Facebook_12-03_01Об’єднати локальних підприємців для відродження традицій виноробства півдня України має на меті проект “Формування ЕНО кластеру” у Бердянську, підтриманий Проектом ПРОМІС у рамках Фонду сприяння розвитку малих і середніх підприємств.

Бердянський край має давню історію вирощування та обробки винограду. Сьогодні виноградарство та переробна галузь переживає період складного відродження й потребує виваженої та системної політики управління. Зараз існує декілька шкіл виноробства та невеликі сімейні справи, які не завжди мають змогу вибудувати найбільш ефективну бізнес-модель, або використати дієві засоби маркетингу. В рамках проекту “Формування ЕНО кластеру” (з лат. “oeno” – вино, винний) за підтримки Проекту ПРОМІС впроваджуються сучасні форми ведення бізнесу, підвищується ефективність та адаптивність традиційних галузей виробництва та дотичних.

Серед основних завдань проекту – об’єднання людей навколо корисності продукції виноградарства, історії та практики виноробства, виготовлення крафтової продукції з матеріалів виноградної ягоди, а також промоція локальних виробників на національному рівні.

Олена Однолько, керівник проекту, голова ГО “Італійський культурний центр “Емілі”, коментує:


“Зараз активно розвивається напрямок проекту пов’язаний з виготовленням косметичної продукції із матеріалів виноградарства. На базі коворкінгу, із придбаним за допомогою Проекту ПРОМІС обладнанням, ми проводимо майстер-класи з миловаріння. Завдяки проекту вже 3 майстрині, які навчались на наших майстер-класах мають перших клієнтів завдяки продажам онлайн та промоції у соціальних мережах”.

В рамках діяльності “Енотерапевтичної майстерні”, де розробляється та виготовляється косметична еко-продукція із застосуванням виноградної ягоди вже реалізовано ряд навчальних майстер-класів зі створення енотерапевтичних косметичних засобів, а також функціонує коворкінг для виробників крафтової продукції з виноматеріалів.

Вікторія Камаєва, майстриня hand-made ділиться досвідом навчання:


“Миловарінням я зайнялась саме завдяки проекту – знання отримала під час майстер-класів, а коворкінг дає змогу значно заощадити на виробничій частині. Зараз я починаю свою сторінку в Інстаграм для продажу створеного мила, поки основні покупці знайомі, але впевнена згодом кількість клієнтів збільшиться. Крім того, сподіваюсь і на зменшення вартості продуктів виноградарства – масло виноградної кісточки та виноградного соку, адже завдяки створенню ЕНО-кластеру виноградарство на Бердянщині розвивається, а значить з’являться якісні і доступні місцеві матеріали.”

Зараз проект має окремий сайт та декілька сторінок у соціальних мережах.

Місцеві ЗМІ також активно підтримали тему відродження виноробства у Бердянську, зараз цей напрямок регулярно висвітлюється у друкованих та онлайн-виданнях. Збільшується інтерес до продукції, як місцевих мешканців, так і національних трейдерів.

Розповідає, Ольга Чепрасова, спеціаліст по добору вин:


“У нашому краї раніше було багато виноградників, зараз відбувається відродження виноградарства, тож запит на знання у цій сфері досить високий, як серед виноробів, так і серед покупців продукції. Участь у проекті допомагає мені у професійній діяльності. Переважна більшість клієнтів навідується до магазину вин без уявлення щодо цінності та історії напою, який вони збираються придбати. Я ж маю змогу надати додаткову інформацію, щодо вин, зацікавити покупця і бути впевненою, що клієнт повернеться не тільки за напоєм, але й за додатковою цінністю у вигляді історії, розповіді про корисність чи особливість напою”.

Створення підґрунтя для відродження локальних традиційних виробництва – ключова засада для збалансованого економічного розвитку та його відповідності місцевим потребам. Відтак, Проект ПРОМІС підтримує регіональні ініціативи спрямовані на посилення традиційних видів підприємництва, утворення бізнес-кластерів та розвиток професійних можливостей чоловіків і жінок.