Джерело: інтернет-видання «Галичина»


news_2-1На основі конкурсного відбору, як уже повідомляла «Галичина», Долина стала учасником проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» («ПРОМІС»), який для 16 міст Івано-Франківської, Вінницької, Запорізької та Полтавської областей до кінця 2020 року впроваджуватиме Федерація канадських муніципалітетів — ФКМ — за фінансової підтримки уряду Канади. А 18 грудня цього року міський голова Долини Володимир Гаразд скріпив своїм підписом меморандум про співпрацю з канадським проектом міжнародної технічної допомоги «ПРОМІС». Та попри все потенційна фінансова складова проекту, в якому беруть участь прикарпатські міста Івано-Франківськ, Долина, Яремче та Коломия, наразі ще залишається загадкою для міст-учасників проекту, розповів під час прес-конференції міський голова Долини Володимир ГАРАЗД:

— Підписання меморандуму про співпрацю з канадським проектом міжнародної технічної допомоги «ПРОМІС», яке відбулося в Івано-Франківську, є важливою подією для нашого міста. Адже йдеться про потужний довготривалий проект на шість років, який спрямований на допомогу в економічному розвитку міст і фінансується Федерацією канадських муніципалітетів та урядом Канади. Сфера його дії поширюється на чотири області України, а сам конкурсний відбір за допомогою експертів, які відвідували всі міста, відбувався вже в межах областей. Долина, за словами керівника проекту, справила на експертів добре враження своїми здобутками і рівнем управлінської команди, тож конкурсна комісія одноголосно нас підтримала, навіть попри те, що наше місто не цілком відповідає вимогам конкурсу — не має статусу обласного значення.

— Проект — багатогалузевий, то яких секторів він торкнеться в Долині?

— Робота з містами — Івано-Франківськом, Яремчем, Коломиєю і Долиною — почнеться зі стратегічного планування.

Для нас це важливо, тому що завершуємо виконання попереднього десятирічного стратегічного плану 2007 року і маємо нове бачення розвитку нашого міста. У проекті працює багато відомих українських і міжнародних експертів: з розвитку громад — Ігор Лєпьошкін, з розвитку бізнесу — Валерій Кокоть, з розвитку місцевого самоврядування — Олег Войнович та ін. Тож дискусії будуть цікаві, адже стратегія будуватиметься не для міста Долини, а ширше — вже для майбутньої територіальної громади, яка об’єднує двадцять два населені пункти. На початку лютого вже почнемо роботу з довготривалого планування, яке дасть нове бачення розвитку на наступні роки. Звісно, відтак бачитимемо, які і куди ресурси спрямовувати. Маємо кілька цікавих напрямів для співпраці з «ПРОМІС». Передусім — задуми щодо розвитку індустріального парку. Закцентуємо також на розвитку малого і середнього бізнесу з великою соціальною складовою. Ми хотіли б, щоб «ПРОМІС» долучився до реалізації нашого проекту «Розвиток туризму і бальнеології в місті Долині». Потрібна серйозна експертна підтримка.

Наступного року очікуємо надходження 2 млн. грн. з державного фонду регіонального розвитку, які підуть на розробку проектної документації, ліцензування родовища ропи і солі та проектування і зведення кількох об’єктів — цеху з розливу ропи, сольового басейну та лікувальної альтанки з розпилення ропи. Поляки готові нас консультувати, а «ПРОМІС» — підтримати фінансово. Місто наступного року також готове виділити 700 тис. грн. на співфінансування проекту. Тож може бути серйозний прорив у створенні послуг для населення і вагомий важіль до заохочення інвесторів для розвитку бальнеологічного сектору в Долині. Місто має достатню кількість земельних ділянок для інвестиційного розвитку бальнеологічних комплексів — ми у районі давньої солеварні зберегли 4,5 га і не продали з майже 9 га і клаптика землі на території колишнього військового містечка. А «ПРОМІС» дасть можливість вже наступного року перейти від планів до втілення в життя першого етапу проекту.
Також одним із пріоритетів канадського проекту є розвиток у Долині єдиного сучасного центру надання адміністративних послуг за міжнародними стандартами. Голова Долинської РДА Юрій Мазур підтримує таку ідею. У рамках реалізації проекту в місті буде створено громадський дорадчий комітет, завдання якого — акумулювати думку громади і аналізувати хід виконання проекту. Очевидно, саме завдяки досить високому рівню залучення громади до управління ми змогли зацікавити канадських партнерів — авторів проекту. Серед основних критеріїв реалізації проекту — тендерна рівність, відкритість, публічність, електронне врядування, підтримка малого і середнього бізнесу, сільського господарства, розвиток туризму та індустріального парку.

— А на яку фінансову підтримку може розраховувати Долина в рамках проекту «ПРОМІС»?

— Наразі не можу сказати нічого. Ми також намагалися щось довідатися, але марно — все утаємничено. Можливо, щось проясниться вже з нового року, коли експерти відвідають наше місто. Бо для авторів проекту важливо ефективно потратити кошти. Тож вони будуть корегувати фінансову складову. Але, до речі, цей проект має незначну інвестиційну складову від 50 до 100 тис. доларів США. Такі проекти ще називають «м’якими». Та попри все 2 млн. грн. — великі кошти для Долини. Чи вдасться нам одразу працювати у всіх означених напрямах? Хотілось би, але час покаже. Вже в перші місяці нового року стане зрозумілим, у яких сферах «ПРОМІС» реально зможе надавати нам підтримку.