Джерело: Офіційний сайт Вінницької міської ради

У Вінниці розпочато розробку муніципальної програми посилення конкурентоспроможності малого та середнього підприємництваМіська влада посилює свою роботу, спрямовану на підтримку та розвитку малого та середнього бізнесу, що задекларовано у Стратегії розвитку міста «Вінниця – 2020». У мерії розпочався процес розробки муніципальної Програми посилення конкурентоспроможності малого та середнього підприємництва. До цієї роботи залучаються не лише спеціалісти виконавчих органів міської ради, а й самі підприємці та фахівці україно-канадського Проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС).

25 січня відбулось перше засідання робочої групи з розробки Програми. На якому міський голова Сергій Моргунов зазначив, що дуже важливо, щоб органи місцевого самоврядування допомагали і сприяли розвитку малого та середнього бізнесу, і розробка такої профільної Програми – це логічний крок, який передбачить чіткі заходи, спрямовані на  досягнення цієї мети.

«За останні роки відбулось багато змін в законодавстві, а в зв’язку з ситуацією на сході країни бізнес почав переорієнтовуватись на європейські ринки. Тому зараз важливо, щоб і влада, і професійні структури надавали методичні рекомендації щодо розвитку конкурентоспроможності. Основні завдання –  покращити бізнес-клімат, щоб бізнес сприймав нас як надійного партнера; сприяти підвищенню конкурентоспроможності як на зовнішніх, так і на внутрішніх ринках через надання необхідної інформації та розвиток контактів», – зазначив Сергій Моргунов.

У Вінниці розпочато розробку муніципальної програми посилення конкурентоспроможності малого та середнього підприємництваГоловний експерт з розвитку бізнесу Проекту ПРОМІС Валерій Кокоть розповів, що група фахівців вже опрацювала досить серйозний обсяг інформації і сформувала перші висновки та пропозиції, також описав процес та методологію розробки Програми посилення конкурентоспроможності малого та середнього підприємництва.

«Ми знаємо, що Вінниця є одним із потужних лідерів в Україні. Я є експертом з розвитку малого та середнього бізнесу. Ми попрацюємо із 16-ма містами, і в кожному місті ми розробляємо якісь унікальні програми, оскільки враховуємо специфіку кожного міста. Вінниця теж має свою специфіку, і за попередніми  дослідженнями,  які ми робили, можу сказати, що Вінниця досить позитивно виглядає на фоні інших українських міст. Разом з тим, є ще резерв, який можна використовувати для того, щоб очолити процес соціально-економічних перетворень та розвитку бізнесу і слугувати певним чином моделлю щодо розвитку бізнесу в Україні», – сказав Валерій Кокоть.

Під час зустрічі фахівці Проекту ПРОМІС презентували учасникам вже напрацьований спільно з їх експертами Бізнес-профіль Вінниці – документ про діяльність бізнесу в місті та роботу органів влади щодо його підтримки та розвитку.

У Вінниці розпочато розробку муніципальної програми посилення конкурентоспроможності малого та середнього підприємництваДалі спеціалісти будуть вивчати бізнес-середовище міста на основі анкетування підприємців.

Наступними кроками процесу роботи над Програмою стане вибір стратегії конкурентоспроможності та формування самого документу та Плану заходів, який планується розробити у вигляді окремих проектів. Планується, що Програма буде розроблена упродовж лютого-березня, після чого документ буде винесено на розгляд сесії Вінницької міської ради.

Моніторингом і оцінкою ефективності заходів в ході реалізації Програми буде займатись спеціальна робоча група. Експерти Проекту ПРОМІС будуть супроводжувати реалізацію Програми до грудня 2020 р.