Джерело: Офіційний сайт Запорізької облдержадміністрації

foto-1 (1)За підтримки проекту «ПРОМІС» в облдержадміністрації відбулося засідання за «круглим столом» на тему: «Першочергові потреби органів місцевого самоврядування з підвищення кваліфікації кадрів». У заході взяли участь начальник Управління зовнішніх зносин та ЗЕД Артур Бойко, експерти проекту, представники громад, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації.

У рамках проекту «Партнерство для розвитку міст» («ПРОМІС») за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади спільно з Національною академією державного управління при Президентові України було розроблено професійну програму підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування з питань місцевого економічного розвитку, яка була погоджена Нацдержслужбою України.

– Нині ми можемо говорити про систематизацію знань. Програма навчання враховує всі потреби та всі реформи, які відбуваються в системі державної та виконавчої влади, органах місцевого самоврядування. До громад наближають усі потрібні послуги, а ви повинні знати, як їх покращити, як залучати інвестиції у громаду. Все це базується на фахівцях, які готові сприймати, навчатися та розвиватися в сучасних умовах, – зазначив  Артур Бойко.

Головний експерт проекту ПРОМІС Олександр Ігнатенко розповів його про роботу.

– Українсько-канадський проект «Партнерство для розвитку міст» у чотирьох регіонах України допомагає органам місцевого самоврядування. Це у Запорізькій, Полтавській, Івано-Франківській та Вінницькій областях. Основний аспект проекту — зміцнення економіки громад, – повідомив Олександр Ігнатенко.

За словами фахівців, професійна програма спрямована на здобуття знань державними службовцями і посадовими особами місцевого самоврядування щодо принципів місцевого економічного розвитку, методів, інструментів і фінансових можливостей для їх реалізації, та як результат – здатності ефективно сприяти місцевому економічному розвитку у практичній площині.

Програма включає вивчення таких тем: «Основи місцевого економічного розвитку»; «Демократичне врядування»; «Методологія та сучасна практика стратегічного планування»; «Маркетинг і брендинг території»; «Інвестиції як інструмент місцевого економічного розвитку»; «Підтримка розвитку місцевого бізнесу та підприємництва»; «Розвиток трудових ресурсів»; «Механізми фінансування місцевого економічного розвитку»; «Моніторинг місцевого економічного розвитку та оцінювання результатів»; «Гендерні засади місцевого економічного розвитку»; «Стратегічне екологічне оцінювання»; «Управління проєктами місцевого економічного розвитку» тощо.

Учасники заходу також обговорили сучасні методи й підходи до навчання за професійними програми з підвищення кваліфікації державних службовців.

Нагадаємо, що експертами Проекту МЕРМ (www.mled.org.ua) спільно з фахівцями Національної академії державного управління при Президентові України (НАДУ) була розроблена Навчальна програма з МЕР, яка охоплювала такі теми, як демократичне врядування, маркетинг та брендинг території, підтримка розвитку місцевого підприємництва, розвиток трудових ресурсів, роль інвестицій тощо.  У 2018 році вчена рада НАДУ затвердила Професійну програма підвищення кваліфікації державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування з питань місцевого економічного розвитку, підготовлену за сприяння Проекту ПРОМІС кафедрою регіонального управління, місцевого самоврядування та управління містом Національної академії. Професійна програма спрямована на досягнення відповідності знань з боку державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування щодо принципів місцевого економічного розвитку, методів, інструментів і фінансових можливостей для їх реалізації, та як результат здатності ефективно сприяти місцевому економічному розвитку у практичній площині, могли креативно та стратегічно мислити, оперативно приймати рішення у нестандартних ситуаціях, застосовувати інноваційні підходи в роботі, були гнучкими у розв’язанні управлінських завдань, відкритими до змін.