У Івано-Франківську відбулось засідання дорадчого комітету Проекту ПРОМІСДжерело: офіційний сайт Івано-Франківської міської ради

Сьогодні, 18 березня, пройшли перші установчі збори дорадчого комітету Проекту ПРОМІС «Партнерство заради розвитку міст».

Проект ПРОМІС впроваджує Федерація канадських муніципалітетів за фінансової підтримки уряду Канади, і він розрахований на 5 років. В грудні 2015 року Проект ПРОМІС уклав меморандуми про співпрацю з містами-партнерами, серед яких й Івано-Франківськ, для розбудови 4х регіонів України. Метою ПРОМІС є економічний розвиток на місцевому рівні, створення сприятливого середовища для ведення бізнесу, підтримка процесу децентралізації. Така співпраця спрямована на зміцнення вітчизняного муніципального сектору, впровадження ефективного демократичного управління, розвиток малого та середнього бізнесу.

Серед нагальних завдань проекту: проблема внутрішньо переселених людей та їхня інтеграція у місцеву економіку; створення центрів надання адміністративних послуг; маркетинг і брендинг міст; залучення інвестицій (адаптація проекту «Інвестиційна карта України»). Окрема увага приділяється питанням екологічної збалансованості та гендерної рівності.

У січні-лютому 2016 року міста сформували дорадчі комітети, на яких обговорюватимуться напрямки провадження Проекту ПРОМІС у кожному з міст. Такі дорадчі комітети є тимчасовими консультативно-дорадчими органами, створеними на час реалізації Проекту. Вони здійснюватимуть нагляд, аналіз та контроль за впровадженням Проекту у кожному з міст-партнерів.

У Івано-Франківську відбулось засідання дорадчого комітету Проекту ПРОМІС

Вступне слово на засіданні мав міський голова Івано-Франківська і очільник дорадчого комітету Руслан Марцінків. Він відмітив важливість ПРОМІС для отримання іноземного досвіду. Міський голова акцентував, що у розвитку Івано-Франківська пріоритет надається програмам енергоефективності та благоустрою. Тому для міської влади важливо отримати рекомендації іноземних партнерів стосовно удосконалення саме цього сектору господарства.

До складу дорадчих комітетів входять представники органів місцевого самоврядування, депутатського корпусу, громадських організацій, бізнес-асоціацій, жіночих організацій, засобів масової інформації. Кількісний склад Комітету формується за таким принципом: не більше 40% від складу є представники органів місцевого самоврядування, а решта – компетентні, досвідчені, авторитетні представники неурядових організацій, установ та закладів міста.

Діяльність дорадчих комітетів є відкритою та гласною. Усі протокольні рішення, звернення та висновки мають рекомендаційний характер та є обов’язковими для розгляду виконавчим комітетом, управліннями та відділами міської ради кожного міста, в якому вони створені.

Основне завдання дорадчого комітету – це налагодження суспільного діалогу щодо актуальних питань місцевого врядування, розробки та впровадження стратегій, планів, цільових програм, проектів та заходів у сфері демократичного врядування, збалансованого розвитку, підтримки малого та середнього бізнесу, залучення інвестицій, впровадження прозорих та ефективних моделей управління, що відповідають пріоритетам місцевого розвитку і стимулюють проведення реформ.

Відео-сюжет: ТРК Вежа