122 та 23 грудня відбулась IV Міжнародна онлайн-конференція Проекту ПРОМІС з інклюзивного розвитку бізнесу. Практики соціального підприємництва, представники влади та провідні українські й канадські експерти вчетверте зібралися разом, аби обговорити поточний стан та ключові тенденції розвитку соціального підприємництва в Україні.

Серед головних тем Конференції цього року – важливість підтримки жіночого підприємництва, переваги застосування інклюзивного підходу в процесі ведення бізнесу та огляд можливостей і загроз, спричинених коронакризою.

Першу панельну дискусію “Інклюзивність – стандарт суспільних цінностей” присвятили огляду кращих практик соціального бізнесу в Україні. Підприємці та підприємиці ділились власним досвідом впровадження принципів інклюзивності, особливостями розбудови партнерств та позитивним впливом соціальної спрямованості підприємства на життя громади.

Інструментами та практиками, які наразі мають органи місцевого самоврядування для підтримки розвитку інклюзивного бізнесу, ділились експерти та представники ОМС під час другої панельної дискусії “Місцеве самоврядування як рушій розвитку інклюзивного та соціального бізнесу”. Нові можливості для муніципалітетів, створені рядом реформ в Україні, вже реалізовуються на місцях і стають гарним підґрунтям для забезпечення сталості розвитку соціально орієнтованих підприємств. Наразі, всі міста-партнери вже розробили програми підтримки МСП, а Вінниця і Івано-Франківськ розробили й прийняли програми розвитку соціального підприємництва, започаткувавши таким чином рух до соціального стандарту відповідальності місцевого бізнесу.

У своєму вітальному слові Олександр Кучеренко, директор Проекту ПРОМІС зазначив:

“Ми переконані, що саме на органи місцевого самоврядування лягає відповідальність створити належні умови для розвитку і збереження малого і середнього бізнесу у своїх громадах. Кожне з міст-партнерів проекту взяло на себе амбітну роль бути лідером у розробці і впровадженні нових інструментів і кращих практик демократичного врядування місцевого економічного розвитку і інтегрованого планування”.

Під час панельної дискусії Віталій Бохняк, головний експерт з питань розвитку бізнесу Проекту «ПРОМІС» презентував результати експрес-аналізу бізнес-клімату міст-партнерів Проекту ПРОМІС.

“Методологія експрес-аналізу є абсолютно відкритою – зазначив Віталій Бохняк – це дуже короткий зріз того, що як можна швидко ознайомитись з інформацією про економічні показники, що формують бізнес-клімат міста і прийняти відповідні рішення для того щоб він ставав кращим.”

Особливостям залучення жінок до бізнес-діяльності присвятили дискусію другого дня онлайн-конференції “Жіноче підприємництво як складова економічного розвитку”. Спікерки ділились досвідом організації бізнес-акселератора для підприємиць, організації менторської допомоги від досвідчених власниць бізнесу, підтримки підприємницьких ініціатив жінок у малих громадах.

Одна з учасниць конференції, Лада Маланій, керівниця проєкту “Акселератор креативних жіночих стартапів” з Івано-Франківська зазначила, що завдяки допомозі експертів Проекту ПРОМІС ідея Акселератора вийшла на зовсім інший рівень – проект перетворився на мережу менторської підтримки і сьогодні об’єднує жінок-підприємиць з усієї України.

Як адаптують свої підприємства власники соціально орієнтованих бізнесів під час кризи викликаної пандемією обговорювали під час четвертої панельної дискусії “Бізнес та інклюзивність: загрози та можливості в умовах кризи”.

Як учасник панельної дискусії, Кент Макмалін, головний бізнес-стратег Департаменту економічного розвитку м. Едмонтон, Канада прокоментував:

“Пандемія показала нам слабкі сторони нашої економіки, але ми знаємо, що з кожною кризою приходять і можливості, що дозволяють подолати усі розриви, які виникають.”

Інклюзивність – це перевага, як заключний висновок експертів конференції, найкраще характеризує ті, можливості які цей демократичний принцип відкриває для бізнесу. Вона дає можливість підприємницьким ініціативам бути більш адаптивними, робити соціальний внесок, впливати на розвиток міста та мотивувати суспільство до змін на краще.

За 5 років діяльності Проект ПРОМІС підтримав понад 40 ініціатив громадських організацій та МСП спрямованих на розвиток інклюзивного бізнесу. Проект ПРОМІС особливо цінує, що всі міста-партнери послідовно підтримують широкий доступ усіх категорій населення до праці і самореалізації та докладають зусиль для зростання і зміцнення малих і середніх підприємств з акцентом на жінок-підприємиць. Результати міжнародної конференції, яка вже вчетверте об’єднала практиків інклюзивного розвитку бізнесу, переконують у ефективності обраного шляху зростання економіки міст за принципами сталого розвитку і соціальної значущості.