День місцевого економічного розвитку 2016 в рамках ХII Українського муніципального форуму21-23 червня 2106 року в місті Одесі відбувся ХII Український муніципальний форум, метою якого було створення платформи для навчання, обміну досвідом і передовими практиками у сфері місцевого самоврядування та місцевого економічного розвитку. У рамках Форуму відбулися три тематичні дні – День діалогу з органами державної влади, День місцевого економічного розвитку та День стратегій. У заході взяли участь близько 300 учасників, серед яких міські голови, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, Федерації канадських муніципалітетів (ФКМ), проектів міжнародної технічної допомоги, міжнародні та українські експерти, представники ЗМІ, тощо.

Перший день Форуму розпочався з Дня діалогу з органами державної влади. Відкрив Форум міський голова Києва та Голова Асоціації міст України Віталій Кличко. Під час свого виступу, очільник Києва наголосив на важливості реформи децентралізації та необхідності співпраці між усіма гілками державної влади заради успішної реалізації реформ. З вітальним словом до учасників звернулися також Перший заступник Глави DSC03534Адміністрації Президента України В. Ковальчук, Віце-прем’єр-міністр України Г. Зубко, Виконавчий директор Асоціації міст України (АМУ) М. Пітцик, Голова Комітету Правління АМУ з питань впровадження реформи місцевого самоврядування Г. Мінаєва, Народний депутат України М. Федорук, мер міста Одеса Г. Труханов та ін.

У другий день Форуму Проект ПРОМІС провів День місцевого економічного розвитку, під час якого відбулася жвава дискусія на тему підтримки економічного розвитку територіальних громад в Україні. Протягом цього дня відбулися дві пленарні сесії та три секційні засідання, під час яких учасники обговорювали питання державної політики стимулювання регіонального та місцевого розвитку, пріоритети державної політики щодо розвитку підприємництва на місцевому рівні, питання впровадження принципів демократичного врядування, а також забезпечення рівних прав чоловіків і жінок в процесі розвитку територіальних громад.

Виконавчий директор АМУ Мирослав Пітцик оголосив про День місцевого економічного розвитку 2016 в рамках ХII Українського муніципального форумупочаток роботи Дня місцевого економічного розвитку (МЕР) та побажав учасникам конструктивної та плідної дискусії. З привітальним словом до учасників звернулися заступник виконавчого директора АМУ Валерій Баранов та народний депутат Верховної Ради України Ірина Суслова. Пані Суслова зазначила, що з підписанням Угоди про асоціацію з ЄС Україна взяла на себе зобов’язання дотримуватись прав і свобод людини, зокрема дотримання  ґендерної рівності, та наголосила на важливості включення  ґендерної складової до програм соціально-економічного розвитку територіальних громад.

Після офіційного відкриття Дня МЕР, захід продовжився пленарним засіданням «Підтримка економічного розвитку територіальних громад в Україні». Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода окреслив основні елементи державної політики стимулювання регіонального та місцевого розвитку. У своєму виступі пан Негода підкреслив необхідність якісних проектів інвестиційного розвитку, зазначивши, що бракує проектів, які були б спрямовані на створення робочих місць та збільшення привабливості територій для потенційних інвесторів.

Про пріоритети державної політики щодо розвитку підприємництва розповів Володимир Семініхін, директор Департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Пан Семініхін повідомив, що він був радий можливості залучити представників місцевого самоврядування до підготовки Стратегії розвитку малого і середнього підприємництва в Україні та напрацювання змін до національної стратегії. За його словами, Стратегія розвитку малого і середнього підприємництва має базуватися на таких трьох китах, як створення відповідних умов для ведення бізнесу, що передбачає дерегуляцію бізнесу, інституційний розвиток та створення програм підтримки бізнесу.

Від імені ФКМ учасників привітав Кріс Коулман, член Правління ФКМ та депутат міської ради міста Вікторія (провінція Британська Колумбія, Канада). Пан Коулман вже протягом п’ятої каденції є депутатом міської ради, де він був залучений до роботи різних комітетів, зокрема з економічного розвитку, фінансових та людських ресурсів, навколишнього середовища, дорадчого комітету з управління твердими відходами, комітету з розробки стратегії регіонального розвитку. Також Кріс Коулман входить до постійного комітету ФКМ з підвищення участі жінок у місцевому самоврядуванні. Пан Колуман розповів учасникам про роль, яку ФКМ відіграє у формуванні політики підтримки розвитку територіальних громад Канади. У своїй промові, Кріс Коулман зосередив увагу на співпраці ФКМ з Асоціацією міст України та висловив сподівання, що така співпраця буде корисною як для українських територіальних громад, так і канадських муніципалітетів.

