Відбулося друге навчання з місцевого економічного розвитку для міських голів
Відбулося друге навчання з місцевого економічного розвитку для міських голів
Відбулося друге навчання з місцевого економічного розвитку для міських голів
Джерело: ВГО «Клуб мерів»

У навчанні взяв участь 31 керівник органів місцевого самоврядування (міські голови, їх заступники та секретарі міських рад). Серед них – віце-президент ВГО «Клуб мерів», Тростянецький міський голова Юрій Бова та члени «Клубу мерів»: Бориспільський міський голова Анатолій Федорчук, Вугледарський міський голова Андрій Сілич, Святогірський міський голова Олександр Дзюба, Пологівський міський голова Юрій Коноваленко та Василівський міський голова Людмила Цибульняк.

Урочисте відкриття навчання розпочалося з вітальних слів першого віце-президента ВГО «Клуб мерів» Олександра Мазурчака та головного експерта з питань міжвідомчої співпраці і місцевого розвитку Проекту «ПРОМІС» Олега Войтовича. Організатори налаштували учасників на плідне та конструктивне навчання та зарядили позитивними емоціями.

Перший день навчальної сесії розпочався з основоположних моментів: експерти розповіли учасникам про саму концепцію місцевого економічного розвитку (МЕР), готовність громади до МЕР та інстутиційне забезпечення й управління МЕР. Вступна частина плавно перейшла до другої частини – розгляду українських реалій та таких важливих моментів, як критерії та принципи «доброго демократичного врядування», розгляду поняття партисипативної демократії, форм взаємодії органів місцевого самоврядування з громадськістю.

Третій розділ навчання включав в себе розгляд стратегічних інструментів МЕР (методологія та сучасна практика стратегічного планування, маркетинг та брендинг території). Також розглядалися питання щодо створення сприятливого бізнес-клімату, інструментів стимулювання та підтримки малого й середнього бізнесу, а також нових інструментів збереження і розвитку існуючих підприємств.

Четверта частина навчання, яка розпочалась у другий день навчання, була присвячена одній з найактуальніших та найболючишіх тем для територій – залученню інвестицій. На учасників чекала низка практичних завдань, які вони виконували у командах, вчилися пошукам ідеального інвестора, а також шляхам ефективного просування та рекламування інвестиційних можливостей, плідній взаємодії місцевої влади з інвесторами. Також у даному блоці розглядалися питання з розвитку трудових ресурсів та упровадження інновацій в цьому напрямку.

Остання, п’ята частина, була присвячена методам фінансування місцевого економічного розвитку, моніторингу МЕР та, відповідно, оцінці результатів.

Задоволені учасники, які отримали безліч корисної інформації та практичних навиків, за підсумками навчальної сесії отримали відповідні сертифікати та висловили бажання щодо подальшої участі у навчально-практичних семінарах «Клубу мерів», у тому числі – організованих спільно з Проектом «ПРОМІС».

ВГО «Клуб мерів» висловлює подяку своєму постійному партнеру – бізнес-центру «Кристал» за постійну допомогу в проведенні заходів та забезпечення висококласного обслуговування європейського рівня.