image124 квітня 2018 року старший експерт з міжвідомчої співпраці та економічного розвитку Проекту ПРОМІС Олександр Ігнатенко взяв участь у зустрічі керівного комітету Проекту малих грантів в Україні Глобального екологічного фонду, яка відбулася під час виїзної зустрічі в Національному природному парку «Голосіївський».

Торік Програма малих грантів в Україні Глобального екологічного фонду здійснила фінансування у регіонах, що є партнерами проекту ПРОМІС. Зокрема, серед проектів, які реалізовувалися торік, був Проект «Збереження біорізноманіття степового ландшафту в приморських національних природних парках України». Сума гранту становила 39,02 тис. USD. Серед партнерів проекту – Запорізька обласна державна адміністрація. До досягнень проекту можна віднести збереження біорізноманіття на території трьох національних природних парків шляхом підвищення інформованості місцевих громад, туристів та науковців, серед яких НПП “Приазовський”, що включає міста Бердянськ та Мелітополь. В рамках проекту висаджувались дерева, проводились екологічні уроки та екскурсії, експедиції, конференції та виготовлялись відеоролики, було розроблено та надруковано буклети, збірку наукових праць та газети “Екодень” та “Розвиток та довкілля”, “Природа та суспільство”, “Степовий бюлетень”. Загалом в проекті взяли участь 1151 людей (421 жінка, 368 дітей і 362 чоловіки).

Іншим таким проектом став «Збереження біорізноманіття степового ландшафту з виходом гранітів Запорізької області». Сума гранту – 40 тис. USD. Серед партнерів проекту – Запорізька обласна державна адміністрація. До досягнень проекту можна віднести популяризацію степових ландшафтів та степових заповідних територій Запорізької області для розвитку сільського зеленого і велотуризму та залучення громад до його організації. Було розроблено перший у Запорізькій області велосипедний маршрут “Степова пектораль” (Мелітополь — Кам’яна могила—Мелітополь), встановлено 10 охоронних знаків, 10 дорожніх та 10 інформаційних стендів з шрифтом Брайля, встановлено 4 велопарковки, закуплено та передано 12 туристичних велосипедів і 4 велосипеди-тандеми для ГО “Запорізьке обласне відділення Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні” та ГО “Фотосинтез”, розроблено та надруковано брошуру з демонстрацією першого веломаршруту, проведено громадську консультацію та заключний семінар, розроблено та запущено в роботу сайт. Загалом в проекті взяли участь 343  людей, з них 200 жінок.

Наразі буде реалізовуватись проект “Усунення перепон для залучення інвестицій у підвищення енергоефективності громадських будівель” у тематичному напрямку  «Розширення можливостей місцевих громад через запровадження низьковуглецевих технологій та відновлювальних джерел енергії». До проектних пропозицій включаються проекти на території Степового ландшафту, куди входять Бердянський та Мелітопольський райони Запорізькій області.

Під час зустрічі обговорювалося питання щодо продовження підтримки міст та регіонів партнерів Проекту ПРОМІС за напрямами, які визначені у діяльності Проекту малих грантів в Україні Глобального екологічного фонду.

image3 image2