ПРОМІС  і Запорізька область тепер партнери
ПРОМІС  і Запорізька область тепер партнери
ПРОМІС  і Запорізька область тепер партнери

22 грудня 2015 року в м. Запоріжжя відбулося підписання меморандумів про співпрацю між Проектом ПРОМІС і Запорізькою ОДА, Запорізькою обласною радою та чотирма містами-партнерами Проекту в Запорізькій області (Запоріжжя, Мелітополь, Бердянськ та Енергодар). Саме урочисте підписання меморандуму стало «точкою відліку» офіційної співпраці між Проектом та Запорізькою областю, спрямованої на впровадження демократичного врядування в області та розбудови її економічного потенціалу.

Підписання меморандуму відбулося в приміщенні Запорізької ОДА під час засідання круглого столу на тему «Напрями впровадження Проекту ПРОМІС». Від Проекту та Федерації канадських муніципалітетів меморандуми підписав Директор Проекту Олександр Кучеренко. В складі Делегації від Проекту Запоріжжя відвідали також головний радник з питань врядування Кейді Ворд та експерти Проекту Ігор Лєпьошкін, Валерій Кокоть, Олег Войтович і Соломія Рожко.

В.о. голови Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль наголосив, що однією з умов співпраці Федерації канадських муніципалітетів (ФКМ), яка впроваджує ПРОМІС, із Запорізькою областю була розробка Перспективного плану формування територій громад. Саме завдяки ухваленню цього документа Запорізькою облрадою стала можливою співпраця між ФКМ та Запорізькою областю, яка взяла курс на децентралізацію і активно запроваджує заходи з реформування системи влади. На думку пана Бриля, підписання меморандуму про співпрацю з Проектом стане важливим кроком для області на шляху впровадження демократичних цінностей.

Впевнений, що цей Проект буде дуже корисним для нашої області. Адже саме зараз ми розбудовуємо нову державу, де головними є законність та порядок. І залучення кращого світового досвіду для нас є дуже важливим. Ми докладемо всіх зусиль, аби наша співпраця мала позитивний ефект, а її результати відчули запоріжці.

Голова облради Григорій Самардак подякував представникам Проекту за розуміння ситуації, в якій опинилась Запорізька область, яка надала притулок кільком тисячам переселенців з тимчасово окупованої території, і висловив надію, що співпраця між областю та Проектом буде плідною.

Сьогодні Запорізька область як ніколи потребує нових шляхів розвитку. І ПРОМІС може стати відправним пунктом для економічного зростання нашого регіону», – переконаний голова облради.

Як зазначили експерти Проекту, Запорізька область була невипадково вибрана для участі в Проекті, адже з однієї сторони – це великий промисловий центр України, а з іншої – регіон з потужним аграрним потенціалом.

Для нас ця співпраця є знаковою. Працювати у Запорізькій області, яка славиться своїм промисловим та аграрним потенціалом, – почесно та цікаво.

Експерт Проекту Кейді Ворд наголосила, що необхідно залучати жителів громад до реалізацій змін.

У Канаді все вдається, бо допомагають місцеві жителі. Щоб допомагати українським містам, ми будемо залучати досвідчених експертів з Канади, з Польщі, з інших країн. Але без підтримки місцевих громад у нас навряд щось вийде.

Окрім того, важливою складовою розвитку міст вона вважає маркетинг і брендинг міст Запорізької області, що дозволить їм правильно позиціонувати себе не лише на території України, але і на ринках Європи та світу.

Запорізькі чиновники висловили впевненість, що співпраця з канадськими фахівцями наблизить Запорізьку область до світових стандартів місцевого управління.