2020-11-10Популяризація культури підприємництва, покращення бізнес-клімату, промоція місцевого бізнесу, розвиток бізнес-компетенцій є метою ухваленої 30 жовтня Програми розвитку малого та середнього підприємництва Вінницької міської територіальної громади на 2021-2023 роки.

Програма розвитку МСП розроблена у співпраці бізнес спільноти міста, міжнародних експертів, спеціалістів місцевого самоврядування за підтримки Проекту ПРОМІС. Всього до робочої групи з напрацювання Програми увійшло 30 учасників.

Розробці програми передував підготовчий етап з визначення актуального стану та потреб малого та середнього підприємництва в місті. Безпосередньо напрацювання Програми тривало протягом вересня та жовтня і включило в себе зустрічі учасників робочої групи та підключення через платформу Zoom для напрацювання основного змісту і структури програми; паралельно експерти Проекту ПРОМІС проводили фокус-групові дослідження бізнес-асоціацій з метою з’ясування необхідних інструментів та заходів для стимулювання підприємництва; фіналізація програми змісту та створення проекту Програми для її ухвалення депутатами міськради.

“Проекту ПРОМІС вже не вперше допомагає Вінниці посилювати підприємницький потенціал, – коментує Максим Марьянов, керівник департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради. – Попередні програми розвитку малого та середнього бізнесу в місті показали свої ефективність, а результати відзначили і міжнародні рейтинги і безпосередньо підприємці регіону. Співпраця з експертами Проекту ПРОМІС дає змогу зберігати позитивні напрацювання та використовувати кращі практики з міжнародного досвіду для місцевого економічного розвитку.”

Метою програми є досягнення нового рівня співпраці з бізнесом, розбудова екосистеми розвитку підприємництва у Вінницькій міській ОТГ для забезпечення конкурентоспроможності місцевих МСП в Україні та на міжнародних ринках. А крім того і просвітницька діяльність та залучення населення до підприємницької активності.

Завдання Програми сформовані відповідно до 4 стратегічних цілей:

  • Інформування МСП та покращення комунікації – інформаційну підтримку підприємців, виявлення їх потреб та ініціатив та активізацію комунікації бізнесу з міською владою).
  • Популяризація культури підприємництва та промоція місцевого бізнесу – висвітлення діяльності вінницьких товаровиробників і промоцію місцевої продукції).
  • Розвиток бізнес-компетенцій – отримання знань, вмінь як з основ підприємницької діяльності для широкого кола зацікавлених осіб, які бажають займатися підприємницькою діяльністю, а також тематичні навчальні активності для діючих підприємців.
  • Покращення бізнес-клімату – покращення доступу до фінансів, підвищення якості співпраці бізнесу з університетами, активізацію створення бізнес кластерів, оптимізацію регуляторної політики та створення Центру розвитку підприємництва.

За результатами впровадження Програми очікується збільшення кількості суб’єктів малого і середнього підприємництва, створення нових об’єктів інфраструктури підтримки бізнесу, вихід вінницьких підприємців на нові ринки та збільшення обсягів експорту товарів та послуг.

Проект ПРОМІС вітає колег та впевнений в успішності запланованих дій, адже реалізація попередньої Програми розвитку МСП Вінниці на 2017-2020 роки, створеної спільно з експертами Проекту ПРОМІС, дозволила місту зайняти високі позиції у таких рейтингах як: Regional Doing Business 2018 (BRDO) – 1 місце, Найкращі міста України для ведення бізнесу 2020 (Forbes Ukraine) – 2 місце, Індекс конкурентоспроможності міст України (USAID) – 4 місце.