В листопаді 2016 року представники міст-партнерів, облдержадміністрацій Вінницької, Запорізької, Івано-Франківської та Полтавської областей мали нагоду взяти участь навчальних поїздках до Польщі.

Польський досвід реформ дуже цінний для України, адже після краху комунізму у Східній Європі Польща, як і Україна, стала на шлях демократичних реформ. Польському уряду вдалося докорінно переформатувати політичний та соціально-економічний устрій країни, в результаті чого сучасна Польща є однією з найрозвинутіших та економічно успішних посткомуністиних країн. Одним з головних механізмів польського економічного успіху стала реформа місцевого самоврядування, а саме передача центральними органами влади більших повноважень владі на місцях в рамках масштабної децентралізації.

Саме для вивчення польського досвіду реформування місцевого врядування та розвитку місцевої економіки Проект ПРОМІС у партнерстві з польським Фондом міжнародної солідарності організував для своїх міст-партнерів ці навчальні поїздки до Польщі. В ході 5-денних візитів, українські делегації зустрілась з представниками польських органів місцевого самоврядування, а також поспілкувалася з місцевими експертами на тему верховенства права, залучення громадян до процесів бюджетування, стратегічного планування, фінансування місцевого економічного розвитку, створення належного бізнес-клімату, підтримки малого і середнього підприємництва, залучення інвестицій тощо. Зокрема, учасники мали нагоду зустрітися з паном Єжи Стемпєнем – польським політиком, громадським діячем та науковцем, одним з ідеологів реформування місцевого самоврядування у Польщі, який активно займався посткомуністичною трансформацією польської системи влади.

Начальні візити до Польщі дозволяють містам глибше розуміти процес реформування, визначити інструменти, що можуть бути адаптовані та застосовані в Україні при проведенні аналогічних реформ.