Джерело: Офіційний веб-портал Кременчуцької міської ради та виконавчого комітету

foto03-1Сьогодні у виконавчому комітеті Кременчуцької міської ради проходить за участі представників Федерації канадських муніципалітетів (ФКМ) та проекту «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС). семінар з питань впровадження громадського (партисипаторного) бюджету. Механізми, цілі та стандарти бюджету співучасті обговорюють депутати Кременчуцької міської ради Микола Шевченко, Валентина Гордєєва, Ганна Павленко, працівники органу місцевого самоврядування Кременчука, члени громадських організацій, громадські діячі.

Регіональний представник проект ПРОМІС, учасником якого став і Кременчук, Ірина Дудка підкреслила, що впроваджується він у партнерстві з Асоціацією міст України, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Зокрема, проект ПРОМІС надає підтримку у вдосконаленні планування та процесу прийняття рішень і надання послуг, що сприяють на розвиток 16 українських міст та сприятиме розвитку моделей залучення громади до співпраці з місцевими владами.

Член робочої групи з впровадження бюджету співучасті Кременчука, депутат міської ради Микола Шевченко зупинився на основних аспектах і шляхах реалізації «Громадського бюджету – Кременчука», рішення про якому було ухвалено на одній із чергових сесій Кременчуцької міської ради. Він наголосив, що у нашому місті проект бюджету співучасті розрахований на 5 років. Цього року на його реалізацію виділено 1 млн. 100 тисяч гривень. Враховуючи те, що громадські ініціативи для подальшої реалізації будуть прийматися із 11 секторів, на які умовно розділене місто. До речі, ці сектори співпадають із історично складеними мікрорайонами Кременчука. Микола Шевченко підкреслив, що в перший рік реалізації проекту «Громадський бюджет Кременчука» за рахунок коштів бюджету співучасті можуть бути профінансовані громадські ініціативи за 4-ма напрямами: естетичне облаштування території; облаштування зон відпочинку; безпека руху; інвестиції та ремонти. Цього року на впровадження громадських проектів у міському бюджеті Кременчука закладено 1 млн. 100 тис. грн. , в рівній долі на кожен мікрорайон. Із року в рік поступово передбачається збільшення суми видатків на реалізацію громадських ініціатив кременчужан. Окремо він наголосив, що після проведення фахівцями відповідних служб аналізу наданих громадських проектів переможців серед них обиратимуть шляхом голосування. Варто відмітити, що в кожному секторі планується впровадити по одному проекту.

Про досвід реалізації партисипаторних бюджетів в зарубіжних країнах розповів заступник директора Фундації ПАУСІ Костянтин Плоский, а в місті Черкаси – заступник директору департаменту фінансової політики Черкаської міської ради, заступник голови координаційної ради з питань бюджету співучасті Тетяна Харенко.