Вінниччина офіційно стала партнером Проекту ПРОМІС

Вінниччина стала першою з 4 пілотних областей, з якими Проект ПРОМІС уклав меморандуми про співпрацю, щоб працювати на налагодження плідної співпраці між місцевою владою, бізнес-спільнотою та громадськістю задля просування демократії та економічного розвитку на місцевому рівні, створення більш сприятливого середовища для ведення бізнесу та підтримки процесу децентралізації.

В урочистій атмосфері своїми підписами скріпили меморандуми про співпрацю Директор Проекту Олександр Кучеренко, голова Вінницької ОДА Коровій Валерій, та міські голови міст-партнерів Проекту в області – Моргунов Сергій (м. Вінниця), Редчик Сергій (м. Хмільник), Коломєйцев Валерій (м. Ладижин) та Кушнір Анатолій (м. Жмеринка). Підписання меморандумів відбулося в приміщенні Вінницької ОДА під час засідання круглого столу на тему «Напрями впровадження Проекту ПРОМІС».

Міста спеціально відбирали різні – це і туристичні, і енергетичні, і промислові центри. Аби таким чином врахувати всю палітру потреб, і при цьому не забути про екологічну та ґендерну складову

– повідомив Директор Проекту Олександр Кучеренко під час вступної промови. Окрім того, він наголосив на необхідності призначити регіонального координатора, відповідального за впровадження Проекту у Вінницькій області, а також важливості створення дорадчих комітетів, які будуть складатись з представників влади, громади й бізнесу.

Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій підтвердив готовність виконавчої влади області максимально сприяти впровадженню Проекту.

Питання децентралізації влади на сьогоднішній день набуває нового змісту. Бюджетна децентралізація, яка була проведена на початку року, є однією з найбільш успішних реформ. І ми виходимо з того, що не повинні змінювати правила гри. Для нас важливо, що Проект ПРОМІС спрямований на стимулювання розвитку конкретних регіонів і конкретних міст. Для наших муніципалітетів це дуже потужна підтримка

– заявив пан Коровій під час круглого столу. Він також висловив впевненість в успішності реалізації Проекту на Вінниччині, оскільки область вже має чималий позитивний досвід у реалізації різноманітних пілотних проектів.

За словами міського голови Вінниці Сергія Моргунова, Вінниця значно просунулася в питаннях електронного врядування. Але вдосконаленню немає меж, і Вінниця готова навчатися новому від розвинених держав світу, наголосив пан Моргунов.

Валерій Коломєйцев, міський голова Ладижина, поділився з учасниками круглого столу, що на перший план своєї стратегії розвитку Ладижина виніс би екологічні питання, які нерозривно пов’язані з потужним економічним розвитком. І додав, що йому було б цікаво почути поради іноземних фахівців щодо планування в нестабільних макроекономічних умовах.

В ході дискусії з’ясувалося, що Жмеринка шукає ефективну формулу співпраці з громадою, а місто-курорт Хмільник потерпає через відсутність державної програми розвитку, тому її вирішили розробити самостійно.

Головний радник з питань врядування Проекту Кейді Ворд зазначила, що кожне місто-партнер Проекту має свої переваги, які допоможуть їм у розвитку їхнього економічного потенціалу. Жмеринка, наприклад, асоціюється з однією з найбільших залізничних розв’язок, Хмільник – із санаторіями, Ладижин – із ТЕС, в той час як Вінниця минулого року була оголошена найкомфортнішим для життя містом в Україні.

Вінниччина офіційно стала партнером Проекту ПРОМІС
Вінниччина офіційно стала партнером Проекту ПРОМІС
Вінниччина офіційно стала партнером Проекту ПРОМІС