48178732_10155566824111862_1162032891178254336_oПроект ПРОМІС вже другий рік поспіль підтримує проведення Українського Жіночого Конгресу – масштабного загальнонаціонального заходу, який збирає найактивніших жінок і чоловіків з різних сфер публічного життя – політики, бізнесу, неурядового сектору, медіа тощо довкола ідеї забезпечення ґендерної рівності в різних секторах українського суспільства як базового елементу сталого розвитку української держави. Ініціатором та організатором Конгресу є Міжфракційне депутатське об’єднання «Рівні можливості», яку спів-очолюють Альона Бабак (Самопоміч), Світлана Войцеховська (Народний Фронт), Марія Іонова (БПП) та Олена Кондратюк (Батьківщина).

Другий Український Жіночий Конгрес відбувся 7-8 грудня 2018 року у м.Києві. У роботі Конгресу взяли участь перші особи держави, українські та іноземні парламентарі, представники міжнародних організацій, місцевого самоврядування, українські та закордонні експерти. Зокрема, з вітальним словом до учасників звернулися Президент України Петро Порошенко, Президент Литовської Республіки Даля Грибаускайте, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Протягом дводенного заходу відбулися панельні дискусії на такі теми, як  «Українські та світові тренди у політиці рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», «Безпека інформаційного простору: ґендерний аспект», «Як впливають міжнародні зобов’язання на дотримання рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у сфері безпеки: український та світовий досвід»¸ «Розширення економічних можливостей для жінок та подолання дискримінації на робочому місці та у підприємництві» тощо. Серед основних доповідачів Конгресу були перша заступниця Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, віце-президентка Парламентської Асамблеї НАТО Раса Юкнявічене, віце-заступниця міністра оборони США з міжнародної безпеки Лаура Купер, міністерка освіти і науки України Лілія Гриневич, депутатка парламенту Франції, віце-президент Комісії у закордонних справах Мірель Клапот, лідерка 47580559_10155566829186862_4895366125837090816_nЖіночого Форуму Соціально-демократичної партії Хорватії та віце-призидент жіночого крила Партії європейських соціалістів Кароліна Леаковіч, віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, міністерка у справах ветеранів України Ірина Фріз, генерал-майор Королівського Флоту Австралії Мартін Брукер, голова міжнародного об’єднання жінок у правоохоронній діяльності, колишня голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе, міністерка фінансів України Оксана Маркарова, депутат Парламенту Ісландії Торштейн Віглундсон та багато інших (повний список доповідачів Другого Українського Жіночого Конгресу та Програма заходу тут).

На запрошення Проекту ПРОМІС участь у Конгресі взяли представники Канади – мер канадського міста Кітченера Бері Врбанович та виконавчий директор громадської організації Civic Action у м.Торонто Севон Палвеціян, які поділилися досвідом впровадження та реалізації політики гендерної рівності в Канаді. Зокрема, канадські спікери виступили під час панельної дискусії «Розширення економічних можливостей для жінок та подолання дискримінації на робочому місці та у підприємництві», яку модерувала народна депутатка України та співголова МФО «Рівні можливості» у Верховній Раді Альона Бабак.

Дискусійна платформа 4: Розширення економічних можливостей для жінок та подолання дискримінації на робочому місці та у підприємництві (за участю Бері Врбановича та Севон Палвеціян)

Більше інформації про Другий Жіночий Конгрес тут.