Джерело: Офіційний сайт Долинської міської ради

2016-07-01-01Про це міркували учасники фокус-групи в рамках дослідження місцевого бізнес-середовища. Фокус-група зібрала долинських підприємців, які 30 червня мали нагоду поспілкуватися з представниками українсько-канадського проекту «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС). Долина є одним з 16-ти міст-партнерів проекту, що впроваджує з квітня 2015 року до грудня 2020 року Федерація канадських муніципалітетів за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади.

Як відмітив регіональний координатор проекту в Івано-Франківській області Віталій Вандич, одним з компонентів проекту є сприяння розвитку малого і середнього підприємництва. Тому консультанти проекту ПРОМІС розпочали експрес-аналіз місцевого бізнес-клімату.

Більш детально розповіла присутнім про особливості цієї роботи та очікувані результати й подальші плани консультант проекту ПРОМІС Наталія Кобильчак:

«Маємо два тематичних блоки – вивчаємо місцеві регулювання, що прийняті міською владою та закріплені в нормативно-правових актах. Далі спілкуємося з підприємцями, щоб з’ясувати фактичну проблематику бізнесу в тих сферах, на які поширюються повноваження муніципалітету. Надалі формуватимемо пропозиції до влади міста саме з позиції місцевої бізнес-спільноти. Ці пропозиції у форматі конкретних дій слугуватимуть дорожньої картою для міських можновладців для покращення підприємницького середовища з тим, щоб малому і середньому підприємництву комфортно працювалося у рідному місці».

Після загальної презентації вже проведеної роботи учасники більш детально обговорили місцеву специфіку в різних галузях та сферах регулювання, що належать до компетенції органів місцевого самоврядування м. Долина. Це в першу чергу наскрізні, спільні для багатьох бізнесів теми, як-от: отримання дозвільно-погоджувальних документів, земельні відносини, місцеві податки і збори, питання переобладнання, реконструкції приміщень тощо. Також поміркували про можливості використання місцевих ресурсів, кадрові проблеми.

В цілому підприємці вважають умови для ведення бізнесу в Долині не надто обтяжливими чи ускладненими. Влада є відкритою, є можливість проконсультуватися «вживу» з посадовцями або через електронні сервіси міської ради.

Проте бізнес звертає увагу на затяжні вирішення питань на сесіях міської ради, засіданнях виконавчого комітету. До того ж в таких ситуаціях необґрунтованими є мотиви відмов, як того вимагає законодавство. Недоречним є і витребовування різного роду довідок чи копій, які є в наявності у міської влади або можуть бути нею отримані в легший спосіб, ніж для бізнесу. Основне гасло, що саме влада має працювати для бізнесу. Також було зауважено, що в окремих випадках для отримання адміністративних послуг слід «по колу» ходити до різних служб, щоб зібрати необхідні погодження.

Були висловлені і побажання щодо оформлення більш тривалих строків оренди землі під нерухомістю. Щодо комунальної землі та майна проблеми бізнес вбачає у відсутності вільних земельних ділянок для розвитку і розширення (при цьому позитивно оцінюють зініційований муніципалітетом індустріальний парк), а також у занедбаному стані об’єктів комунальної нерухомості, що пропонується в оренду. Обтяжливою і незрозумілою для бізнесу є пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту.

Але найбільше, що шкодить місцевому бізнесу, є низька купівельна спроможність населення, обумовлена загальнонаціональними чинниками. Як наслідок, іншою проблемою є відтік кадрів, тому бізнес відчуває брак робочої сили. З іншої сторони, через суттєве зменшення доходів населення та зростанням вартості комуналки потенційні працівники не бажають оформляти офіційні трудові відносини, оскільки втратять або зменшать розмір субсидії на житлово-комунальні послуги.