Стратегічна екологічна оцінка повинна стати невід’ємним компонентом стратегічних планів розвитку міст

Даг Хікман

Експерт з питань охорони довкілля

Чому стратегічна екологічна оцінка (СЕО) повинна стати невід’ємним компонентом стратегічних планів розвитку міст?

Парламент України ратифікував Протокол про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції Еспо, що покладає на український уряд зобов’язання проводити екологічну стратегічну оцінку. Окрім того, дуже важливим є забезпечення місцевого економічного розвитку без завдання шкоди навколишньому середовищу. Тобто, необхідно захищати природні ресурси. Адже таким чином підвищується якість життя людей. Також це має значні переваги для покращення сиcтеми охорони здоров’я та створення «зеленої економіки» шляхом пошуку тих варіантів економічного розвитку, що враховують стан навколишнього середовища, як, наприклад, зелений туризм.

Як здійснюється СЕО?

Взагалі, це доволі простий процес. І наша ціль дуже проста. Ми хочемо зрозуміти, які екологічні проблеми загрожують кожній конкретній громаді, що пропонується задля досягнення місцевого економічного розвитку, і вже від цього ми відштовхуємося при оцінці можливих екологічних наслідків місцевого економічного розвитку. І вирішуємо, як можна мінімізувати негативний вплив місцевого економічного розвитку на довкілля. Ми маємо на меті забезпечити економічний розвиток без негативних екологічних наслідків, а не взагалі зупинити розвиток. Адже ми усвідомлюємо, що людям потрібна робота, потрібен дохід. Кожен має сім’ю, про яку треба подбати. Що ми хочемо, так це знайти спосіб, як інтегрувати економіку та екологічні пріоритети.

Хто бере участь у СЕО?

Учасники СЕО – дуже важливий компонент СЕО. Коли ми розробляємо плани та програми місцевого розвитку, ми говоримо про те, що певна громада хоче зробити. Але це, в свою чергу, може мати вплив на інших людей. Отже, потрібно переконатись, що людям, на яких матиме вплив та чи інша програма місцевого економічного розвитку, надана можливість висловити свою думку щодо такої програми. Чи вони за чи проти реалізації такої програми. І ми повинні говорити про те, яким чином можна мінімізувати можливий негативний вплив на довкілля від реалізації програми. Не менш важливим питанням є питання часу. Наприклад, у місті буде реалізовуватися програма економічного розвитку і для цього визначений конкретний період часу. Відповідно, населення міста повинно приготуватись до реалізації програми. Потрібно вжити певних заходів для мінімізації негативних екологічних наслідків. Коли ми залучаємо громаду і всіх зацікавлених осіб до СЕО, ми можемо зрозуміти, як саме та чи інша програма може вплинути на життя різних людей та різні громади, і що можна зробити, аби обмежити негативний вплив на довкілля.

В Канаді завжди проводиться стратегічна екологічна оцінка стосовно планів і програм, які розробляються для МЕР?

Так, це поширена практика, але СЕО не завжди всюди проводиться однаково. Якщо говорити про Європу, то європейські держави приєдналися до Конвенції Еспо, яка була підготовлена ЄЕК ООН і, відповідно, поширюється лише на європейські країни. Можливо, в майбутньому Канада захоче приєднатися до Конвенції. В Канаді існує певний процес проведення СЕО, але він здійснюється на рівні провінцій, а не на національному рівні. Також, в різних частинах Канади є свої особливості проведення СЕО.

Тепер щодо вартості СЕО. Світовий Банк проаналізував вартість СЕО і дійшов висновку, що, загалом, вартість СЕО становить близько 1 % від повної вартості програми інвестування. Отже, як ми бачимо, вартість СЕО дуже мала, в той час як переваги такої оцінки величезні. В деяких випадках, і це навіть документально підтверджено, вигода для системи охорони здоров’я від СЕО вимірюється сотнями мільйонів доларів, і це лише в рамках одного проекту. СЕО дозволяє розробляти певні проекти економічного розвитку в такий спосіб, аби зменшити негативний вплив на громади, що у свою чергу скоротить витрати громад на охорону здоров’я. СЕО, наприклад, показує, чи існує можливість розвивати зелений складову економіки, яка в свою чергу, створює робочі місця та забезпечує дохід.

В Канаді в контексті економічного розвитку та реалізації екологічної політики ми часто говоримо про необхідність розриву зв’язку між економічним розвитком і його впливом на довкілля. Що означає розрив зв’язку в даному випадку? Часто вважається, що економічне зростання неодмінно супроводжується зростанням негативного впливу на довкілля. Іншими словами, економічне зростання не може відбуватися без впливу на довкілля. Якщо ми говоримо про розрив цього зв’язку, це означає що відбувається економічне зростання і одночасно зменшується негативний вплив цього зростання на довкілля. У Новій Шотландії, звідки я родом (ред. східна частина Канади), ми зменшили обсяг промислових відходів на понад 50% за останні 15 років. Щорічно економіка Нової Шотландії зростає на 2%, при цьому обсяг промислових відходів становить лише 50% від того, що було ще 15 років тому. І це лише один приклад відокремлення економічного зростання від екологічного чинника. Ми можемо одночасно зменшувати негативний вплив на довкілля і забезпечувати розвиток економіки. Але нам необхідно проводити СЕО, щоб знати, як саме це зробити.

Чи є СЕО частиною стратегії збалансованого розвитку?

СЕО – це саме серце стратегії збалансованого розвитку. Коли ми дивимося на економіку будь-якої країни, ми аналізуємо, який нинішній стан справ в цій країні. Але якщо ми дивимося у майбутнє, ми починаємо розробляти стратегічні плани економічного розвитку. І коли ми проводимо СЕО, ми поєднуємо екологічний план з планом економічного розвитку. А екологічний план полягає у мінімізації негативного впливу економічного плану на довкілля.



ІНШІ СТАТТІ РОЗДІЛУ: