_ASS5598_ASS5015-(1)_ASS5013_ASS5495_ASS5142_ASS5203_ASS5081_ASS5412_ASS5158_ASS4929

_ASS4793

14 березня 2018 року Проект ПРОМІС спільно з Офісом із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest провів Всеукраїнський Форум інституцій місцевого розвитку (CDIForum2018), який цьогоріч був присвячений інвестиціям та інституціям місцевого розвитку. Це вже п’ятий Форум інституцій місцевого розвитку, організований Проектом ПРОМІС разом з партнерами за фінансової підтримки Уряду Канади.

Мета Форуму – поглибити процес взаємодії, обміну досвідом і конструктивного діалогу між українськими та зарубіжними інституціями місцевого розвитку.

Участь у Форумі взяло близько 100 представників центральних і регіональних органів влади, українських організацій місцевого та регіонального розвитку, проектів міжнародної технічної допомоги, науковців та експертів.

Форум був поділений на 4 пленарні секції:

  • Державні реформи в сфері покращення інвестиційного клімату України
  • Нові інвестори та історії успіху
  • Діючі інвестори та їх супровід
  • Інструменти залучення інвестицій: покажи та розкажи

Форум відкрили Олександр Кучеренко, директор Проекту ПРОМІС, та Уляна Хромяк, заступник директора Офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest.

Ми вважаємо, що саме інституції місцевого розвитку – це така різноманітна аудиторія, яка об’єднує різного типу організації: громадські організації, комунальні установи, підприємства і бізнес-асоціації. Це саме та аудиторія, яка є агентами змін в містах

– зазначив у вступній промові Олександр Кучеренко.

У першому пленарному засіданні виступили Ірина Новікова, начальник відділу державно-приватного партнерства Департаменту залучення інвестицій Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, Андрій Мельник, начальник відділу інструментів залучення інвестицій Департаменту залучення інвестицій Мінекономрозвитку України, Данііл Волокитін, провідний спеціаліст відділу моніторингу державної допомоги Департаменту конкурентної політики, Антимонопольний комітет України, які розповіли про державні реформи, які направлені на покращення інвестиційного клімату в України.

Під час другого пленарного засідання учасники Форуму почули конкретні історії успішного залучення інвестицій в українські регіони. Поділилися своїм досвідом співпраці з інвесторами Руслан Джабраілов, заступник начальника управління регіонального розвитку та інвестицій – начальник відділу інвестицій Вінницької ОДА, Сергій Коцюр, перший заступник Коломийського міського голови, Роман Матис, начальник управління інвестицій Львівської ОДА.

Історично склалося так, що Вінниччина – це аграрний регіон, тому більшість інвестицій в минулому році йшло в переробну та харчову промисловість. Але все ж таки політика Вінницької обласної державної адміністрації – це диверсифікація місцевої економіки. Тому зараз ми активно працюємо над залученням інвесторів в зовсім інші сфери

– розповів Руслан Джабраілов.

Я знаю точно, що на слуху в Україні того року була Коломия, тому що до нас зайшов один з найбільших інвесторів за останній час (ред. німецький завод «Леоні»). Для Івано-Франківщини це найбільший інвестор за часи незалежності. Тут слід відзначити якісну роботу обласної держадміністрації, тому що після того, як завод відкрився, у мене особисто була можливість поспілкуватися з інвесторами, які сказали, що велику роль відіграли зустрічі на рівні облдержадміністрації. Інвестора зустріли, показали область, декілька міст, декілька ділянок. Були 4 основні критерії, за якими інвестор обрав Колимию: це ресурс, місце розташування, ділянка та співраця з місцевою владою,

поділився Сергій Коцюр.

Під час третього пленарного засідання, доповідачами якого були Ярослав Грегірчак, заступник бізнес-омбудсмена, Александер Маркус, голова Правління Німецько-Української промислово-торговельної палати, Микола Пасько, керівник відділу об’єктної дистрибуції компанії «Хенкель Україна», учасники поспілкувалися на тему супроводу інвесторів. Тоді ж учасникам представили спеціального гостя Форуму – Джеральда Габінета, директора з економічного розвитку та туризму, округ Страскона, Альберта, Канада. Джеральд Габінет розповів про те, як округ Стракона залучає та утримує інвесторів, та презентував кампанію округу із залучення інвестицій «В окрузі Страскона Ви можете» («In Strathcona You Can»).

Ми влаштовуємо різні демонстраційні заходи. Наприклад, демонструємо відеоролики про місцевий бізнес у кінотеатрах, щоб люди розуміли, що малий та середній бізнес – це наріжний камінь нашої економіки. А ще прапор нашої провінції та округу роздаємо бізнесу, який вони можуть піднімати на своїх флагштоках

– розповів Джеральд Габінет про креативні способи утримання бізнесу, до яких вдається місцева влада округу Страскона.

Інструменти залучення інвестицій стали основним фокусом четвертого пленарного засідання. Представники міст-партнерів Проекту ПРОМІС Артур Бойко, начальник управління ЗЕЗ Запорізької ОДА, Інна Іщенко, директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОДА, Віталій Погосян, директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради, а також Валентина Затишняк, директор КЗ «Дніпропетровське регіональне інвестиційне агентство» Дніпропетровської облради, розповіли про свій досвід залучення інвестицій, зокрема впровадження стандартів роботи з інвесторами та розробку програми залучення інвестицій, що було здійснено у співпраці з Проектом ПРОМІС.

Кожен регіон сам знаходить ті інструменти, які він використовує для залучення інвестицій. Спільно зі спеціалістами Проекту ПРОМІС Запорізька область запровадила та реалізує стандарти та методологію залучення інвестицій в економіку регіону. Ці стандарти і методологія використовуються як для всього регіону, так і для кожної ОТГ.

– розповів Артур Бойко.

Форум завершився діловою грою «Влада, громада та інвестори: дієвий діалог», під час якої учасники були поділені на групи з метою пошуку рішень для різних проблемних ситуацій.