Надалі робота Дня МЕР продовжилась в трьох паралельних секціях – «Демократичне врядування – запорука ефективного розвитку громади», «Малий та середній бізнес (МСБ) – рушій місцевого економічного розвитку» та «Прискорення місцевого економічного розвитку через використання принципів  ґендерної рівності». Модераторами секцій виступили головні експерти Проекту ПРОМІС Ігор Лепьошкін, Олег Войтович та Соломія Рожко відповідно.

Під час роботи першої секції, присвяченій демократичному врядуванню, з презентаціями виступили В.Лях, президент Фонду Східна Європа, К. Плоский, заступник директора Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ, О. Деркач, секретар Полтавської міської ради, Т. Журавель, заступник керівника проекту GIZ «Реформа управління на сході України», О. Кубарь, радник з питань адміністративних послуг проекту GIZ «Реформа управління на сході України», І. Лукеря, експерт з питань місцевої демократії Проекту USAID «Громадяни в дії».

Віктор Лях розповів про запровадження сучасних інструментів відкритого врядування – «Відкрите місто» та «Місцеві петиції». Він зазначив, що головною метою створення системи місцевих петицій є допомога органам місцевого самоврядування через надання їм готового технічного рішення та пакету проектів місцевих нормативно-правових актів для забезпечення виконання Закону України щодо електронної петиції. Костянтин Плоский та Оксана Деркач виступили на тему розширення участі громадян у формуванні і використанні місцевих бюджетів. Пані Деркач поділилися з учасниками досвідом Полтави у залученні громадян до формування та використання місцевих бюджетів. Зокрема, пані Деркач зазначила, що було прийнято пропозицію Фундації PAUCI, створено робочу групу та розроблено відповідне Положення, над яким працювало 5 депутатів, 7 посадовців та 6 громадських активістів. Велику увагу було приділено промоційній кампанії, яка включала в себе публікацію новин на сайті, газетах та телебаченні, виготовлення флайєрів, плакатів, створення графічних роликів, банерів-стендів, виготовлення та розміщення білбордів. Були організовані відкриті зустрічі для усіх небайдужих та активних полтавчан з метою їх участі у реалізації міської цільової програми «Бюджет участі». Іван Лукеря описав практики застосування механізмів місцевої демократії та форм самоорганізації населення у містах України. Представник проекту GIZ Тарас Журавель розповів про про підвищення ефективності діяльності центрів надання адміністративних послуг на прикладі Центру надання адміністративних послуг м. Лисичанськ.

День місцевого економічного розвитку 2016 в рамках ХII Українського муніципального форумуО.Кобзарєв, Директор департаменту «Адміністрація міського голови» Львівської міської ради, Б. Мосунов, консультант Проекту ПРОМІС, В.Смаль, Консультант Проекту ПРОМІС та Анатолій Кушнір, Жмеринський міський голова, взяли участь у роботі другої секції, присвяченій питанню розвитку малого та середнього бізнесу. Олександр Кобзарєв розповів про інструменти підтримки МСБ та поділився історіями успіху окремих бізнес-проектів у Львові. Богдан Мосунов розповів про роль місцевої влади у підтримці розвитку МСБ, зосередившись на методології проведення експрес-аналізу місцевого бізнес-клімату та розробки Програми розвитку малого та середнього бізнесу. За словами пана Мосунова, серед проблем, з якими зіштовхується малий та середній бізнес, є закритість, непрозорість та відсутність інформації від влади, кадровий дефіцит підприємств малого бізнесу, недобросовісна конкуренція, стихійна торгівля, обмежена наявність товарів, продукції і послуг місцевого виробництва на споживчому ринку міста, високі податки на нерухомість, землю, тощо. Він підсумував, що спростити життя бізнесу можна шляхом відкриття інформації про закупівлі за бюджетні кошти, формування актуальної ресурсної бази комунального майна та щомісячний моніторинг та оновлення інформації, розробка програми підготовки кадрів «на замовлення» для малого бізнесу, інвентаризація «адміністративних послуг» та розробка дієвих місцевих програм щодо виділення коштів на поворотній основі під новий та діючий бізнес. На завершення, Валентина Смаль, консультант Проекту ПРОМІС, представила результати актуального дослідження щодо проблем та перспектив соціальної та економічної адаптації внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в приймаючих громадах Вінницької, Полтавської, Івано-Франківської та Запорізької обл., що було здійснене в рамках Проекту ПРОМІС у 2016 році.

