12 травня 2016 року в місті ‪Енергодар‬ за підтримки Проекту ‪ПРОМІС‬ відбувся форум «Партнерство бізнесу і влади – запорука збалансованого розвитку м. Енергодара». Учасники, серед яких були представники місцевих органів виконавчої влади, бізнесу, громадськості та ЗМІ, а також експерти та консультанти Проекту ПРОМІС, обговорили основні проблеми та перешкоди у напрямку розвитку малого та середнього підприємництва в Енергодарі. Модераторами заходу виступили головні експерти Проекту ПРОМІС Валерій Кокоть та Ігор Лєпьошкін. ‬‬‬‬‬‬

Участь у заході взяв Надзвичайний та Повноважений Посол Канади в Україні Роман Ващук. За словами Романа Ващука, проведення такого форуму дозволить налагодити ефективний діалог влади з малим та середнім підприємництвом, а також зробити співпрацю влади, громади та бізнес-середовища більш тісною та плідною.

Консультанти проекту ПРОМІС Л. Оленковська, Н. Кобильчак та Б. Мосунов представили учасникам форуму результати дослідження думки підприємців міста щодо проблем, з яким зіштовхується місцевий бізнес, та можливих шляхів їх вирішення, а також ознайомили учасників з результатами експрес-аналізу місцевого регуляторного середовища. Окрім того, Проект запропонував «дорожню карту» послідовних кроків покращення місцевого бізнес-клімату.

Учасники форуму назвали та обговорили слабкі та сильні сторони розвитку місцевого бізнесу в Енергодарі. Серед слабких сторін були названі такі фактори, як монопрофільність міста, відтік молоді, недосконалість податкового законодавства, високі процентні ставки, які надають банківські установи, висока вартість адміністративних послуг, значні витрати на електроенергію в умовах постійного зростання цін на енергоносії, неналежний рівень забезпечення умов для започаткування бізнесу, відсутність достатнього обсягу інформації про можливості для розвитку бізнесу, використання земельних ділянок та нерухомості. У свою чергу, сприятливими факторами для розвитку бізнесу за результатами проведеного опитування було названо стабільність міста та купівельна спроможність населення.

pdf

РЕЗОЛЮЦІЯ Форуму «Партнерство бізнесу і влади – запорука збалансованого розвитку м. Енергодара»