Джерело: Ресурсний центр Гурт

3В рамках проекту ПРОМІС за підтримки АМУ у Миколаєві проводять незвичайні тренінги для жінок міста – «Школу екскурсоводів».

Насичена навчальна програма, що охоплює і питання гендерної рівності, впроваджується громадською організацією “Фонд розвитку міста Миколаєва” спільно з департаментом економічного розвитку Миколаївської міської ради за підтримки Асоціації міст України та проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС). Реалізується “Школа екскурсоводів для жінок м.Миколаєва” в рамках конкурсу короткострокових гендерних ініціатив за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади.

Минулого тижня, 7 листопада, у Школі провели незвичну навчальну зустріч у форматі нетворкінгу: до майбутніх екскурсоводів долучилися керівники провідних туристичних компаній міста Миколаєва та області, а також представники організацій-партнерів проекту.

Так, зокрема, учасниці Школи побували на оглядовій екскурсії від місцевого підприємства Артіль, що виготовляє пасажирські судна для річкових та морських прогулянок. Продовжили спілкування та обмін досвідом в неформальній атмосфері.

Консультантка Миколаївського регіонального відділення Асоціації міст України Анастасія Ткач підкреслила, що проект ПРОМІС завдяки підтримці міжнародних партнерів і налагодженому діалогу з громадами міст вже не один рік доводить свою ефективність.

“Це вже як сталі проекти у багатьох містах України, так і нові ініціативи, як от Школа екскурсоводів у Миколаєві. Асоціація міст безперечно зацікавлена і підтримує проекти, наскрізним питанням яких є забезпечення гендерної рівності. Адже рівна участь як жінок, так і чоловіків у розвитку міст, в економічному секторі, малому і середньому підприємництві – це реальна запорука і ознака сучасного успішного міста. Я передаю вітання учасницям, тренерам і співорганізаторам проекту від виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана. Впевнена, випускники Школи зможуть розробити професійні туристичні продукти для Миколаєва”, — сказала представниця Асоціації міст України.

Тим паче, наголошує вона, напередодні нового туристичного сезону місту Миколаєву не завадить свіжий креативний погляд на пропрацювання як існуючих, так і нових туристичних маршрутів, що дозволять всебічно показати місто з багатою, насиченою історією, створити якісний сервіс для туристів і звернути увагу на потенційні можливості для інвесторів.

Майбутніх екскурсоводів також привітали директорка департаменту економічного розвитку міськради Тетяна Шуліченко, голова правління ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» Тетяна Чистякова та експертка Тетяна Золотухіна, а також голова правління громадської спілки «Всеукраїнська асоціація гідів» Яніна Гаврилова.

“Сьогодні до нас долучилися представники Туристичної ради при департаменті економічного розвитку міськради, а також туристичних фірм міста Миколаєва. Для 20 наших учасниць це чудова можливість познайомитися з можливостями галузі та реалізувати себе в цьому напрямку, — сказала Тетяна Шуліченко. – Департамент економічного розвитку завжди відкритий для співробітництва, тож, якщо маєте цікаві ідеї щодо розвитку туризму – запрошуємо”!

Для учасниць проекту підготували цікаві презентації, розкрили чимало секретів майстерності екскурсовода — як працювати з різною аудиторією, на які особливості та аспекти історії звертати увагу, аби зацікавити туристів, ознайомили з сучасними методиками підготовки турів тощо.


“У Миколаєва – величезний туристичний потенціал та рекреаційні можливості. Мені дуже хочеться, щоб місто розвивалося в цьому напрямку та ставало справжнім магнітом для туристів”, — побажала миколаївцям Яніна Гаврилова.