Джерело – Вінницький нформаційний портал «Veжа»

Андрій Качор, 20 Серпня 2019

647 заходів, тисячі активістів та десятки громадських організацій, незліченна кількість проектів і хтозна скільки народжених ідей: сьогодні, 20 серпня партнерство “Місто змістів” в одноіменному хабі на вулиці Пушкіна розповідали, чого їм вдалося досягти за перші півтора року своє діяльності.

Вже наступного місяця завершується грант, наданий “Місту змістів” проектом “ПРОМІС”, тож з осені “Місто змістів” вирушає в “самостійне плавання”. Чого змогли досягти за цей час і як партнерство “Місто змістів”, а заразом і хаб планують розвиватися далі, розповідали сьогодні кільком десяткам активних громадян, які прийшли на 16:00 до хабу. Зокрема, на зустріч також завітам міський голова Сергій Моргунов, директори департаментів міської ради Віталій Погосян, Оксана Яценко, Максим Філанчук, а також експертка з Інтегрованого розвитку Софія Мельник та представник “ПРОМІС” Ігор Лепьошкін.

Про те, що ж вдалося створити завдяки хабу за цей час розповідали директорка КП “Інститут розвитку міст” Аліна Дяченко, керівниця відділу розвитку громадянського суспільства КП «Інститут розвитку міст» Анна Перцатій, голова координаційної ради мережі “Місто змістів” Олександра Лиса, а також керівниця проекту “Місто зі змістом: простір комунікації та партиципації” Валентина Ткачук.

 

Мабуть, головною новиною початку заходу стало те, що в хабу нарешті з’явився свій сайт mistоzmistiv.vn.ua.

Ресурс досить простий, а тому зручний: тут можна ознайомитися як з цікавими урбаністичними новинами, так і переглянути календар подій, запланованих у хабі, а також подати заявку на проведення власної події. Крім іншого, на сайті також є перелік та коротка інформація про саму мережу “Місто змістів” і про партнерство загалом.

Дяченко і Ткачук нагадали, що історія партнерства “Місто змістів” бере початок 26 липня 2018 року, коли утворилася мережа ГО з одноіменною назвою. На початку таких громадських організацій було 29, зараз їх вже 33. І вже вони доопрацювали фінальний текст Меморандуму проекту, який передбачає взаємодію всередині Мережі та з органами влади.

За тим Анна Перцатій розповіла про найяскравіші проекти та події, що за цей час вдалося реалізувати в хабі. В молодої дівчини, здавалося, від хвилювання інколи навіть тремтів голос: очевидно, що у команди хабу ці події справді мають важливе значення і вони ніби заново пережили ці півтора роки, лише у короткій промові.

Адже саме тут презентували такі масштабні речі, як концепцію Інтегрованого розвитку Вінниці та Маркетингову стратегію, вперше публічно показали новий бренд Вінниці “Місто ідей”, а ще відбувалися такі яскраві речі, як TEDx Vinnytsia або ж еко-проект “Музика в темряві”, що відбувався зовсім без світла. До речі, Анна нагадала, що саме зараз хаб перебуває в процесі акредитації на отримання статусу “Зеленого офісу”.

 

Зрештою, своє слово сказали ті, хто давав “Місту змістів” своєрідну “путівку в життя”: зокрема міський голова Сергій Моргунов та експерт “ПРОМІСу” Ігор Лепьошкін. Адже саме “ПРОМІС” виділив проекту 420 тисяч гривень, а ще 3 мільйони виділила Вінницька міська рада.

 

 

Сергій Моргунов:

 

 

Мої очікування з 2014 року, коли почалася реалізація цього проекту, поки що справджуються. Будь-яка ідея – це людина. Я пам’ятаю, коли до мене прийшов Олег Левченко з цією ідеєю, але тоді ще був такий час, що більшість ГО не працювали, навіть не було кому керувати цим. Тож зрештою ми вирішили, що такий проект має очолити комунальне підприємство і, судячи з усього, це було правильне рішення.

Хочу подякувати всій команді, що вони достатньо серйозно підійшли до проекту. Треба не зупинятися і рухатися далі. Ідея Меморандуму – це дуже важливо, тому що треба, аби цей діалог – між владою та громадськими організаціями – відбувався на рівних умовах. Адже якщо тільки критикуєш і нічого не пропонуєш – то це не надто чесно. І навіть коли влада робить якісь помилки – адже ми також люди і нам властиво помилятися – то важлива і підтримка в тому числі і суспільства тих чи інших дій ВМР. Я хочу звернутися до громадських середовищ: не конкуруйте між собою. Члени нашої команди – Вінницької міської ради – знають, що вони мають бути максимально відкриті до діалогу. І я думаю що ми можемо порівняти, як зараз відбувається діалог з владою і як то було раніше.

Я бачу зараз тут багато людей, які раніше нас критикували, а тепер долучилися до спільної роботи. Наскільки ми будемо сильними в діалозі та підтримці один одного – настільки будемо пишатися своїм містом.

 

 

Ігор Лепьошкін:

 

“На цей проект витрачено зовсім небагато коштів, хоч у більшості міст навіть три мільйони рідко виділяють на подібне. Але те, що ви зробили – воно коштує значно дорожче. Тобто тут створюється дуже висока додана вартість. Дуже приємно що місцева влада це розуміє.

В такому вигляді, як подібна мережа працює у Вінниці – точно немає більше нічого подібно в інших містах. Хаб “Місто змістів” – це історія і нашого успіху, один з найкращих проектів “ПРОМІС”, інформацію про який ми поширюємо в інших містах. Ми помітили, що все, за що беруться у Вінниці – все виходить дуже-дуже добре.

 

Софія Мельник:

Ви пройшли період турбулентності і зараз на такій солідній основі, з якої треба рости далі та імплементувати нашу стратегію Інтегрованого розвитку. Головне щоб помилки не зупиняли нас діяти далі, кожна помилка – це досвід. Ми побачили безпрецедентний в Україні запит міської влади на спілкування.

Фото Марини Сербінович