Проект ПРОМІС представляє дослідження «Внутрішньо переміщені особи: соціальна та економічна інтеграція в приймаючих громадах»Внаслідок анексії Росією АР Крим та втрати Україною контролю над частиною території Донецької та Луганської областей, тисячі осіб були вимушені залишити місця свого постійного проживання і переселитись до інших регіонів України. Зокрема, значна кількість переселенців зафіксована в областях України, з якими співпрацює Проект ПРОМІС, а саме у Вінницькій, Запорізькій, Івано-Франківській та Полтавській областях. У приймаючих громадах переселенці стикаються з низкою труднощів та бар’єрів в процесі адаптації до нового соціального та економічного середовища. Саме тому виникла об’єктивна потреба в детальному аналізі процесу інтеграції переселенців в приймаючих громадах.

В рамках діяльності Проекту ПРОМІС було проведено дослідження «Внутрішньо переміщені особи: соціальна та економічна інтеграція в приймаючих громадах», присвячена аналізу потреб ВПО в Україні загалом та в Вінницькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Полтавській областях зокрема.

Головною метою дослідження стало вивчення потреб ВПО для визначення пріоритетних напрямків мінімізації негативних проявів їх інтеграції до приймаючих громад, реалізації позитивного потенціалу вимушеної внутрішньої міграції населення в Україні з урахуванням особливостей окремих регіонів та уроків міжнародного досвіду, розробка рекомендацій щодо соціальної адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб, які переселилися із тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції до Вінницької, Запорізької, Івано-Франківської, Полтавської областей.

Результати дослідження можуть бути покладені в основу розробки системи дій та заходів державних органів влади, міжнародних програм, громадських і благодійних організацій, приватного сектору економіки, об’єднань ВПО, спрямованих на подолання проблем внутрішньо переміщених осіб. Матеріали та висновки дослідження стануть у нагоді працівникам державних структур, органів місцевого самоврядування, міжнародних проектів, внутрішньо переміщеним особам.

До вашої уваги:

pdf

Дослідження «Внутрішньо переміщені особи: соціальна та економічна інтеграція в приймаючих громадах»