Джерело: Офіційний сайт Горішньоплавнівської міської ради Полтавської області

2017-11-08-007 2017-11-08-006 2017-11-08-005 2017-11-08-004 2017-11-08-003 2017-11-08-002 2017-11-08-001

08 листопада у великій залі Горішньоплавнівської міської ради відбулося розширене засідання робочої групи з розробки Стратегії розвитку міста Горішні Плавні до 2028 року.

Участь у роботі засідання взяли міський голова Дмитро Биков з командою заступників, представники Проекту ПРОМІС на чолі з директором Олександром Кучеренком, координатор Програми «Зміни клімату і енергетична політика» Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні Оксана Алієва, депутати міської ради, члени виконавчого комітету, представники структурних підрозділів Горішньоплавнівської міської ради, виконавчого комітету, комунальних підприємств, бюджетних закладів, організацій та установ, громадських організацій, бізнесу, ЗМІ.

У вступному слові головний експерт, керівник групи експертів Проекту ПРОМІС Ігор Лепьошкін відзначив, що робота над Стратегією розвитку міста Горішні Плавні до 2028 року нарешті завершено й сьогодні буде презентовано результати спільних напрацювань органів місцевого самоврядування, представників громади, консультантів Проекту.

Директор Проекту ПРОМІС Олександр Кучеренко наголосив, що Горішні Плавні – давно знане як місто, що одне з перших впроваджує новітні технології, інноваційні методи врядування. Сьогодні Горішні Плавні, за прикладом європейських країн, стали першими в Україні, які для розробки Стратегії розвитку міста застосували стратегічну екологічну оцінку.

Міський голова Дмитро Биков зазначив: «Стратегія розвитку міста Горішні Плавні відображає наші амбітні цілі, які вказують шлях до досягнення його сталого майбутнього як динамічного, відкритого та комфортного міста для життя й роботи. Саме в цьому й полягає  головне призначення Стратегії. Ми повинні не просто жити з дня до дня, вирішуючи поточні проблеми, але й мати чіткий план розвитку й рухатися за ним. Тільки таким чином ми дамо шанс нашій громаді знайти себе на економічній або  туристичній карті Європи». Очільник міста висловив вдячність представникам Проекту ПРОМІС за кваліфіковану консультаційну підтримку в питаннях розробки Стратегії, членам робочої групи за активну плідну роботу.

Оксана Алієва, координатор Програми «Зміни клімату і енергетична політика» Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні привітала горішньоплавнівців із першою в історії України вдалою практикою застосування екологічної оцінки  в Стратегії розвитку міста. Наголосила як важливо враховувати екологічні складові у ході планування та прийняття рішень щодо соціально-економічного розвитку населених пунктів, регіонів , країн.

Консультанти Проекту ПРОМІС Наталія Бойко та Андрій Залужний коротко презентували Проект Стратегії розвитку міста Горішні Плавні до 2028 року.

Робочою групою запропоноване наступне стратегічне бачення міста:
Горішні Плавні – молоде, зелене та яскраве місто на березі Дніпра, яке постійно розвивається та приваблює інвестиції. Місто – центр гірничодобувної промисловості, найчистіше промислове місто України з високими показниками енергоефективності та енергозбереження; столиця трикотажної моди Європи, в якому розвивається конкурентоспроможний високодохідний малий та середній бізнес. Горішні Плані – місто промислового, спортивного, мистецького та історико-пізнавального туризму. Це сучасне місто з активною громадою, здатною співпрацювати з місцевою владою, сприятливе для життя та максимально комфортне для мешканців і гостей.

Визначили три стратегічні напрями, які вказують траєкторію розвитку та шляхи досягнення обраного стратегічного бачення міста:

1. Місто розвиненого експортоорієнтованого бізнесу;
2. Комфортне, енергоефективне та екобезпечне місто;
3. Місто відкритого креативного простору та активної громади.

Консультант Проекту Геннадій Марушевський ознайомив присутніх із результатами стратегічної екологічної оцінки.

Ольга Овчиннікова, муніципальний координатор Проекту, директор департаменту економічного розвитку та ресурсів, на початку презентації Плану реалізації Стратегії розвитку міста, зауважила, що жодна Стратегія не може бути реалізована та жодна ціль не може бути досягнута без чіткого визначення строків,  відповідальних виконавців та фінансових ресурсів, необхідних для досягнення цілі. Тому основою Плану реалізації Стратегії до 2019 року стали півсотні проектів, відібрані у процесі роботи над Стратегією, та обʼєднані у програми, які відповідають стратегічним напрямам розвитку міста.

Проекти у рамках Програми «Місто розвиненого експортоорієнтованого бізнесу» направлені на створення ефективної системи підтримки малого й середнього підприємництва та надання послуг для бізнесу; формування економічних кластерів та стимулювання експорту. Проекти Програми «Комфортне, енергоефективне та екобезпечне місто» націлені на розвиток туристичного та рекреаційного потенціалу Горішніх Плавнів, енергоефективне управління господарством міста, покращення стану довкілля та безпеки. Проекти Програми «Місто відкритого креативного простору та активної громади» покликані створити умови для виховання нової генерації молоді, здатної до самореалізації в соціумі, через розвиток молодіжного самоуправління та впровадження інноваційних методів навчання; для розвитку та збереження культурних та історичних надбань і традицій; для суспільно-активного життя людей з особливими потребами; використання інноваційних (чи краще – новітніх?) методів управління в роботі виконавчих органів  міської ради.

Представники структурних підрозділів міської ради, комунальних підприємств та закладів, депутати міської ради та представники громадськості мали нагоду презентувати розроблені ними проекти.

Виступаючі визначили цілі проектів, окреслили очікувані результати та ключові заходи проектів.

Головний експерт Проекту ПРОМІС Ігор Лепьошкін ознайомив учасників зустрічі з подальшими кроками у легітимізації Стратегії розвитку міста та звернув увагу присутніх на такий важливий аспект подальшої роботи над Стратегією, як створення ефективної системи моніторингу її виконання.

За підсумками засідання Директор Проекту ПРОМІС Олександр Кучеренко відзначив активність громади міста у розробці проектів, побажав територіальній громаді Горішніх Плавнів успіхів у реалізації Стратегії розвитку.

Друга частина засідання була присвячена питанням сприяння розвитку малих та середніх підприємств. Підтримка бізнесу – ще один напрям співпраці органів місцевого самоврядування та Проекту «Партнерство для розвитку міста».

Головний експерт з розвитку бізнесу Проекту ПРОМІС Валерій Кокоть презентував цілі та пріоритети Фонду сприяння розвитку малих та середніх підприємств. Пояснив, що Фонд працює у напрямку створення сприятливого бізнес-клімату для малого та середнього бізнесу, підтримки розвитку бізнесової інфраструктури, налагодження тісних партнерських зв’язків між владою, бізнесом та громадськими організаціями. Зазначив, що Фондом впроваджуються програми підтримки у 16 містах-партнерах. За фінансової підтримки Фонду будуть реалізовані проекти, відібрані на конкурсній основі. Проекти будуть впроваджуватися на засадах співфінансування Проекту ПРОМІС, організації-заявника (внесок не менше 30%), спонсорів.

Координатор ініціатив з розвитку бізнесу Проекту ПРОМІС Валерія Ткаченко оголосила правила проведення конкурсу, критерії та етапи відбору проектних заявок, вимоги до оформлення проектів з отримання грантових коштів Фонду.

Заступник міського голови Юрій Муха подякував Проекту ПРОМІС за підтримку ініціатив підприємців Горішніх Плавнів, закликав представників бізнесу скористатися наданою можливістю отримати грантові кошти для реалізації проектів з підтримки малого та середнього бізнесу.