Прев_юДо участі у V Міжнародному Форумі практиків партиципації долучились експерти та практики з усієї України, а також Великої Британії, Польщі, Грузії, США та Португалії. Протягом 11-13 листопада вони обговорили можливості для трансформації інструментів партиципації в умовах пандемії та інструменти зниження ризиків, які вона несе для демократичних процесів і розвитку міст.

Серед організаторів Форуму: Проект ПРОМІС, Асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація учасницького розвитку громад», Проект «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ» (GIZ),  Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ.

Нові виклики постають під час пандемії у багатьох сферах життя, зокрема, в забезпеченні діяльності органів місцевого самоврядування та збереженні успішних напрацювань. Особливої уваги потребують учасницькі практики, такі як Громадський бюджет, а також ініціативи спрямовані на забезпечення гендерної рівності та соціальної інклюзії.  Громади стикаються з низкою проблем щодо фінансування таких проектів, комунікації із залученими сторонами та їх реалізації. Обговоренню можливостей адаптації партиципативних інструментів врядування до нових викликів і були присвячені три дні Форуму.

На відкритті Форуму Олександр Кучеренко, директор Проекту ПРОМІС зазначив: “Ще п’ять років тому Громадський бюджет був новітньою практикою для міст України, а сьогодні цим інструментом залучення громадян до розподілення бюджету користуються вже більше 250 міст України. Це свідчить про потребу громадян в інструментах прямої дії й готовність місцевого врядування до широкого залучення мешканців до прийняття управлінських рішень. Тому Проект ПРОМІС підтримує впровадження практик демократичного відкритого врядування, що передбачає в першу чергу широке залучення громадян до управління та прийняття рішень, підзвітність і прозорість діяльності ОМС та надання якісних адмінпослуг населенню”.

Формат Форуму поєднав можливості живого спілкування та переваги онлайну: до модераторів і спікерів у студії приєднувались міжнародні експерти, а всі бажаючі могли долучитись до перегляду події наживо. Кожен день заходу був присвячений окремому питанню: як зберегти демократію в період карантину; як будувати довіру через партиципацію; партиципація в дії – відкриті дискусії. У пошуках відповідей на ці питання учасники ділились українським та закордонним досвідом учасницького врядування, вивчали можливості діджитал комунікацій для забезпечення сталості розвитку партиципації, аналізували підходи до зниження наслідків пандемії на практики широкого залучення громадськості на місцевому рівні.

Участь у Форумі в якості спікерів взяли представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій та експерти з Дніпра, Житомира, Львова, Сєвєродонецька, Первомайська та інших міст. Живі дискусії точилися довкола наріжних питань учасницького врядування в Україні – відкритість комунікації між владою та громадськість, конкурсний відбір проектів на фінансування, можливості реалізації проектів в умовах пандемії.

Леонід Донос, виконавчий директор Асоціації учасницького розвитку громад коментує: “Вже вкотре Форум є потужним майданчиком для обміну досвідом і кращими практиками між широким колом експертів та тих, хто лише починає свій шлях у сфері учасницького розвитку. Важливим позитивним наслідком цього Форуму є мережування практиків партиципації, в тому числі об’єднання із міжнародними експертами утворюються нові колаборації, що, впевнений, принесуть нові позитивні результати”.

Підсумки Форуму та відгуки учасників дали змогу пересвідчитись у нагальному запиті суспільства зберегти надбання партиципативного врядування в умовах світової пандемії. Громадяни готові брати на себе відповідальність, об’єднуватись та покращувати свої райони, міста, громади, а органи місцевого самоврядування, в свою чергу, демонструють спроможність до оволодіння новими інструментами врядування та відкритість до діалогу. Проекту ПРОМІС підтримує цей двосторонній процес та сприяє розвитку можливостей для взаємодії та ефективних учасницьких рішень у громадах України.