Наша місія – забезпечити сильне та ефективне місцеве самоврядування у Манітобі

Джо Масі

Виконавчий Директор
Асоціація муніципалітетів Манітоби (АММ), Канада

Пане Масі, розкажіть дещо про себе.

Я народився та виріс у м.Вінніпезі, у провінції Манітобі, де провів більшу частину свого життя. Певний час я мешкав у столиці Оттаві. Перед тим, як долучитися до команди Асоціації муніципалітетів Манітоби (АММ),  я працював у провінційному уряді.

Яку посаду Ви зараз обіймаєте в АММ?

Я обіймаю посаду виконавчого директора АММ. Як виконавчий директор, я звітую про свою діяльність перед Радою Директорів. В мої обов’язки входить організація роботи персоналу АММ, а також я дбаю про те, щоб Рада Директорів завжди вчасно отримувала всю важливу інформацію для прийняття рішень. Час від часу мені доводиться мати справу зі ЗМІ. Загалом, я займаюся адвокацією та бізнес-стороною АММ.

Коли була створена АММ? Яка її основна ціль та місія?

Асоціація муніципалітетів Манітоби була офіційно створена у січні 1999 р. у результаті злиття Асоціації сільських муніципалітетів та Асоціації міських муніципалітетів провінції Манітоби. Таке злиття дозволило обом асоціаціям виступити єдиним фронтом у діалозі з провінційним урядом. Наша місія – забезпечити у Манітобі сильне та ефективне місцеве самоврядування. Ми досягаємо цього шляхом адвокації та комунікації з нашими партнерами. Щодо бізнес-складової нашої діяльності, ми надаємо нашим членам якісні продукти та послуги, які вони купують за найнижчою можливою ціною, і коли ми отримуємо прибутки, частину повертаємо нашим членам. Членами нашої Асоціації є 137 муніципалітетів.

Що є основним джерелом доходів АММ?

Близько 20% наших доходів становлять членські внески. Менші за розмірами муніципалітети платять менше, більші муніципалітети платять більше. Також ми отримуємо доходи із подій, які ми організовуємо, а також з продажу нашого журналу. 50% наших доходів становлять прибутки нашої торгової компанії, яка, серед іншого, займається страхуванням. Ми намагаємося тримати наші ціни на досить низькому рівні і при цьому надавати нашим членам якісні послуги. Ми не хочемо на 100% залежати від членських внесків, а лише на 20%. Протягом останніх 16 років ми повернули нашим членам $10.55 млн доларів.

Як АММ підтримує економічний розвиток сільських територій?

Протягом останнього року АММ була залучена до процесу розробки стратегії економічного розвитку сільських територій. Зокрема, я був одним з тих, хто особисто відповідав за розробку цієї стратегії. Щоб допомогти нашим членам, ми почали працювати з експертами-практиками, розробили якісну навчальну програму для представників наших муніципалітетів, продовжуємо співпрацювати з урядом з метою забезпечення доступу наших членів до різноманітних урядових програм з економічного розвитку. Також ми хочемо об’єднати усі наші програми з економічного  розвитку в одну агенцію.

Отже, перше, що ми робили, так це старалися надавати важливу актуальну інформацію нашим членам щодо можливостей для економічного розвитку. АММ організовує різноманітні тренінги на економічну тематику. Ми багато уваги приділяємо економічному розвитку сільських територій. Сподіваюся, що наша діяльність допоможе нашим членам залучити інвесторів.

З якими труднощами Вам доводиться зіштовхуватися у вашій щоденній роботі?

АММ намагається зберегти баланс між потребами її більших членів, тобто міст, та потребами її значно менших за територією членів. Інколи може здаватися, що начебто АММ робить недостатньо для менших муніципалітетів. Однак, нам вдалося віднайти баланс між великими та малими містами та надати рівні можливості для всіх наших членів.

І наостанок, що спонукало вас долучитися до Проекту ПРОМІС?

Ми брали участь у реалізації подібного проекту в Нікарагуа та Сальвадорі. Досвід, який ми отримали, виявився неоціненним. Для нас участь у  такому проекті – це великий поштовх вперед. У Манітобі проживає дуже багато українців, тому нам було цікаво долучитися до Проекту ПРОМІС. До речі, багато членів Ради Директорів АММ мають українське коріння. Ми хотіли допомогти українським містам, які зараз переживають складні часи. Ми хочемо допомогти їм навчитися кільком важливим речам, які ми пізнали з власного досвіду.  Рада Директорів АММ охоче підтримала нашу участь у Проекті ПРОМІС. Для нас це гарна нагода поширити наш досвід у різних куточках світу.



ІНШІ СТАТТІ РОЗДІЛУ: