Проект ‪П‎РОМІС‬ допомагатиме містам-партнерам сприяти соціальній та економічній адаптації внутрішньо переміщених осіб

Проект ‪П‎РОМІС‬ допомагатиме містам-партнерам сприяти соціальній та економічній адаптації внутрішньо переміщених осіб

ВПО Проект ‪П‎РОМІС допомагатиме містам-партнерам сприяти соціальній та економічній адаптації внутрішньо переміщених осіб (‪‎ВПО) шляхом підвищення спроможності органів місцевого самоврядування щодо інтеграції ВПО. За даними Міністерства соціальної політики станом на кінець лютого 2016 року в Україні нараховувалося 1 735 000 внутрішньо переміщених осіб. З метою вивчення потреб ВПО для мінімізації негативних проявів їх інтеграції до приймаючих громад та розробки відповідних рекомендацій щодо соціальної адаптації та інтеграції ВПО, в рамках Проекту було проведено дослідження та вироблено практичні рекомендації щодо вдосконалення соціальної та економічної інтеграції ВПО в цільових регіонах Проекту (Вінницькій, Запорізькій, Івано-Франківській та Полтавській областях) з урахуванням особливостей кожного регіону.

З метою представлення результатів дослідження, 25 травня 2016 року у місті Полтаві за участю експертів та консультантів Проекту ПРОМІС було проведено засідання круглого столу на тему: «Соціальна та економічна адаптація ВПО: проблеми та перспективи». Участь у заході взяло близько 30 представників регіональних органів державної влади, місцевого самоврядування, бізнесу, громадських організацій, міжнародних проектів та програм, ЗМІ, а також об’єднань ВПО, які впливають на вироблення та реалізацію регіональної політики щодо соціальної та економічної інтеграції ВПО до приймаючих громад Полтавської області.

Валерій Кокоть, головний експерт з розвитку бізнесу Проекту, розповів учасникам засідання, що одним із важливих напрямів роботи Проекту ПРОМІС є сприяння соціальній та економічній адаптації ВПО з акцентом на молоді та жінках в цільових регіонах Проекту. Валентина Смаль, консультант Проекту ПРОМІС, представила результати дослідження Проекту та практичні рекомендації щодо їх інтеграції в приймаючих громадах.

За підсумками засідання круглого столу в Полтаві, експерти та консультанти Проекту доопрацюють дослідження «Внутрішньо переміщені особи: соціальна та економічна інтеграція в приймаючих громадах», після чого його результати зможуть бути покладені в основу розробки системи дій та заходів державних органів влади, міжнародних програм, громадських і благодійних організацій, приватного сектору економіки, об’єднань ВПО, спрямованих на подолання проблем внутрішньо переміщених осіб. Також, матеріали та висновки дослідження стануть у нагоді працівникам державних структур, органів місцевого самоврядування, міжнародних проектів, внутрішньо переміщеним особам.

Відео-сюжет Телеканалу «Лтава»