ПРОМІС розробляє методологію стратегічного планування
ПРОМІС розробляє методологію стратегічного планування

З метою удосконалення власної методології стратегічного планування місцевого економічного розвитку, Проект ‪‎ПРОМІС‬ 24-26 листопада провів триденний навчальний семінар зі стратегічного планування місцевого розвитку в Україні. У заході взяли участь провідні українські експерти зі стратегічного планування, а також представники міст-партнерів Проекту міжнародної технічної допомоги «Місцевий економічний розвиток міст України» (МЕРМ), що успішно реалізовувався Федерацією канадських муніципалітетів (ФКМ) протягом 2010-2014 рр. Семінар поклав початок розробці методології стратегічного планування у містах-партнерах Проекту ПРОМІС.‬‬‬

Порядок денний навчального семінару поєднував пленарні засідання та роботу у групах. У перший день семінару учасники ознайомилися з напрямами діяльності Проекту ПРОМІС та обговорили досвід українських і канадських муніципалітетів зі стратегічного планування МЕР. Було проведено круглий стіл на тему «Методологія, сучасна практика розробки і впровадження стратегічних планів розвитку територіальних громад України: отримані уроки та шляхи покращення», на якому учасники ділились досвідом розробки та впровадження стратегічних планів розвитку територіальних громад. У другий день учасники обговорювали альтернативні підходи до аналізу стану економік територіальних громад, методології проведення аналітичних і соціологічних досліджень та формування аналітичних документів.

Своїм досвідом розробки стратегічних документів поділились директор львівського аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Кобзарев та директор Нікопольської Агенції регіонального розвитку Анжела Близнюк, які раніше співпрацювали з Проектом МЕРМ.

Взяли участь у семінарі і спеціально запрошені канадські експерти Дак Хікман та Бет Воронюк. Дак Хікман, спеціаліст з питань охорони довкілля, розказував учасникам семінару, як необхідно проводити стратегічну екологічну оцінку (СЕО) на етапі стратегічного планування розвитку міста. У свою чергу, спеціаліст з питань ґендерної рівності Бет Воронюк пояснила важливість врахування питання ґендерної рівності при розробці і впровадженні стратегічних планів.