Побутові відходи повинні перетворюватись у джерело енергії

Крістіан Фелске

Експерт з управління відходами та збалансованої енергетики
Едмонтон, провінція Альберта, Канада

Пане Фелске, розкажіть дещо про себе.

Мене звати Крістіан Фелске і я працюю в муніципалітеті м.Едмонтон. Я народився та здобув освіту у Німеччині. З 2003 року живу в Канаді та працюю у сфері управління побутовими відходами та збалансованої енергетики. Я дуже радий нагоді побувати в Україні.

В Едмонтоні сміття вважається корисним ресурсом. Що місто робить зі сміттям?

Пріоритет для міста – забрати якомога більше сміття з полігону. Для цього існує багато причин. Місцева влада старається повторно використовувати та утилізовувати сміття та енергію з відходів виробництва.  Сміття може та повинно перетворюватися у нові продукти чи паливо, яке буде додатковим джерелом енергії.

Як ви заохочуєте мешканців Едмонтона сортувати сміття та відносити його до пунктів збору сміття для його утилізації?

Для цього ми розробили велику освітню та комунікаційну програму. Для нас дуже важливо підтримувати зв’язок з мешканцями міста, щоб вони могли брати участь в програмі з утилізації відходів та допомагати нам реалізувати наші спільні цілі. Ми регулярно проводимо опитування громадськості. Понад 90% мешканців Едмонтона добровільно беруть участь в програмі з повторного використання відходів. Ми хочемо, щоб все так і продовжувалося. Тому у нас є відповідні освітні програми. Ми говоримо про утилізацію сміття з школярами та студентами, з усією громадськістю міста. У нас є широка мережа волонтерів в місті – більше тисячі, які від нашого імені розповідають про програми муніципалітету з переробки сміття.

Ви співпрацюєте з місцевим бізнесом щодо утилізації сміття?

Так, така співпраця існує. В нашому стратегічному плані з утилізації відходів закладена одна ціль – заохотити різні компанії встановити з нами ділові відносини. Звичайно, візія таких компаній повинна співпадати з нашою. В Едмонтоні є приватні компанії, які надають послуги з утилізації сміття. Наприклад, є одна приватна компанія, яка займається утилізацією електронних відходів.

Чи багато платять мешканці Едмонтона за переробку сміття?

Наша система утилізації відходів є відносно дорогою як для України, так і для більшості міст Канади. Проте вона дозволяє містянам отримувати якісні послуги з переробки відходів. В нашій схемі оплати існують різні ставки для будинків, в яких проживає одна сім’я, та будинків, де проживають кілька сімей, як, наприклад, кондомініуми та багатоповерхівки. Наша система з утилізації відходів капіталомістка. Тому людям доводиться платити чимало.

І як ставляться містяни до цього?

З самого початку, коли ми тільки займалися переробкою сміття на полігоні, ми постійно спілкувалися та доносили інформацію до громадськості. Ми переконували людей, що те, що ми робимо, важливо для довкілля та економічної сталості. І люди це зрозуміли. Вони схвалюють наші дії.  Важливо почути думку громадськості та заручитися її підтримкою. З роками така підтримка у місті тільки зміцнюється. На мою думку, мешканці Едмонтона пишаються тим, що їхнє місто є лідером з управління відходами на місцевому та міжнародному рівні.

З якими труднощами ви зараз зіштовхуєтеся?

Найбільшим викликом для нас є управліннями коштами, здатність контролювати вартість переробки відходів. Едмонтон – місто, яке дуже стрімко розвивається. Нам завжди потрібно оптимізовувати шляхи утилізації відходів. В той самий час, ми хочемо досягти цілей з екологічної сталості та не зашкодити нашій планеті.

Яким чином можна зменшити обсяги відходів, які потрапляють на полігони?

Для цього ми робимо кілька речей. Ми заохочуємо людей в літній період компостувати органічні відходи у себе вдома. Ми доносимо потрібну інформацію до мешканців міста та бізнесу через відповідні соціальні кампанії. Зменшення обсягів сміття на початковому етапі є дуже ефективним кроком, адже люди переробляють сміття у себе вдома і воно не потрапляє на переробні заводи. Також ми закликаємо людей купувати нові речі усвідомлено. У місті є певні райони, де продукується більше сміття, ніж в інших. Ми моніторимо цю ситуацію і потім говоримо з людьми, просимо їх зменшити обсяги відходів, які вони продукують. Чим менше відходів потрапляє до нас, тим краще для нас та для довкілля.

Як ви зменшуєте неприємні запахи, які йдуть від сміття?

Коли ти маєш справу зі сміттям, тобі автоматично доводиться мати справу з неприємними запахами. Це природа сміття. У нашій роботі ми застосовуємо найкращі техніки, щоб зменшити сморід від сміття. Наприклад, коли ми отримуємо сміття, ми починаємо працювати з ним в той же день. Ми не даємо йому залежуватися та поширювати неприємні запахи. У нас також є різні системи, які контролюють поширення неприємних запахів від сміття.



ІНШІ СТАТТІ РОЗДІЛУ: