходів – це сума, яка сплачується за утилізацію відходів на місцевих полігонах. Тариф за утилізацію вторинної сировини дуже високий. Це зроблено для того, щоб компанії мали фінансовий стимул відсортовувати вторинну сировину із загальної маси відходів для подальшої переробки. В результаті набагато менше вторинної сировини потрапляє на сміттєзвалища.



ІНШІ СТАТТІ РОЗДІЛУ: