Джерело: Бердянська міська рада

IMG_1420Сьогодні, 26 червня, для мешканців міста на громадських слуханнях було презентовано проект Стратегії розвитку міста Бердянськ на період до 2027 року. Захід відбувся у великій залі міського Палацу культури ім. Т.Г.Шевченка. Для участі в громадських слуханнях у цій залі зібралися депутати міської ради, представники підприємств та організацій, промисловості, транспорту, санаторно-курортних та оздоровчих закладів, комунальних підприємств, представники громадських організацій, комітетів мікрорайонів та мешканці міста.

Зазначимо, що метою громадських слухань є надання можливостей членам територіальної громади брати участь у підготовці рішень щодо проблем життєзабезпечення та розвитку територіальної громади.

Очолив громадські слухання в.о. міського голови, секретар міської ради Олексій Холод. У президії на заході були присутні регіональний координатор Проекту ПРОМІС у Запорізькій області Світлана Кругляк, заступник міського голови Юлія Дойнова, виконавчий директор Бердянського Союзу промисловців та підприємців (роботодавців) Валерій Харченко та керуючий справами виконкому Ольга Кочубей.

На початку заходу секретар міської ради Олексій Холод відзначив, що Стратегія – є базовим документом, що визначає подальший соціально-економічний розвиток міста. З грудня 2017 року розпочалася робота з розробки нової Стратегії розвитку Бердянська, яка формується за підтримки експертів та консультантів проекту міжнародної технічної допомоги “Партнерство для розвитку міст”. За період роботи було напрацьовано необхідний матеріал – складено Профіль Бердянська у вигляді описово-аналітичної частини Стратегії (соціально-економічного IMG_1445аналізу розвитку Бердянська за 2012-2016 роки), проведено економічний аналіз Бердянська у конкурентному середовищі з урахуванням стану та тенденцій розвитку; визначено місію, стратегічне бачення та напрями розвитку із стратегічними цілями; сформовано план дій з реалізації Стратегії на три роки, який складається з 85 проектів.

“Особливу увагу ми приділяємо залученню мешканців до розвитку міста. Тому сьогодні ми презентуємо проект Стратегії розвитку Бердянська до 2027 року для усіх, хто зібрався у цій залі. Я переконаний, що нова Стратегії стане якісним фундаментом для подальшого розвитку нашого міста та підвищення добробуту його мешканців” – підкреслив Олексій Холод.

У свою чергу Світлана Кругляк, координатор Проекту ПРОМІС у Запорізькій області, відзначила що, сьогоднішній день дійсно святковий, адже спільними зусиллями влади, бізнесу та громадськості наразі створюється майбутнє місто Бердянська. Проект Стратегії розроблено за підтримки проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який впроваджує Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ) за фінансової підтримки Уряду Канади. Він працює у 16 містах України і Бердянськ — є одним з цікавих та важливих партнерів для проекту. Адже достатній досвід міста з розробки та реалізації попередніх Стратегій допоможе з урахуванням досягнень та помилок успішно реалізувати нову Стратегію.

Детально про процес розробки проекту (в якому було задіяно майже 60 представників від виконкому, громадськості, бізнесу, підприємств, освіти), напрацьовані місію, бачення та напрямки розвитку міста до 2027 року доповіла Юлія Дойнова, заступник міського голови.

IMG_1401Понад 80 проектів плану дій на найближчі три роки представили члени робочої групи. Спеціалісти поінформували про напрацювання у сфері залучення інвестицій, розвитку оздоровлення та туризму, житлово-комунального господарства та охорони довкілля, розвитку інфраструктури та збереження довкілля, енергозбереження та розвитку освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, впровадження доступних адміністративних та комунікаційних послуг та культури. (детально ознайомитись з проектом Стратегії можна тут)

Присутні на слуханнях мешканці міста висловили думки щодо важливості розробки Стратегії, проведеній значній роботі, необхідності врахувати питання озеленення, траспортного забезпечення, подовження курортного сезону, сприяння підприємцям у роботі з енергетиками тощо.

Усі пропозиції будуть опрацьовані спеціалістами виконкому та членами робочої комісії з метою доцільності їх включення до Стратегії, яку планується затвердити на сесії Бердянської міської ради.