IMG_20170622_115722DSC07048DSC07088DSC07070

 

У Києві в рамках зустрічі Секції з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків Асоціації міст України, яка відбувалась протягом 22-23 червня, оголосили результати конкурсу короткострокових гендерних ініціатив та вручили сертифікати переможцям.

Навесні 2017 року Асоціація міст України (АМУ) спільно з Проектом ПРОМІС провела конкурс на фінансування короткострокових гендерних ініціатив, що сприятимуть участі жінок у місцевому економічному розвитку. Загальний бюджет фінансування складає 600 000 тис. грн. З 38 проектів, які отримала конкурсна комісія, було обрано 8 проектів, реалізація яких розпочнеться вже з липня цього року. Серед проектів-переможців – проекти, що сприятимуть розвитку жіночого бізнесу, навчання з брендингу та промоції продукції жінок-підприємниць, а також створення платформ он-лайн комунікації та можливостей збуту товарів. Ряд обраних ініціатив передбачають здійснення гендерного аналізу, створення гендерних мап міст, які потенційно ляжуть в основу написання цільових програм та стратегій з забезпечення та підтримки рівності статей в економічному житті громад. Обрані проекти будуть реалізовані в таких містах, як Рівне, Першотравенськ, Тараща, Чернівці, Івано-Франківськ, Сєверодонецьк, Ірпінь та Вінниця.

Робочу зустріч Секції з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків АМУ  відкрив заступник виконавчого директор АМУ Валерій Баранов. Він підтвердив важливість досягнення в українському суспільстві гендерної рівності у всіх сферах життя суспільства, зазначивши, що гендерна рівність є невід’ємним елементом демократичного розвитку України. Учасників також привітали Голова Секції АМУ та міський голова Першотравенська Людмила Дромашко, директор Проекту ПРОМІС Олександр Кучеренко та головний радник з питань врядування Проекту ПРОМІС Кейді Ворд.

Після вітальних слів Директор ПРОМІС О.Кучеренко урочисто оголосив переможців конкурсу та вручив їм сертифікати, після чого відбулася презентація усіх проектів-переможців.

Переможцями конкурсу короткострокових гендерних ініціатив стали:

  • ГО «Європейська Асамблея жінок-депутатів» (м.Ірпінь, Київська обл.);
  • ГО «Дніпропетровський інститут муніципального управління» (м.Першотравенськ, Дніпропетровська обл.);
  • ГО «Народна допомога Україні» (м. Чернівці);
  • ГО «Центр муніципального та регіонального розвитку – ресурсний центр» (м.Івано-Франківськ);
  • ГО «Жінки Луганщини» (м.Сєвєродонецьк, Луганська обл.);
  • ГО «Інформаційно-тренінговий центр громадських ініціатив» (м. Тараща, Київська обл.);
  • ГО «Платформа взаємодій «Простір» (м. Рівне);
  • ВООГО «Відкрите суспільство» (м. Вінниця).

Після ознайомлення з проектами-переможцями, консультант з питань гендерної рівності Проекту ПРОМІС Олена Тихомирова представила Гендерний Кодекс АМУ, після чого запропонувала учасникам обговорити його зміст та використання.

Другий день засідання Секції був присвячений основам гендерно-орієнтованого бюджетування – ефективного інструмента досягнення гендерної рівності, який сприяє підвищенню ефективності використання бюджетних коштів. Світлана Гаращенко та Оксана Цюпа, національні експерти проекту «Гендерне бюджетування в Україні» (ГОБ Проект), який фінансується Шведським агентством міжнародного розвитку (Sida), представили результати гендерного бюджетного аналізу програм на місцевому рівні.


Тема гендерної рівності є наскрізною темою Проекту ПРОМІС, що передбачає інтеграцію гендерних підходів у всі стратегічні напрямки діяльності Проекту. Проект ПРОМІС активно сприяє  просуванню політики гендерної рівності у містах-партнерах.