Джерело – Інститут міста

5a61d31ed794cb758475f6c89477dfed_XLУ Львові всьоме відбувся Всеукраїнський форум місцевого самоврядування, який зібрав більше 250 учасників зі всієї України.

Форум місцевого самоврядування у Львові щороку стає територією для обміну досвідом, обговорення та аналізу актуальних проблем та перспектив у сфері місцевого самоврядування, підвищення ролі органів місцевого самоврядування у забезпеченні розвитку держави.

Під час форуму відбулось безліч дискусій з ключовими експертами у різних сферах, у тому числі і у сфері децентралізації. Додамо, що в рамках форуму відбулося засідання круглого столу Комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, відбулися дебати в інтерактивній формі із залученням учасників форуму. Обговорили наступний етап децентралізації, реформування регіональних органів державної влади в Україні. Також відбулася панельна дискусія, на якій дискутували про те, як конвертувати децентралізацію у покращення якості життя людини у територіальних громадах. Важливою частиною форуму стала презентація результатів загальнонаціонального соціологічного дослідження щодо настроїв українців в розрізі темпів та результатів реформи децентралізації.

Світлана Була, учасниця форуму, доцент кафедри політології ЛНУ ім.І.Франка:

Кожен українець повинен впливати на реформу децентралізації, тому що наша громада – це безпосередньо наш дім. Кожен повинен долучитися до благоустрою і діяльності громади. Традиція в Україні яка? Якщо ми обираємо владу, не має значення регіональну, місцеву, загальнонаціональну – вони повинні все для нас зробити. Насправді, ми самі повинні починати зміни, і зміни починати з себе! Тоді відповідно і контролювати владу. Цей форум дуже хороша форма обміну досвідом, комунікації між різними представниками різних сфер місцевого самоврядування як і теоретичними, так і практичними. Можна почути нові ідеї, нове бачення, знайти спосіб реалізації цих ідей.

Ігор Семиволос, учасник форуму, експерт Центру близькосхідних досліджень:

Будь-які подібні форуми як цей є дуже корисні, тому що власне обмін думок, ідей для України. Децентралізація явище абсолютно нове – і є більше питань, ніж відповідей, тому в таких дискусіях можна почути щось корисне і спробувати потім застосувати у себе. На реформу децентралізації впливають ті, хто мешкають в громадах і вони абсолютно точно однозначно впливають на реформу і кращий спосіб впливати – це активно долучатися до діяльності життя громад.

Олександр Кобзарев, директор Інститут міста, наголошує, на тому, що тема місцевого самоврядування є дуже актуальною для сучасного розвитку нашої держави. Місцеве самоврядування має в собі основу всіх економічних та соціальних перетворень держави, провідна роль міст – підвищення рівня якості життя громадян, а також побудова демократії.

Ігор Парасюк , К.ек.н., директор проекту USAID «ПУЛЬС», експерт форуму:

При усіх успіхах реформи децентралізації, утворенні понад 800 ОТГ, які покривають близько 36% території України і де проживає близько чверті населення України, де більшість ОТГ справді показують кращі фінансово-економічні результати, ніж «старі сільради» – слід мати на увазі, що реформа ще далека до успішного завершення. Саме тому. такі форуму дозволяють зацікавленим сторонам обговрити наступні етапи розвитку реформи, Такі події дозволяються об’єднати зусилля та знайти однодумців задля спільної дії.

Варто зазначити, що програма цьогорічного форуму була створена за участі експертів з питань розвитку місцевого самоврядування, провідних громадських діячів цієї сфери, міжнародних партнерів форуму.

Організаторами та партнерами форуму є КУ Інститут міста, Львівська міська рада, Львівське регіональне відділення Асоціації міст України, Проект ПРОМІС, GIZ, німецько-український проект «Реформа управління на сході України II», Проект ПУЛЬС, Асоціація міст України.