Участь у засіданні третьої секції, що стосувалась теми  ґендерної рівності, взяли канадська експертка з питань  ґендерної рівності Бет Воронюк та депутат міської ради м.Вікторія Кріс Колуман, народний депутат Верховної Ради України Ірина Суслова, міський голова міста Первомайськ Людмила Дромашко, голова правління Запорізького благодійного фонду «Єдність за майбутнє» Тамара Огородова, консультант з  ґендерної рівності Проекту ПРОМІС Олена Тихомирова. З презентаціями виступили С.Гаращенко, національний експерт Проекту «Ґендерне бюджетування в Україні», Н.Карпець, депутат Комсомольської міської ради та С.Сулімова, радник Вінницького міського голови з питань рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Ірина Суслова розповіла про роль Верховної Ради України у формуванні державної політики у сфері забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. У свою чергу Неллі Карпець та Світлана Сулімова розповіли про запровадження принципів  ґендерної рівності органами місцевого самоврядування. Переваги впровадження  ґендерно-орієнтованого бюджетування в Україні розкрила експерт Світлана Гаращенко, яка представила Проект «Ґендерне бюджетування в Україні», що здійснюється за фінансування Шведської Агенції Міжнародного Співробітництва та Розвитку у партнерстві з Міністерством фінансів України.

Відразу після завершення роботи Дня МЕР у трьох паралельних секціях, учасники трьох тематичних секцій ще раз зібралися всі разом для підведення підсумків роботи в секціях зокрема та Дня МЕР загалом в рамках другого пленарного засідання. Були обрані представники з кожної секції, які в свою чергу ознайомили присутніх з результатами обговорень в своїх секціях.

Директор Проекту ПРОМІС Олександр Кучеренко подякував учасникам за їх активну участь у роботі пленарних засідань та тематичних секціях та оголосив про закриття Дня місцевого економічного розвитку.

День місцевого економічного розвитку 2016 в рамках ХII Українського муніципального форумуВ останній день Форуму, 23 червня, одночасно з проведенням Дня стратегій, відбулося робоче засідання Секції з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків Асоціації міст України, в якому взяли участь представники органів місцевого самоврядування з різних міст України, експерти та консультанти Проекту ‎ПРОМІС та ФКМ, представники громадських організацій. З вітальним словом до учасників звернулися заступник виконавчого директора АМУ Валерій Баранов та міський голова міста Первомайськ Людмила Дромашко. Захід модерувала Соломія Рожко, менеджер з впровадження Проекту ПРОМІС. Учасники засідання обговорили можливості та виклики у сфері забезпечення  ґендерної рівності, обмінялися досвідом, інформацією та кращими практиками щодо посилення ролі жінок у житті суспільства, методом мозкової атаки у малих групах визначили можливості та пріоритети майбутньої роботи у сфері забезпечення  ґендерної рівності.


Файли для завантаження:

pdf

Програма заходу

pdf

Пріоритети державної політики щодо розвитку підприємництва, Володимир Семеніхін, директор Департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Міністерства економічного розвитку і торгівлі України

pdf

Роль Федерації канадських муніципалітетів у формуванні політики підтримки розвитку територіальних громад Канади, Кріс Коулман, член Правління Федерації канадських муніципалітетів, місто Вікторія, провінція Британська Колумбія

pdf

Запровадження сучасних інструментів відкритого врядування: «Відкрите місто», «Місцеві петиції», В. Лях, президент Фонду Східна Європа

pdf

Розширення участі громадян у формуванні і використанні місцевих бюджетів «Партисипативне бюджетування / Громадський бюджет», О. Деркач, секретар Полтавської міської ради

pdf

Підвищення ефективності діяльності Центрів надання адміністративних послуг, Т. Журавель, заступник керівника проекту GIZ «Реформа управління на сході України» та О. Кубарь, радник з питань адміністративних послуг проекту GIZ «Реформа управління на сході України»

pdf

Практики застосування механізмів місцевої демократії, форм самоорганізації населення у містах України, І. Лукеря, експерт з питань місцевої демократії Проекту USAID «Громадяни в дії»

pdf

Інноваційні інструменти підтримки МСБ на місцевому рівні, О. Кобзарєв, Директор департаменту «Адміністрація міського голови» Львівської міської ради

pdfРоль місцевої влади у підтримці розвитку МСБ, Б. Мосунов, консультант Проекту ПРОМІС

pdfЕкономічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб у приймаючих громадах, В. Смаль, Консультант Проекту ПРОМІС

pdf

Реалізація ґендерно-орієнтованого бюджетування на місцевому рівні, С. Гаращенко, національний експерт Проекту «Ґендерне бюджетування в Україні»

pdf

Запровадження принципів  ґендерної рівності органами місцевого самоврядування, Н. Карпець, депутат Комсомольської міської ради

pdf

Вінниччина – платформа рівноправного партнерства, С. Сулімова, радник Вінницького міського голови з питань рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.


Фотоальбом