Джерело: Криворізька міська рада

У  рамках проекту «Тиждень індустріальної культури» у Кривому Розі проходить  міжнародний форум «Трансформація економіки індустріальних міст через розвиток туризму».

Кривий Ріг – єдине місто в Європі, де туристи мають змогу зануритись в атмосферу діючих промислових підприємств.  І у 2013 році мер Юрій Вілкул  виступив з ініціативою створення  «Програми розвитку промислового туризму». Мета програми – створення сучасної туристичної інфраструктури, позиціонування Кривого Рогу як центру промислового туризму, популяризація його індустріальних об’єктів, створення додаткових робочих місць, і, найголовніше, поліпшення іміджу міста. Своїми успіхами криворіжці поділилися з учасниками форуму.

Участь в представницькому заході взяв мер Кривого Рогу Юрій Вілкул, головний радник з питань врядування Проекту “Партнерство для розвитку міст”  (ПРОМІС) Кейді Ворд, представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Асоціації “Національна туристична організація України”, керівники промислових підприємств, а також провідні фахівці туристичної галузі з 15 міст України.   Серед них   Київ, Одеса, Львів, Івано-Франківськ, Бердянськ, Миргород та інші міста, що мають багаторічну туристичну історію та значний досвід формування й просування туристичних продуктів.

 На відкритті форуму   міський голова Юрій Вілкул підкреслив що, хоча Кривий Ріг на туристичній карті нашої держави був реальний представлений лише 6 років тому, проте вже  має потужну позитивну динаміку розвитку. Щороку кількість туристів зростає  на 30-50%.

«За два останні роки ми взяли участь у 4-х міжнародних виставках. Важливою подією минулого року стала презентація індустріального туризму Кривого Рогу на єдиному Національному стенді України у виставці в Шанхаї. Україну в Китаї представили  Кривий Ріг, Київ, Одеса та Львів», – зазначив Ю.Вілкул.

А вже завтра у місті стартує грандіозний фестиваль «Ніч індустріальної культури». Це фестиваль, присвячений індустрії міста, аналогів якому немає в Україні.

У програмі фестивалю: пізнавально-розважальні заходи, виставки, майстер-класи, вікторини на індустріальну тематику.

Довідково:

Динаміка зростання екскурсантів в Кривому Розі за роками:

– 2014 рік  – 7 500 ос.
– 2015 рік – 10 063 ос. (зростання 34,2%)
– 2016 рік – 25 848 ос. (зростання у 2,5 рази)
– 2017 рік – 35 244 ос. (зростання 36,3%)
– 2018 рік – 50 745 ос. (зростання 44%)
– І півріччя 2019 року – 34 961 ос. (порівняно до І півріччя 2018 року зростання на 36,3%)