Міста-партнери Проекту ПРОМІС отримали сертифікованих фахівців з місцевого економічного розвиткуУ лютому 2016 р. в Києві (Пуща-Водиця) Проект ПРОМІС провів третю навчальну сесію для представників органів місцевого самоврядування та місцевої влади міст-партнерів Проекту. Ця навчальна сесія завершила серію навчальних тренінгів Проекту на тему місцевого економічного розвитку (МЕР) та демократичного врядування, що проводилися з грудня 2015 р.

Третя навчальна сесія була присвячена методам фінансування та оцінювання МЕР, а також розвитку трудових ресурсів. Три дні інтенсивного навчання поєднували лекційний виклад матеріалу з роботою учасників в групах. Учасники тренінгу обговорили взаємозв’язок кваліфікованої робочої сили і місцевої економіки, ознайомились із джерелами та методами фінансування МЕР, а також порівняли українську та міжнародну практику державного фінансування МЕР.

Ця навчальна сесія була б неповною без вивчення кращих міжнародних практик. Саме тому ФКМ запросила до участі в навчальному тренінгу канадських експертів-практиків з багаторічним досвідом роботи в сфері МЕР, а саме Джері Паркера, керівника Департаменту управління людськими ресурсами, м. Гібсонс (провінція Британська Колумбія), Тіма Дюхамела, керівника Департаменту фінансового планування (округ Страскона) та Венді Дюплей, виконавчого директора Департаменту економічного розвитку, м. Абботсфорд (провінція Британська Колумбія).

Огляд принципів розвитку трудових ресурсів та презентацію найкращого досвіду аналізу ринку праці здійснив Джері Паркер, який має 25-річний досвід в управлінні людськими ресурсами. Завдяки пану Паркеру, учасники тренінгу дізналися, що, наприклад, в Канаді розвиток трудових ресурсів включає співпрацю із місцевими коледжами, університетами та навчальними центрами для забезпечення навчання людей тим навичкам, яких потребують роботодавці. Розвиток трудових ресурсів включає розуміння ринку праці та розуміння галузей економіки, адже чим краще місцева влада розумієте їх потреби, тим вірогідніше вона досягнете успіху, переконував присутніх пан Паркер.

Експерт з більш ніж 16-річним досвідом роботи в муніципалітеті та значним досвідом роботи в фінансовій сфері, стратегічному плануванні, розробці політик, Тім Дюхамел поділився особливостями фінансування МЕР в Канаді. Експерт сказав, що, як правило, фінансування МЕР здійснюється через федеральні або провінційні грантові програми, кредитування малого бізнесу. Роль місцевих органів влади полягає у наданні підтримки та знань підприємцям. Муніципальна система Канади не передбачає прямого фінансування малих підприємств, хоча за необхідності такий механізм можна запровадити, зазначив пан Дюхамел.

Не менш значний досвід роботи у сфері МЕР має Венді Дюплей, яка протягом 25 років працювала на різних посадах у державному, приватному та міжнародному секторах у Великобританії, Австралії, США та Канаді. Серед тем, які пані Дюплей розкрила на тренінгу, було мужніципальне співробітництво та спільне фінансування ініціатив МЕР, особливості формування місцевих бюджетів, а також вимірювання, оцінка та моніторинг МЕР. Зокрема, пані Дюплей відзначила, що канадські міста і громади відходять від традиційних стратегій економічного розвитку та схиляються до нової моделі економічного зростання, яка може привести до довготермінового процвітання. Ця модель зосереджена на розвитку існуючих ринкових активів та спроможності розвивати торгівлю, підсиленні значущості передових галузей, та створенні прибутків та можливостей для працівників, незалежно від їх місця проживання в регіоні. Описуючи національні, провінційні та місцеві програми щодо підтримки розвитку робочої сили, канадська експертка зазначила, що Канада не має національної стратегії щодо робочої сили, в той час як у більшості провінцій така стратегія є.