Джерело – Трибуна

1-2-750x500На межі бізнесу і благодійності – приблизно таке визначення можна дати тому, що криється за словами «соціальне підприємництво». А якщо є бажання побачити працююче соціальне підприємство на власні очі, варто звернутися до Громадської спілки «Соціальне підприємство «Навчально-виробничий центр» у Полтаві. Давно вже не новачки, знана в Україні організація знайшла однодумця та отримала реальну фінансову підтримку від Проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС).

Допомога розвитку малого й середнього бізнесу, особливо коли це стосується соціально орієнтованого підприємництва – одна із ключових активностей ПРОМІСу. Адже соціальне підприємництво є якісно новим підходом до вирішення соціальних проблем.

— Наше підприємство має назву «Соціальне підприємство «Навчально-виробничий центр».  Воно засноване у жовтні 2014 року. Підприємство соціально орієнтоване. Сюди приходять  працевлаштовуватися жінки з місць позбавлення волі, з  центру адаптації, ВПО і просто жінки, які знаходяться в складних життєвих обставинах. Частина з них лишається у нас, частина «стає на ноги» і рухається далі. Наразі на підприємстві працює 15 осіб, і ми додатково залучаємо спеціалістів для виконання певних замовлень. Підприємство орієнтоване на випуск готової швейної продукції. Нашим партнером є французький бренд IKKS. Зараз ми працюємо на умовах давальницької сировини. Це означає, що вони постачають нам абсолютно все: від лекал до ниток та ґудзиків. Обсяг нашої продукції на місяць складає 3000–3500 одиниць. Наразі ми проводимо роботи по випуску власної готової продукції. Ми проводимо експериментальні відшиви футболок та постільної білизни. Також ми працюємо над отриманням ліцензії для проведення навчання. І ми створюємо власну торгову марку, під якою будемо випускати власну продукцію вже для українського ринку, – розповідає  Марина Смірнова, керівник реалізації проекту «Професійне навчання та створення додаткових робочих місць для жінок із соціально уразливих груп на базі соціального підприємства. Розвиток соціального підприємництва в м. Полтава».

Проект, поданий на конкурс Громадською спілкою, отримав перемогу і фінансується ПРОМІСом в межах Фонду підтримки малого і середнього підприємництва. Купівля нового обладнання, навчання, надання консультаційної допомоги – це лише частина заходів, які виконуються в межах його впровадження.

— Метою цього проекту є посилення економічної спроможності жінок з числа уразливих груп, а саме: які звільняються з місць позбавлення волі, жінки, які страждають від насилля в сім’ї та інших уразливих груп. Ми навчаємо професії швачка, а потім працевлаштовуємо цих жінок на наше соціальне підприємство. Проект ПРОМІС відкриває для нас нові можливості, ми хочемо  виробляти свою продукцію, ми відкриваємо свій дизайнерський цех з вироблення продукції. Тому в нас дуже великі й амбітні плани, – говорить  Роман Дрозд, один з ініціаторів, виконавчий директор БО «Світло надії».

Навіть невеликого дослідження досить, щоб побачити, наскільки проблемним є в наш час пошук роботи жінками із числа соціально-уразливих груп (залежні від психоактивних речовин, які живуть з ВІЛ чи перебували в місцях позбавлення волі). Через розповсюджену проблему з пошуком можливості заробити на життя гальмується процес їхньої соціальної адаптації. Вони не знають, де працевлаштуватися, бояться осуду чи відмови з боку потенційних  роботодавців. Громадська спілка «Соціальне підприємництво «Навчально-виробничий центр» допомагає жінкам із  числа соціально-уразливих груп не лише отримати роботу, але й навчатися, змінювати чи підвищувати кваліфікацію. І при цьому не відчувати осуду чи тиску з боку керівництва чи колег.

— Нещодавно я звільнилася із в’язниці. Наразі я проживаю в центрі адаптації. Коли я ще перебувала у в’язниці, до нас приїздили представники цього підприємства і розповідали про  можливість прийти у центр адаптації та працевлаштування тут. Одразу після звільнення я звернулася сюди, і поки для мене не було постійної роботи, мене влаштували на два тижні прибиральницею, щоб я могла самостійно заробляти хоч якісь кошти. Уже з цього тижня я сіла за швейну машинку і працюю швачкою. Поки я працювала прибиральницею, я мала нагоду з усіма познайомитися. І тут я не відчуваю, що я – не така, як всі. Зі мною всі нормально спілкуються та поводять себе, – розповідає швачка Клавдія Корса.

Вона додає, що професію швачки опанувала, ще перебуваючи в місцях позбавлення волі.

— Просто там я шила вироби із грубих тканин, а тут – ніжні матеріали і потрібно бути обережною. Я, звісно, трохи хвилююся, але це дуже цікаво і мені подобається ця робота.

Наталія Павлікевич, теж швачка, ділиться своєю історією:

— Я працюю тут уже більше 3 років. Як тільки вийшла з колонії, вже через кілька днів мене сюди працевлаштували. Робота мені подобається, хоча й раніше ніколи не працювала у цій сфері. Але навчилася шити, коли відбувала покарання. Тут я працюю швачкою, шию на оверлокові. Коли тільки вперше прийшла, то ми тут шили дитячі штанці. Зараз шиємо легкий одяг: сукні, комбінезони, брюки. Найбільше мені подобається шити комбінезони. Дуже люблю колектив,  спілкування. Новеньких навчають майстри, але адаптуватися морально допомагаємо усі разом.

Проект, реалізацію якого підтримує ПРОМІС, спрямований на вирішення таких проблем як соціальна нерівність та соціальна ізоляція, економічна нестабільність незахищених членів місцевої громади. Полтава, місто-партнер Проекту ПРОМІС – гарний приклад для багатьох якраз тим, що тут місцева влада вже не перший рік активно і дієво підтримує роботу соціальних підприємств. До прикладу, Благодійна організація «Світло надії», яка є одним із засновників Громадської спілки «Соціальне підприємство «Навчально-виробничий центр» має пільгові умови для оренди своїх приміщень, постійну увагу та швидке реагування з боку міської ради на всі свої звернення.

Саме в Полтаві на початку лютого відбулася установча зустріч соціальних підприємців України, метою якої стало об’єднання зусиль соціальних підприємств, залучення ресурсів та розвиток соціального підприємництва в нашій державі. Захід провела Благодійна організація «Світло Надії» у співпраці з Проектом ПРОМІС.

— На сьогодні розвиток соціального підприємництва набирає обертів в Україні. Серед міст, де соціальне підприємництво популярне – Київ, Львів, а також Полтава. Це дуже важливо. Це додаткові робочі місця для соціально незахищених верств населення. Це не тільки соціальна, а й психологічна підтримка. Я вважаю, що влада будь-якого міста повинна підтримувати такі ініціативи з соціального підприємництва. Місцева влада тісно співпрацює з БО «Світло надії» і планує підтримувати ці та подібні проекти й надалі, – говорить Тетяна Юрченко, заступниця Полтавського міського голови з соціальних та економічних питань.