24-25 березня Проект ПРОМІС провів засідання круглого столу на тему «Методологія, практика та інструменти підтримки розвитку малого та середнього підприємництва». Метою круглого столу був обмін знаннями та досвідом підтримки малого та середнього підприємництва (МСП) в Україні, Канаді та ЄС, напрацювання дієвої методології та інструментів розвитку малого бізнесу на місцевому та регіональному рівнях, а також розвиток можливостей для співпраці між експертами з питань МСП.

У заході взяли участь представники органів місцевого самоврядування, бізнесу та бізнес-об’єднань, а також представники міжнародних донорських проектів, незалежні експерти з України та Канади, які займаються питаннями підтримки та розвитку сектору МСП.

Під час засідання круглого столу учасники обговорили стратегічні кроки для прискорення розвитку МСП, а також пріоритети міжнародних донорських організацій щодо розвитку сектору. Було представлено та обговорено проект Методології розробки довгострокових програм підтримки МСП в містах-партнерах Проекту ПРОМІС.

Наталія Кобильчак, Богдан Мосунов, Надія Єременко та Олександр Кобзарев складають команду консультантів Проекту ПРОМІС з розвитку сектору МСП. Вони презентували підходи Проекту щодо розробки та впровадження програм підтримки МСП. Пані Кобильчак описала етапи розробки програми з урахуванням рекомендацій Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) та принципів Акту з питань малого бізнесу для Європи (Small Business Act for Europe (SBA), що спрямований на покращення підходів до підприємництва в Європі, спрощення регуляторного середовища та усунення перешкод для розвитку МСП (у 2010 р. Кабінет Міністрів України затвердив план заходів щодо впровадження принципів Акта з питань малого бізнесу). У свою чергу, Богдан Мосунов розповів про етапи виконання експрес-аналізу регуляторного середовища, що буде здійснений у всіх містах-партнерах Проекту ПРОМІС протягом 2016 року.

Учасники отримали можливість ознайомитися з канадськими моделями та підходами щодо надання послуг бізнесу. Вейн Роберт, канадським консультантом з місцевого економічного розвитку, розказав, що в Канаді МСП відіграє важливу роль у забезпеченні зайнятості серед населення, а також надає послуги великим підприємствам. Канадський експерт описав 7 етапів аналізу бізнес-середовища, а саме дослідження, визначення контексту громади, визначення проблем ринку, визначення проблем постачання, визначення можливостей, визначення пріоритетності можливостей, розробка програм.

За результатами круглого столу була розроблена методологія екпрес-аналізу регуляторного середовища та методологія підтримки розвитку малого та середнього підприємництва.