Джерело: Місто Змістів

106471517_269930417600955_8381806317105956558_n2 липня відбулось підписання Меморандуму про Партнерство між Громадською спілкою “Мережа організацій громадянського суспільства “Місто змістів” та Вінницькою міською радою, під час якого представники влади та громадськості домовились про створення платформи для діалогу, взаємодії та тісної комунікації щодо розвитку міста.

Меморандум передбачає співпрацю у таких напрямках: взаємодія «громада – влада», розвиток громадянського суспільства Вінниці та пошук глобальних змістів для розвитку міста. Основними принципами, яких дотримуватимуться підписанти Меморандуму, є визнання та дотримання прав людини, справедливість, толерантність, гендерна рівність, політична неупередженість, недискримінація та визнання різноманітності.

У рамках підписання даного Меморандуму було погоджено створення Ради Партнерства, до складу якої мають увійти 5 представників громадських організацій та 5 представників від міської ради. Цей колегіальний орган має регулярно – щонайменше 4 рази на рік – збиратись на засідання для обміну інформацією, синхронізації планів та намірів  пошуку спільних точок співпраці щодо розвитку міста.

Також сторони домовились про наступну спільну діяльність:

  • проведення форумів, навчальних заходів, дискусій, обговорень, консультацій, круглих столів, тренінгів, конференцій, соціально-культурних заходів тощо;
  • проведення публічних консультацій щодо шляхів вирішення різних проблем міста;
  • залучення громадськості до розробки міських програм;
  • взаємна підтримка в організації та реалізації  проектів в рамках Партнерства.
«Я вважаю великим досягненням для громади, що ми змогли налагодити у Вінниці співпрацю з громадськими  організаціями у такому форматі. І я переконаний, що на цьому не потрібно зупинятись, треба рухатись вперед, тому що головна мета – це розвиток нашої громади, який стосується різних сфер життя. І ми повинні спільно розбудовувати наше партнерство, щоб була тісна якісна взаємодія і діалог. Меморандум про співпрацю, сподіваюсь, дасть додатковий поштовх цій роботі. Роль ГО-сектора надзвичайно важлива у розвитку громадянського суспільства. Ми повинні спільно напрацьовувати інноваційні форми взаємодії.  Це має бути регулярне спілкування, консультації, долученість до усіх процесів, які стосуються розвитку міста. Тим більше, коли перед нами стоїть масштабне важливе завдання розробки стратегії розвитку Вінницької міської об’єднаної територіальної громади на наступні 10 років», – зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.
«Підписання Меморандуму сьогодні є логічним продовженням співпраці та взаємодії активної громади і міської ради Вінниці, яка почалась зі спільного та успішного проекту – створення Хабу «Місто змістів» на вул. Пушкіна, 11. Цей приклад довів, що конструктивна робота разом дає гарний результат: за 2,5 роки у хабі відбулось понад 900 заходів громадських організацій, міжнародних інституцій та органів влади. Тисячі активних вінничан та посадовців перезнайомились між собою, дізнались багато нової інформації про своє місто та можливості робити свій внесок у його розвиток, тут задумалось чимало ідей та проектів» – підкреслила Аліна Дяченко, директорка комунального підприємства «Інститут розвитку міст».

«Нашому місту пощастило – ми маємо досить сильне громадянське суспільство. Важливо цей експертний потенціал долучити до розвитку міста завдяки участі у розробці міських програм та проектів, а також залученню додаткового фінансування через міжнародні організації. Наступним кроком після підписання меморандуму має бути засідання Ради партнерства і першою важливою темою для обговорення ми пропонуємо  інструменти участі містян у процесі прийняття рішень. Це і буде фундамент для подальшої ефективної співпраці», – прокоментувала Олена Данілова, голова громадської спілки «Мережа ОГС «Місто змістів».

Текст Меморандуму розроблений членами Громадської спілки «Місто змістів» та представниками КП «Інститут розвитку міст» із залученням експертів за підтримки проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС). Участь у підписанні Меморандуму взяли також представники/ці громадських організацій, які входять до складу Мережі та є членами координаційної ради: Галина Сегеда, представниця ГО «Подільська агенція регіонального розвитку», та Юрій Степанець, голова ГО «Наше Поділля», та директорка Департаменту правової політики та якості Людмила Григорук.

Вінниця вже має значний успішний досвід співпраці між міською радою та громадськими організаціями: з ініціативи останніх у місті діє програма «Громада за рівність», затверджена Концепція е-демократії, на громадському обговоренні перебуває програма «Вінниця – громада, комфортна для людей поважного віку». Також громадськість активно залучалась на етапі розробки Концепції інтегрованого розвитку  «Вінниця 2030».

Ще один успішний кейс взаємодії влади і громади – хаб «Місто змістів», який функціонує з початку 2018 року і використовується громадськими організаціями, благодійними фондами, ініціативними групами, активістами та органами для проведення заходів, а також є платформою для обговорення та дискусій щодо розвитку міста. Саме на базі хабу утворилась громадська спілка «Місто змістів», яка сьогодні об’єднує 42 організації громадянського суспільства та відкрита для нових членів.